"A humor jó stratégia a harmóniához."

Fekete Andrással beszélgettünk

Új sorozat indult a Most én olvasok!-könyveken belül. Megjelent Fekete András Nagybetűs kötete, a Kuty Kutyi és a sárkányfa. Olvasd el a szerzővel készített interjúnkat!

kuty_kutyi_es_a_sarkanyfa_borito_1000px.jpgKuty Kutyi és barátja/nyomozótársa Vércirmos nagyon izgalmas életet élnek, szinte minden nap megmentenek valakit. Mi inspirálta a két főszereplődet?

A világ egyszerre nagyon bonyolult és végtelenül egyszerű. Ha például mindenki úgy élne, mint Kutyi és Vércirmos, azaz mindig segítenénk másoknak, sokkal boldogabban élnénk. Persze erről én is leginkább csak szövegelni tudok, mintát adni kevéssé sikerül.

Mennyiben volt más az olvasással éppen csak ismerkedő gyerekeknek mesét írni, mint felolvasásra vagy gyakorlott olvasók kezébe szánt könyveket?

Nekem sokkal nehezebbnek tűnt olyan mesét írni, aminél az egyszerű szavak, mondatok, rövid terjedelem az egyik fő szempont. Hogy közben legyen egy igazi történet, érthető maradjon, élvezetes olvasmány és netán még mondanivalója is legyen, ez nem egyszerű feladat.

Kattints ide és szerezd meg a könyvet!

kepernyofoto-2022-11-10-154049.pngFelvidéki Miklós illusztrációjaA Tüsi és Lobonchoz hasonlóan a Kuty Kutyi is nagyon vicces mese. Már gyerekként is a fontos volt számodra a nevettetés? Vagy ez inkább a felnőtt énedre lett jellemző?

Talán ez egy folyamat. Csírájában jelen volt gyerekként is, később azonban - ahogy a gondok és a lét abszurditása fokozatosan teret nyer - szinte tudatos eszközzé vált. A humor jó stratégia a harmóniához.

Te milyen könyveken tanultál olvasni? Emlékszel még az első önállóan elolvasott könyvedre?

Vannak mérföldkövek. Az első, amire emlékszem, az Öreg néni őzikéje. Utána hirtelen váltással az Odüsszeia. A szüleim csodálkozva nézték, hogy 7-8 évesen ezt veszem a kezembe. Egy sorozat volt akkoriban a tévében, annak hatására kezdtem el olvasni Homéroszt. Utána jöttek az indiánregények, majd Agatha Christie. Tizenhat évesen Sartre Undora volt egy újabb korszak kezdete, onnan az egzisztencialisták, az abszurd irodalom és így tovább, míg most végre révbe értem, eljutottam Dániel András műveihez.

Tudj meg mindent a Most én olvasok!-könyvekről itt!

kepernyofoto-2022-11-10-154158.pngFelvidéki Miklós illusztrációjaHogy tetszettek Felvidéki Miklós rajzai? Hasonlóan képzelted el a szereplőket te is? Vagy éppen egész máshogy?

Zseniálisak Miklós rajzai. Csak ámulok, ha valaki így tud alkotni. A kis szövegen túl nem adtam neki támpontot, ő találta ki, mi hogy nézzen ki, milyenek legyenek a szereplők. Ahogy nézegetem az oldalakat, nagyon sok kis apróságot találok, amik összeállnak egy csodás egésszé.

A mese végére Nemtom néni szerencsésen visszakapja a sárkányfáját. Lehet tudni, mit tervez a kissárkányokkal?

Próbáltam megkérdezni Nemtom nénit, de egyelőre csak annyit mondott, hogy "nem tudom".

Rendeld meg a könyvet most!

Kapcsolódó termékek