Gyerekek, környezettudatosság és Leó Kabrió

Kerékgyártó Istvánnal beszélgettünk

Hallottál már Márkról, aki hat évesen megmentette a világot? Na és Emmáról, Márk kishúgáról, aki a híres filmsztár, Leó Kabrió segítségével siet a Föld megmentésére? Kerékgyártó István meseregényei elképesztően aranyosak - nem is csoda, hiszen saját unokáiról mintázta a címszereplőket -, szórakoztatóak, izgalmasak, és tanulságosak is! A szerzővel a mai 6-9 évesekről, környezettudatosságról és természetvédelemről beszélgettünk, na és persze szóba került egy bizonyos filmcsillag is... Olvass tovább!

emma_aki_leokabrioval_megmentette_a_foldet_borito_1000px.jpgHogy van Márk?

Márk már kilenc éves, és bár be kellett látnia, hogy ennek az újabb könyvnek ezúttal nem ő a főszereplője, hanem a húga, Emma, az viszont kárpótolhatja, hogy ez a meseregény éppen kilenc év körüli gyerekekről szól. Ezért a megírása közben is inkább vele konzultáltam, mint a hat éves Emmával.

Biztosan Emma is nagyon várta már a saját meseregényét. Hogy tetszett neki a történet?

Nagyon tetszett neki, és elfogadta, hogy most egy olyan kislányról írok, amilyen ő lesz három év múlva. Kicsit nagyobb, kicsit ügyesebb az a kilenc éves Emma, mint amilyen ő most, de arra nagyon figyeltem, hogy az ő erényeiből induljak ki. Hiszen már most is nagyon bátor, ha mondjuk egy nehéz csúszdán kell lejönnie, remekül rajzol, nagyon szereti az állatokat és igen jószívű. Tehát magára ismer, azzal, hogy remélhetően ezek a tulajdonságai csak tovább javulnak, erősödnek majd.

Tedd kosárba Emma meseregényét itt!

kepernyofoto-2022-09-20-120013.pngMetzing Eszter illusztrációjaMiért esett a választásod Leó Kabrióra, mint a történet másik főszereplőjére?

Természetesen Leó figuráját Leonardo DiCaprio-ról mintáztam, aki az ENSZ klímavédelmi nagyköveteként is tevékenykedett, és egy egészen kiváló, másfél órás dokumentumfilm narrátora és riportere volt. A film címe: Özönvíz előtt, ahol DiCaprio végig járja a Föld veszélyeztetett pontjait, megmagyarázza, hogy milyen károkat okoz a globális felmelegedés, miként lehetne megállítani, vagy legalább mérsékelni a klímaváltozást. Interjúalanyai között találjuk például Barack Obamát, Bill Clintont, Ban Ki-moont, az ENSZ egykori főtitkárát, de Ferenc pápát is. Mindenkinek ajánlom, tegyük is ide a film linkjét, mert érdemes megnézni, a National Geographic jóvoltából ingyen is elérhető!

Kattints ide és nézd meg te is!

Szóval Leóhoz fordul Emma, mert látta ezt a filmet, és annyit elárulok, hogy remek társat talál benne a Föld megmentéséhez.

Olvasd el a könyvről szóló ajánlónkat!

kepernyofoto-2022-09-20-115828.pngMetzing Eszter illusztrációjaMennyire érdemes szerinted mélyre menni, amikor a gyerekekkel a természetvédelemről beszélünk?

Én azt tapasztaltam, hogy sokkal többet megértenek belőle, mint azt mi, felnőttek elsőre gondolnánk. Márkkal meg is beszéltük mindezt, a fák szerepét a levegő tisztításában, a dzsungelek pusztítását, a faültetések fontosságát. És kilenc éves kora ellenére remekül felfogta mindezt. Sőt, olykor még tippeket is adott nekem a könyv megírásához. És persze mára már Emma is elkötelezett természetvédő lett.

Beleolvasnál Emma meseregényébe? Kattints ide!

Vannak olyan gondolatok a regényedben, amiket reálisan megvalósíthatónak tartasz? Elképzelhető például, hogy divat lesz belőle, hogy tárgyi ajándék helyett faültetést kérjenek születésnapjukra a gyerekek?

Nyilván ilyenek is lesznek, azt viszont tömegesen el tudom képzelni, hogy trendi lesz a számukra a természet védelme. Hogy részt vesznek faültető akciókban vagy az erdőkben elszórt hulladékok gyűjtésében. Hogy szívesen mennek el nyári természetvédelmi táborokba, hogy kevésbé pocsékolják a vizet, hogy megtanulják, hogy a rózsák köré levendulát kell ültetni, mert akkor nem kell a levéltetvek ellen vegyszert permetezni. Már most látszik, hogy ezek a gyerekek környezettudatosabbak, mint mi, az idősebb generációk. Így hát az se kizárt, hogy ezért áldoznak majd: időt, odafigyelést, de akár a zsebpénzükből is valamit.

Rendeld meg a könyvet itt!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek