Ismerd meg Goldberg Emíliát!

A Vácz Irénnek vége! szerzőjével beszélgettünk

Bemutatjuk legújabb szerzőnket, Goldberg Emíliát, aki egy fantasztikus Abszolút Könyvvel debütált! A szerzőt a Vácz Irénnek vége! filmes előzményéről, saját iskolai éveiről és jövőbeli terveiről kérdeztük. Olvass tovább!

vaczirennek_vege_borito_1000px.jpgA Cinemirán ismertünk meg téged, és a Vácz Irénnek vége! is eredetileg filmterv volt. Hogy lett a forgatókönyvből regény? Mi a különbség, ha filmben, vagy ha regényben gondolkozol?

Viki és Eszter (Rét Viktória szerkesztő, és Kovács Eszter főszerkesztő. A szerk.) keresett meg a Cinemirán a regény ötletével. Nagyon megörültem, és egyben óriási megtiszteltetés is, mert már régóta írok ezt-azt. De ez lesz az első regényem. A film egy nagyon alkalmazott dolog, ezáltal sok mindenben nagyon korlátozó. Amíg a papíron tényleg csak az író fantáziája szabhat határt, addig a vásznon az létezik, amit valamilyen technikával előállítottak. Természetesen most már a számítógépes filmezés korában a vásznon is "bármi" megtörténhet, azért azt a "bármit" elő kell állítani, és az nagyon drága tud lenni. Ennek megfelelően vannak például anyagi korlátai. Emellett ha nagyon egyszerűen akarjuk megragadni, akkor a lényegi különbség talán az, hogy a filmben azt nézzük, hogy a szereplők mit csinálnak, a regényben meg azt olvassuk, hogy mit gondolnak, miközben csinálják. Természetesen a jó színészi játék a filmben is ad erre lehetőséget, és a könyvek között is találunk olyan műfajt, ahol a cselekmény dominál, de a könyvnek több lehetősége van elmozdulni a mélyebb lelki tartalmak felé.

Kattints, és rendeld meg most a könyvet!

A rövidfilmedben Kiss Tibi játssza az iskola szellemét, és olvasás közben is nehéz volt mást képzelni Magnus alakja mögé. Szerinted miért fontos a karakter kisstibissége?

Kiss Tibi egy fantasztikus arc, egy szuper tehetséges művész, nagyon örültem, hogy vállalta a kisfilmemet, mert pont egy ilyen alakot képzeltem el szellemként. A regényben viszont ő már nem az iskola, hanem Eszter saját segítő szelleme, de ugyanúgy laza, szókimondó, karcos, és a legkisebb mértékben sem egy cuki "kislányos" figura. Eszter maga is nehezen fogadja el, hogy neki nem egy "tündérkeresztanya" jutott, hanem egy ilyen kicsit nehezen kezelhető fickó, aki legszívesebben nem csinál semmit az idétlenkedésen és a nassoláson kívül.

Neked is volt rémes tanárod? Mennyiben dolgoztál saját emlékekből az 6b megalkotásakor?

Egy dunántúli kisvárosban töltöttem az iskolai éveim egy részét. Rettenetes volt. Rengeteget bántottak, de én se voltam éppen egy könnyű eset. Ahogy Eszter sem az. És bizony Vácz Irén karaktere is valós. Nemrég ment nyugdíjba, ugyan már nem ugyanabban a városban, de a közelmúltig aktívan tanított.

Olvass el egy cikket a könyvről!

Kinek mutattad meg először a Vácz Irént, mint regényt?

Van egy 9 éves kislányom, szóval elsősorban neki, mert pont a célközönség egyik tagja. Neki folytatásosan felolvastam, ahogy haladtam vele előre. Adott is pár ötletet, szóval nagyon aktívan segített a munkában. Nem beszélve a férjemről, aki rendületlenül javítja a helyesírásomat, ami kisiskolás korom óta pocsék sajnos. Olyannyira, hogy ha ma lennék sulis, tuti, hogy kapnék róla papírt is.

A könyvednek központi témája a kirekesztés és az iskolai bántalmazás. Mit gondolsz, mit tehet egy tanár, egy szülő, egy felnőtt a bullying ellen?

A könyv főleg arról szól, hogy egy nehezen beilleszkedő gyerek hogyan próbálja túlélni az iskolát, miközben a szülei is válnak. Ha a felnőtteknek már csinálni kell valamit a bántalmazás ellen, az már rég rossz. Ott már valaki sérült... Ahogy a fogorvosnál is mondani szokták, a megelőzésen van a hangsúly. Olyan légkört kell teremteni, ahol valódi kommunikáció zajlik, és ahol van önreflexió. Egy ideális világban ez magától értetődik, sajnos a realitás talaján maradva néha összejön az erőszakmentes légkör, néha nem... Törekedni minden esetre nem árt(ana) rá.

Itt olvashatsz bele a regénybe!

Reméljük, a Vácz Irénnek vége! csak a kezdet! Várhatunk még tőled gyerek- vagy ifjúsági regényt a jövőben?

Hogyne, már van is egy tervem. Az is mágikus realista, egy különleges belvárosi helyszín áll a középpontjában...

Kattints ide, és szerezd meg Goldberg Emília regényét!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Szellem az iskola tetején

  • Mindenedmegvan?