Kisnyuszival a megismerés

A szuper aranyos Kisnyuszi-sorozat első három kötetében olyan mindennapi cselekményekről esik szó, amelyek – lássuk be – több családnál voltak már konfliktusok forrásai. Az esti rutin kialakítása, a fürdés és a kisebb nagyobb horzsolások. A Kisnyuszi fürödni megy, Kisnyuszi aludni megy és Kisnyuszi bibis lesz után most itt a negyedik rész, ami csupa vidámság és játék! Kukucs, Kisnyuszi! Ismerd meg a sorozatot!

A kicsi gyerekek első könyvélményei a leporellókhoz és a lapozókhoz köthetők. Az ilyen formátumban megjelenő könyvek jobban bírják a kiképzést, amit az apró gyerekkezektől kapnak. Azt nem merem állítani, hogy tönkretehetetlenek, de mindenképp több idő és energiabefektetés kell a széttépkedésükhöz.

A lapozóknak általában játékos többletfunkciói vannak, és a legtöbb esetben a gyerekek játszva sajátítják el a bennük megjelenő ismeretanyagot, legyenek azok formák, színek, állatok, vagy éppen azoknak a feladatoknak a sorrendje, amit lefekvés vagy fürdés előtt kell végrehajtaniuk, mint például a Kisnyuszi-mesékben.

A 0-3 éves korosztálynak szánt könyveknek számos olyan külső paraméternek is meg kell felelniük, amit sokan nem is gondolnának: nemcsak az oldalak méretére kell figyelni, hogy könnyen megfogható vagy lapozható legyen, de még a könyv súlya is fontos tényező. Minél könnyebb az adott könyv, annál biztosabban tudják megtartani az apró gyerekkezek. Nem utolsósorban így a szülők táskájában akár több könyv is helyet kaphat, és szükség esetén gyorsan elővehető.

kisnyuszi2.jpgAnnak a korosztálynak, akiknek a lapozók szólnak, nagyon fontos a fel- és ráismerés, hiszen ez nyújt számukra örömérzetet. A Kisnyuszi lapozók illusztrációi olyan világot idéznek, amiben jól érzik magukat a kicsik, otthonosan tudnak mozogni benne. Nincs telezsúfolva ismeretlen használati vagy egyéb tárgyakkal, csak a legfontosabbakra szorítkozik.

Keresd itt a Kisnyuszi-könyveket

Minden kötetre jellemző, hogy egyszínű háttér előtt játszódik a történet, így hangsúlyt kap az, ami éppen Kisnyuszival történik. Ezt nem úgy kell érteni, hogy egy szín vonul végig az adott köteten: jól érezhető dinamikája van a változásnak. Már az első két részben is érzékelhető a változás ritmusa, viszont a Kisnyuszi bibis leszben a háttérszínek változása párhuzamba állítható a Kisnyusziban lezajló folyamattal, ahogy éppen megéli, ami vele történik.

31996.jpg
A másik fontos célja az ilyen típusú háttérkezelésnek, hogy a képeket nézegető kisgyerek nem veszik el a részletekben, együtt tud haladni a hallott szöveggel, nincs újra és újra kizökkentve egy elmélyült tevékenységből. Ráadásul azzal, hogy megszólítja a szöveg, sőt felszólítja (hiszen oldalról oldalra csinálnia kell valamit), ő is haladni szeretne a történetben. Az interaktivitás a közös olvasási élmény mellé behozza a közös játék örömét is.

31997.jpg
Az olvasóvá neveléssel manapság kifejezetten sokat foglalkoznak és foglalkozunk mi is. Olyan recept nincs, ami egységesen minden gyereknél működik, az viszont biztos, hogy ha a napi rutin része a közös olvasás, képeskönyv-nézegetés vagy esti mesélés, akkor jó esély van rá, hogy a gyerek megszereti magát a tevékenységet, illetve igényli is azt. Ha a környezete felkelti benne a kíváncsiságot az olvasás iránt, sokkal biztosabb, hogy felnőttként is örömöt okoz majd neki ez a tevékenység. Az interaktív könyvek pedig a játékosságukkal segíthetik ezt a folyamatot.

kisnyuszi_bibis_lesz_borito_1000px.jpgA Kisnyuszi történetekben a kicsik könnyen azonosulni tudnak a főszereplővel, hiszen nemcsak hasonló korú, mint ők, de vele is pontosan olyan dolgok történnek, mint velük, nap mint nap: fürdenek, aludni mennek és néha bizony meg is sérülhetnek, játszanak. Ahogy szépen sorban megcsinálják a feladatokat Kisnyuszival, játszva meg is tanulják a tennivalók helyes sorrendjét.

A Kisnyuszi bibis lesz című kötetben ráadásul nemcsak azt tapasztalhatják meg a kicsik, hogy hogyan kell ellátni egy vérző sebet, esetleg megvigasztalni másokat. A mese egy kicsit túlmutat ezen, és Kisnyuszi történetén keresztül saját maguk megértése is fókuszba kerül. Láthatják magukat kívülről, és talán a későbbiekben jobban meg tudják majd fogalmazni, hogy mi játszódik le bennük. Hiszen ezt nem könnyű mindig szavakba önteni.

kisnyuszi_kukucs_borito_cmyk.jpg
És hogy mit tartogat a legújabb Kisnyuszi-lapozó? Természetesen rengeteg vidámságot! A Kukucs, Kisnyuszi!-ban az apróságok Kisnyuszi játszótársai lehetnek! Meglökhetik a hintáját, megcsikizhetik, vagy éppen kukucsolhatnak a kedvenc nyuszikukkal. Ez a mese amellett, hogy az együtt játszásra tanítja a kicsiket, a nap legszuperebb pillanataivá teszik a buszozást, a várótermi üldögélést, minden korábban unalmas várakozást jelentő helyzetet!

Ismerjétek meg a világ dolgait Kisnyuszival együtt, kattints a könyvekért!

Kapcsolódó termékek