Kisnyuszival a megismerés

Az első két Kisnyuszi könyv tavaly ősszel jelent meg, mind a két kötetben olyan mindennapi cselekményekről esik szó, amelyek – lássuk be – több családnál voltak már konfliktusok forrásai. Az eddig megjelent két kötet: Kisnyuszi fürödni megy és Kisnyuszi aludni megy. Ismerd meg most a Kisnyuszi bibis lesz című részt is!

A kicsi gyerekek első könyvélményei a leporellókhoz és a lapozókhoz köthetők. Az ilyen formátumban megjelenő könyvek jobban bírják a kiképzést, amit az apró gyerekkezektől kapnak. Azt nem merem állítani, hogy tönkretehetetlenek, de mindenképp több idő és energiabefektetés kell a széttépkedésükhöz.

A lapozóknak általában játékos többletfunkciói vannak, és a legtöbb esetben a gyerekek játszva sajátítják el a bennük megjelenő ismeretanyagot, legyenek azok formák, színek, állatok, vagy éppen azoknak a feladatoknak a sorrendje, amit lefekvés vagy fürdés előtt kell végrehajtaniuk, mint például a Kisnyuszi-mesékben.

A 0-2 éves korosztálynak szánt könyveknek számos olyan külső paraméternek is meg kell felelniük, amit sokan nem is gondolnának: nemcsak az oldalak méretére kell figyelni, hogy könnyen megfogható vagy lapozható legyen, de még a könyv súlya is fontos tényező. Minél könnyebb az adott könyv, annál biztosabban tudják megtartani az apró gyerekkezek. Nem utolsósorban így a szülők táskájában akár több könyv is helyet kaphat, és szükség esetén gyorsan elővehető.

kisnyuszi2.jpgAnnak a korosztálynak, akiknek a lapozók szólnak, nagyon fontos a fel- és ráismerés, hiszen ez nyújt számukra örömérzetet. A Kisnyuszi lapozók illusztrációi olyan világot idéznek, amiben jól érzik magukat a kicsik, otthonosan tudnak mozogni benne. Nincs telezsúfolva ismeretlen használati vagy egyéb tárgyakkal, csak a legfontosabbakra szorítkozik.

Keresd itt a Kisnyuszi-könyveket!


Minden kötetre jellemző, hogy egyszínű háttér előtt játszódik a történet, így hangsúlyt kap az, ami éppen Kisnyuszival történik. Ezt nem úgy kell érteni, hogy egy szín vonul végig az adott köteten: jól érezhető dinamikája van a változásnak. Már az első két részben is érzékelhető a változás ritmusa, viszont a legújabban a háttérszínek változása párhuzamba állítható a Kisnyusziban lezajló folyamattal, ahogy éppen megéli, ami vele történik.

A másik fontos célja az ilyen típusú háttérkezelésnek, hogy a képeket nézegető kisgyerek nem veszik el a részletekben, együtt tud haladni a hallott szöveggel, nincs újra és újra kizökkentve egy elmélyült tevékenységből. Ráadásul azzal, hogy megszólítja a szöveg, sőt felszólítja (hiszen oldalról oldalra csinálnia kell valamit), ő is haladni szeretne a történetben. Az interaktivitás a közös olvasási élmény mellé behozza a közös játék örömét is.

Az olvasóvá neveléssel manapság kifejezetten sokat foglalkoznak és foglalkozunk mi is. Olyan recept nincs, ami egységesen minden gyereknél működik, az viszont biztos, hogy ha a napi rutin része a közös olvasás, képeskönyv-nézegetés vagy esti mesélés, akkor jó esély van rá, hogy a gyerek megszereti magát a tevékenységet, illetve igényli is azt. Ha a környezete felkelti benne a kíváncsiságot az olvasás iránt, sokkal biztosabb, hogy felnőttként is örömöt okoz majd neki ez a tevékenység. Az interaktív könyvek pedig a játékosságukkal segíthetik ezt a folyamatot.

A Kisnyuszi történetekben a kicsik könnyen azonosulni tudnak a főszereplővel, hiszen nemcsak hasonló korú, mint ők, de vele is pontosan olyan dolgok történnek, mint velük, nap mint nap: fürdenek, aludni mennek és néha bizony meg is sérülhetnek. Ahogy szépen sorban megcsinálják a feladatokat Kisnyuszival, játszva meg is tanulják a tennivalók helyes sorrendjét.

kisnyuszi.jpgA most megjelenő Kisnyuszi bibis lesz című kötetben – azt hiszem, nem lövöm le a csattanót azzal, ha elmondom – Kisnyuszi esik egy nagyot, beüti a könyökét, majd a szöveg utasításait követve meg kell vigasztalni őt. Kisnyuszi arcáról tökéletesen leolvasható minden érzelem, amin átmegy az esés és az azt követő fájdalomérzet következtében: szomorúság, ijedtség, félelem stb. Az egyik legérzékletesebb jelenet, ahol felfedezi, hogy vérzik. Mindenki látott már felnőttet is elájulni egy vérző orr vagy ujj láttán, még ha csak egy apró kis vágásról volt is szó. Elsőre ez a gyerekeknek is ijesztő lehet, de Kisnyuszival az otthon biztonságából tanulhatják meg, hogy mi a teendő ilyen esetben.

Végül, de nem utolsó sorban, ebben a részben nemcsak azt tapasztalhatják meg a kicsik, hogy hogyan kell ellátni egy vérző sebet, esetleg megvigasztalni másokat. A mese egy kicsit túlmutat ezen, és Kisnyuszi történetén keresztül saját maguk megértése is fókuszba kerül. Láthatják magukat kívülről, és talán a későbbiekben jobban meg tudják majd fogalmazni, hogy mi játszódik le bennük. Hiszen ezt nem könnyű mindig szavakba önteni.


Ismerjétek meg a világ dolgait Kisnyuszival együtt, kattints a könyvekért!

Kapcsolódó termékek