Harmónia - a zenében és az emberben

Tarr Ferenccel beszélgettünk

Te megtaláltad már a saját zenédet? Még nem? Ne aggódj, Tarr Ferenc ismeretterjesztő mesekönyvével sikerülni fog. A szerzőt Harmónia, a zenék birodalma című könyvéről kérdeztük.

harmonia_borito_1000px.jpgHarmónia birodalmának melyik része áll hozzád a legközelebb? Ha ott élnél, Folkia, Impró, Poppia vagy Klasszika lakosa lennél?

Tyű, hát nagyon jót kérdezel! Amikor a könyvhöz kerestem a zenéket, magam is meglepődtem, mennyire a hatása alá tudok kerülni mindegyiknek. Rengeteg jó zene van, ami libabőrössé tesz, és ezek mind nagyon különböznek, másképp hatnak. Éppen ezért, ha Harmóniában élnék, biztosan rengeteget lennék úton! Azt hiszem, ez kellene ahhoz, hogy egésznek érezzem magam – Melódiához hasonlóan. De, hogy ne kerüljem meg a válaszadást, noha lelkiekben leginkább talán a klasszikákhoz hasonlítok, szerintem az otthonom Impróban lenne, valahol Funk és Swing negyedének határán.

Ismerd meg Harmónia tartományait! Tedd kosárba a kötetet!


Úgy tudjuk, a színházrendezői szakmával is kacérkodtál, sőt, a BonBon Matiné Műhelyben évről évre rengeteg zenés gyerekműsort alkottok meg. Lesz a Harmóniából, vagy akár csak részleteiből színpadi mű?

kepernyofoto-2021-11-11-113643.pngBaranyai (b) András illusztrációjaKaptam olyan visszajelzést előolvasótól, hogy ez színpadért kiált. Akkor nem annyira éreztem, de most, hogy kicsit távolabb kerültem a szövegtől, már érzem én is, hogy ebben lenne lehetőség! Azonban tudni kell, hogy a színház az egyik legkörülményesebb művészeti ág. A megfelelő színvonal eléréséhez bizonyos feltételeknek muszáj teljesülniük. Sajnos a mi lehetőségeink a BonBon-ban ehhez nem adottak, ennek a megtapasztalása vezetett el engem is oda, hogy végül elengedtem a rendezői ambícióm. Azonban annak mindenképp látom a lehetőségét, hogy a könyvet alapul véve létrehozzunk egy zenés műsort, igen!

Hallgass bele a Harmónia zenetárába itt!


kepernyofoto-2021-11-11-114735.pngBaranyai (b) András illusztrációjaEz a kötet nem csak történetében, de vizualitásában is elképesztő vagány lett! Milyen volt a közös munka Baranyai (b) Andrással?

Mikor a könyvnek még csak az alapötlete volt meg, Kovács Eszter már bedobta András nevét, amitől én hihetetlenül boldog lettem. Egyrészt nagyon szeretem András világát, másrészt szakmailag is nagyon sokra tartom.A közös munka pedig minden képzeletemet felülmúlta. Egyrészt Andrásnak van egy mágikus képessége, miszerint tökéletesen ráérez arra, amire gondoltál. Másrészt olyan alázatos és nyitott, hogy egy percig sem érzed magad zavarban, ha kérsz tőle valamit. Közhelyesnek hat, de tényleg nagy megtiszteltetésnek vettem, hogy együtt dolgozhatunk. És ebbe beletartozik Pais Andi, a könyv tördelője is, aki meg tudta teremteni az egységet szöveg és kép között. Nekem új volt az élmény, hogy profi szakemberek ilyen odaadással dolgoznak a te ötletedért.

Mi volt fontosabb számodra a könyv írásakor? Az ismeretterjesztés, vagy a kalandos mese?

kepernyofoto-2021-11-11-114819.pngBaranyai (b) András illusztrációjaA könyv ötlete abból nőtte ki magát, hogy mennyire hiányzik itthon egy jó zenei ismeretterjesztő könyv. Így nem is tagadom, hogy ez volt az elsődleges szempont. Viszont aztán hamar megszületett az ötlet, hogy a zenei stílusok a szövegben is tükröződjenek, így például a történet jellegében, vagy nyelvileg. Valahogy ez hozta, hogy Harmónia felfedezése az emberi harmónia megtalálását is magába foglalja. Így Harmónia négy tartománya már nem csak négy stílus lett, hanem törekedtem arra, hogy egy picit túl is mutassanak mindezen. Ilyenformán nagyon fontossá vált az is, hogy a történet izgalmas, érdekes legyen. Amiben persze külön kihívást jelentett, hogy nem lehetett benne gonosz, hiszen milyen az a harmonikus világ, ahol vannak gonoszok?

Lapozz bele a Harmóniába itt!

kepernyofoto-2021-11-11-114609.pngBaranyai (b) András illusztrációjaKinek ajánlanád a Harmóniát?

Nagyképűen szeretném hinni, hogy több síkon is működik a könyv. A kisebbeknek valószínűleg a történet lesz izgalmas, és jó esetben pár zenei dolog is megragad bennük. A nagyobbaknak valószínűleg már inkább a zenei érdekességek lesznek a vonzerő, amikből igyekeztem minél többet felvonultatni. A felnőtteknek pedig, remélem, az énkeresés története lesz az, ami mozgatja a történetet. Mégis, elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnek zenét hallgatni, és szívesen megismerkednének a legalapvetőbb fogalmakkal, hangszerekkel, stílusokkal, miközben ajánlom azoknak is, akik szívesen olvasnak egy pörgős, változatos történetet, ami nem mellesleg hihetetlen gazdagon van illusztrálva.

A köszönetnyilvánításban tettél egy említést arra vonatkozólag, hogy 
reméled, még folytatódik ez a történet. Milyen újabb kalandokat tervezel
 még elmesélni Harmóniában?

kepernyofoto-2021-11-11-114651.pngBaranyai (b) András illusztrációjaÍrás közben rengeteg történet elevenedett meg a fejemben: Pentatónia erdejének históriája, az eltört üveghangok esetei, Herfli nyomozóirodájának borús sztorija, Mahi Mami élete, Lala múltja, Orgona unokájának, Szintinek kalandjai, stb. Nagyon szívesen megírnám ezeket, mert az utalások, az alapok le lettek téve, és szerintem rengeteg izgalmas történet bújik meg még Harmónia tájain. De ehhez persze az is kell, hogy ez rajtam kívül mást is érdekeljen!

Rendeld meg itt!

Kapcsolódó termékek