"Az ünnep azé, aki várja"

Ismerd meg ünnepi mesekönyveinket!

Folytatjuk a karácsonyi mesék csokorba gyűjtését! Ezúttal a kedvenc pagonyos karácsonyi meséinkről olvashattok: vannak köztük egészen frissek és korábban megjelentek is. Találjátok meg a kedvenceiteket ti is!

A karácsony az év legmeghittebb időszaka. Készülődünk az ünnepekre, mézeskalácsot sütünk, hangulatos díszekkel tesszük még otthonosabbá a lakásunkat, esténként egy forró teával beülünk kedvenc fotelünkbe, és csak élvezzük a nyugalmat… Vagy teljesen kétségbeesve kapkodunk, mert hiába akarjuk, ez mind nem akar összejönni. Sokak számára a karácsony előtti egy hónap sokkal inkább az idővel való őrült versenyfutásról szól, mintsem a békés ráhangolódásról. Mindannyian szeretnénk, hogy a várva-várt ünnep tökéletes legyen, és ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk. De mit ér a gyönyörűen megterített asztal, ha belealszunk a halászlébe?

A meghitt hangulatot nem a tárgyi dolgok teremtik meg, hanem hogy kicsit elcsendesülünk, odafigyelünk magunkra és szeretteinkre. És mi lehet erre a szeretetteljes együttlétre alkalmasabb, mint néhány olyan mesekönyv, amik a barátságról, szeretetről, és legfőképp a karácsonyról szólnak? Kit érdekel, hogy nincs elmosogatva? Ragadjatok meg néhány kényelmes, pihe-puha takarót, és kezdődhet a várakozás!


pitypang_es_a_hokutya_borito_1000px.jpg
Pásztohy Panka: Pitypang és a hókutya (3+)

A kicsik egyik kedvenc sorozatának legújabb részében egy unalmasnak induló délutánba csöppenünk: szakad az eső, Lili pedig úgy érzi, minden lehetséges játékot kipróbált már... Ismerős, ugye?
Elhatározza, hogy megkeresi anyát, hátha neki van ötlete, mihez kezdjen, és hamarosan már régi fotókat nézegetnek anya kiskorából. Lilinek megakad a szeme egy fotón: a kislány-anyu egy akkora hóember mellett áll a képen, amekkorát Lili még sohasem látott! Kicsit el is szomorodik, amiért náluk csak eső esik.
Aztán kiderül, hogy anya tarsolyában is lapulnak szuper ötletek, és hamarosan a konyha közepén díszeleg a soha el nem olvadó hóember!
Kisvártatva megérkezik apa is, és egy Igazi Hógolyót nyom Lili kezébe! Lehetséges, hogy miközben ők anyával játszottak, észre sem vették, hogy odakinn is eleredt a hó?
A Pitypang-sorozat varázsereje pontosan abban rejlik, hogy egyszerre valóságosak és meghitten mesések a történetei. Hétköznapi eseményeket dolgoz fel, de az igazán meghatározó gyerekkori emlékek ezekből az élményekből születnek, az együtt töltött idő, a közös játék fontos alapot ad a gyerekeknek a későbbi életükhöz.
hanga_regi_karacsonyai_borito_1000px.jpg
Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Wéber Anikó legújabb könyve egy igazi karácsonyi mesegyűjtemény, amiben Hangával, a hópihével látogatunk el különböző történelmi korokba, Sissivel és kislányával, Szendrey Júliával és az Andrássy grófokkal és grófnőkkel is megismerkedhetünk és megnézhetjük, ki hogyan ünnepelte a karácsonyt a múltban.
Megszokhattuk már Wéber Anikótól, hogy történetei fontos üzeneteket hordoznak. A rengeteg észrevétlenül átadott történelmi ismeret mellett a barátság erejéről, a jótettekről és a jót tenni akarásról is szólnak ezek a mesék.
Hangával, a hópihével indulunk a nagy kalandokra, aki a felhőkön közlekedik, és bármerre sodródik, mindig barátságot köt valakivel. Viszont - talán már hallottatok róla - a hópelyhek igazán különleges módszerrel barátkoznak, ugyanis csak az látja és hallja őket, akinek a tenyerébe szállnak!
A Hanga régi karácsonyai egy igazi békebeli, varázslatos hangulatú karácsonyi mesekönyv, amivel megidézhetjük a meghitt, gyerekkori ünnepet. Ahogy kinyitjuk a könyvet, érezzük a fenyőfa illatát, és már nem is kell más, csak egy finom, habos kakaó. Olvasás közben mi is érezhetjük a melegséget, amit Hanga: a meleget, ami simogat belülről, de mégsem olvaszt el.

Tedd kosárba!

adventi_kalendarium2.jpeg
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium (4+)

Ebben a Rofusz Kinga által illusztrált, csodálatos verseskötetben 24 karácsonyra hangolódást segítő vers található, december minden napjára egy. Szabó T. Anna olyan tökéletesen jeleníti meg számunkra a tél és az ünnepvárás varázslatos időszakát, hogy szinte érezzük a készülő mézeskalács illatát, miközben olvassuk.
A várakozás nyugtalanságát lecsendesíti, ha minden este családi körben megismerkedünk egy-egy verssel. Bár tény, hogy a csokit rejtő kalendáriumokhoz hasonlóan ebben az esetben sem mindig könnyű kibírni, hogy egyszerre csak egyet fogyasszunk. Olyannyira beszippant a versek megnyugtató hangulata, hogy legszívesebben az egész kötetet azonnal megismernénk. De megéri várni, ízlelgetni ezeket a kedves kis költeményeket együtt, felidézni az előző karácsonyok szép vagy éppen vicces emlékeit, és tervezgetni, mi mindent csinálunk majd idén.
Ha ünnepi hangulatba szeretnétek kerülni, akkor ez a kötet rátok vár.

Szeretnéd meghallgatni a versek megzenésített verzióját? JaMese közreműködésével született egy CD-verzió is, ezt itt rendelheted meg!

pippespolli_kari.jpeg
Pipp és Polli: A karácsonyfa (2+)

Pippet és Pollit nemigen kell bemutatnunk a 2-3 éves korosztálynak és családtagjaiknak, kalandjaik hihetetlen népszerűségnek örvendenek a Pagonyba járó gyerekek körében.
Egymás iránti őszinte szeretetük megható, ráadásul velük aztán tényleg mindig történik valami izgalmas! Bár néha megbántják egymást, együtt megtalálják a gyógyírt a problémákra.Karácsony közeledtével tapasztalhatjuk magunkon, hogy a sok teendő miatti idegesség feszültséget gerjeszthet a családban is. Nos, ez a mókás kis történet biztosan mosolyt csal minden családtag arcára, bármilyen durcás volt is az illető korábban.A sorozat legújabb részében a kis barátok is az ünnepre készülődnek, és karácsonyfát díszítenek… több-kevesebb sikerrel. Pipp ugyanis csendben mind megeszi a fára szánt díszeket. Polli leleményességének köszönhetően azonban végül minden jól alakul, a fára papírdíszek kerülnek, és Pipp pocakja sem fáj már a hatalmas mennyiségű elfogyasztott édességtől.

3-5-8_kar.jpeg
3-5-8 perces mesék Mikulásra és karácsonyra (4+)

Ha mégis előfordul, hogy beszippant a karácsonyi őrület, és már a hócipőd tele van a plázákban megállás nélkül üvöltő Jingle bellstől, akkor sem kell kétségbeesni. Valószínűleg nagyon kevés olyan ember van, aki néha ne kívánná a háta közepére a decembert ezek miatt a dolgok miatt. De van megoldás!A 3-5-8 percek mesék sorozatunk arra hivatott, hogy ha az ember estére hulla fáradt, mert órákig próbálta felkutatni a tökéletes legószettet, és már semmi másra nem vágyik, csak hogy a fejére húzza a takarót, akkor is csepegtessen az életünkbe egy kis meghittséget és nevetést.Mivel ezek a mesék változó hosszúságúak, kisebbek és nagyobbak is élvezettel hallgatják majd. A három perces kis történetek a legfárasztóbb nap végére is beférnek még lazításképp, ha pedig nagyon belejöttök, akkor hosszabb mesét is választhattok. Találhatunk a könyvben sárkányos, hógolyózós, szarvasos, Északi-sarkos sztorit is, sőt, a három királyok is felbukkannak!Mivel 19 mese található benne, kis csalással még adventi készülődéshez is befogható.


tundercsizmaja.jpeg
Gimesi Dóra: A tündér csizmája (5+)

Gimesi Dóra meséje visszarepít a gyerekkorba. Ez a mese tündérmese, de cseppet sem az átlagos és kiszámítható fajtából. Van, amikor nevetünk, néha akár el is pityeredhetünk rajta, de minden jó, ha jó a vége (és persze jó a vége).
Történetünk egy suszterről szól, aki mesebeli cipőket készít, és munka közben mindig vidáman dudorászik. Családjában hosszú generációk óta mindenki cipészmester, egészen addig, amíg három fia úgy nem dönt, hogy más hivatást választ. Egyikük bankigazgató lesz, másikuk futballista, a harmadik pedig feleségül vesz egy királylányt, és onnantól fogva semmit nem csinál. Ez annyira elkeseríti az idős mestert, hogy lehúzza a rolót, és nyugdíjba vonul. Morcossága egészen addig tart, amíg megjelenik nála egy tündér, és ellentmondást nem tűrően rendel tőle egy hétmérföldes csizmát.
Megható karácsonyi történet azoknak, akik szeretnek kicsit kiszakadni a valóságból, és talán egy kicsit még hisznek a tündérekben is. Vagyis mindannyiuknak.


Kapcsolódó termékek