Könyvek karácsonyra kamaszoknak

Ajándékötletek a legnehezebb korosztálynak...

Lehetnék bárki (Kortárs és kortalan versek)

A Lehetnék bárki különleges versantológia. A célja hasonló, mint a kiadó 2017-es Szívlapát című versgyűjteményének: kamaszokat és nagyon fiatal felnőtteket bevonni a versolvasók, a líra iránt rajongók körébe, hogy a versek ne csupán az iskolai kötelező anyag részeként jelenjenek meg az életükben, hanem olyan élményként, amely hozzájuk kötődik, nekik szól, őket üti szíven.

A kötet bő kétharmadában a mai harminc év alatti költőgeneráció versei szerepelnek, a másik közel egyharmadában pedig már köztünk nem élő költők fiatalkori versei. Helyet kaptak Adytól Vörösmartyig a nagy régiek, és többen a 20–21. század meghatározó költői közül is, mint Juhász Ferenc, Nemes Nagy Ágnes, Petri György, Térey János és Weöres Sándor – ám mind csak olyan verseikkel, amelyeket ugyanúgy harmincéves koruk előtt írtak, mint a kötet kortárs szerzői.

Anna Woltz: Alaska - nem vagy egyedül

Az Alaska egy igazán különleges regény: a felszínen könnyen olvasható, egy délután alatt befejezhető, kedves kutyás történet, miközben a belsejéből olyan fontos témákat dolgoz fel, mint a betegségekkel való együttélés, társadalmi megbélyegzés és PTSD. Parker egy 13 éves lány, aki mindig feketében jár, és éppen az új osztályával kezdi a tanévet. Parker különleges képessége, hogy el tudja ugatni a Jingle Bellst kutyusával. Azaz exkutyusával; Alaska ugyanis nemrég új gazdához került, mert fény derült Parker öccsének állatszőr-allergiájára. A lány azóta napjai nagy részét emlékezéssel és szomorkodással tölti. Parker családjának van egy fotószaküzlete, amit nemrégiben kiraboltak, súlyosan megsebesítve Parker édesapját.

Sven tejfelszőke fiú, aki első tanítási napját tölti új osztálytársaival. Sven különleges képessége, hogy a Marson él. Minden nap el kell magyaráznia a marslakóknak, hogyan is működik a teste. Így éli meg mindennapjait a 13 éves epilepsziás fiú, akit bármelyik pillanatban elérhet a következő roham, akire állandóan vizsgálódó tekintetek szegeződnek, miközben olyan dolgokról kérdezik, amire egyedül ő nem emlékszik. Svennek van egy kutyája, Alaska.

Hármójuk különleges kalandja az első tanítási napon kezdődik, amin Parker és Sven is megmutatják saját különleges képességüket a nagyvilágnak. Habár eleinte egymás nemeziseivé válnak, a könyv végére egy különleges, egymást mélyen értő kapcsolat alakul ki köztük, melyet Alaskának köszönhetnek, aki kitartásával, hűségével, szeretetével összekovácsolja a fiatalokat.

Balássy Fanni: Hol is kezdjem?

A Hol is kezdjem a 22 éves Balássy Fanni első regénye. Olyan természetességgel, szeretettel és humorral szól a tinédzserkor örömeiről, nehézségeiről és a gimis mindennapokról, hogy igazi felüdülés kézbe venni.

Egy gimnáziumi évet ölel fel a regény, méghozzá az elsőt. A gimi első éve hatalmas változásokkal jár. Ez a felnőtté válás első stádiuma, az első komoly barátságok, szerelmek, csalódások és hatalmas remények felejthetetlen és sorsfordító időszaka.

A könyv tökéletesen leképezi ezt az időszakot, a csetlés-botlást, a béna helyzeteket, és komoly témákról szól olyan humorosan, őszintén és szerethetően, hogy azonnal a szívünkbe zárjuk az elbeszélőt. Akinek egyébként sosem tudjuk meg a nevét, azt viszont már az első néhány oldalon észrevehetjük, hogy szarkasztikusan, lényeglátóan, ugyanakkor meglehetően idealistán áll az élethez. Egy teljes tanéven át elkísérjük a főszereplőnket, aki végigmegy az iskolai beilleszkedés stádiumain, új barátokat szerez, csalódik és persze - ahogy annak lennie kell - találkozik egy fiúval is. Ez az egyik legszeretnivalóbb szála az egész regénynek: amikor az első találkozásukkor a fiú véletlenül fejbe rúgja egy focilabdával, már tudjuk, hogy itt semmi sem megy majd simán.

“Kezdem ott, egy regényben olvastam egyszer, hogy szerelmesnek lenni olyan, mintha ezer pillangó repdesne a gyomrunkban. Aki nyelt már le káposztalepkét biciklizés közben, az nem lát ebben semmi romantikát.”

Mészöly Ágnes: Fekete nyár

A Fekete nyár a halálról szól. Meg az életről. És arról, mennyire fontos, hogy a lehetőségeinkhez képest a legjobban kihasználjuk az időt, amit kapunk. Mert ami a halálról szól, az egyúttal az életről is mesél, és ebben a regényben magától értetődően van jelen a humor és az életöröm. Hangosan nevetünk, néha sírunk, de főleg elkezdjük értékelni, amink van.

Pamuk Fanni, a regény 16 éves főszereplője nehezen találja a helyét a környezetében – bár annyira nem is próbálkozik… Szülei nyomására egyházi gimnáziumba jár, noha nem érzi magához közel a vallást, és emiatt az osztálytársaitól is távolságot tart. Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan az igazgatói irodában köt ki hajfestés és egyéb kihágások miatt.

A szüleivel való viszonya sem az igazi, sehogy sem tudnak kapcsolódni egymáshoz, és a kommunikációs nehézségek állandó konfliktusokat szülnek.

Amiben viszont Fanni nagyon is megtalálja magát, az az anime világa. Ezek a kitalált univerzumok adják meg neki azt a szabadságot, amire vágyik a saját életében is. Nem sok példát látunk a magyar kamaszirodalomban ennek a szubkultúrának a megjelenésére, ezért sok tévhit is övezi. A Fekete nyár nem csak anime-rajongóknak szól, viszont megmutat egy szeletet ebből a különleges mélységekkel rendelkező világból.

David Almond: A nap színe

David Almond magyarul idén megjelent regénye a felnőtté válás küszöbén álló Davie egyetlen, sorsfordító napjának történetét meséli el. A tizenöt éves srác egy forró nyári napon a szünetben sétára indul, amitől örökre megváltozik az élete. A nap színe fejlődésregény és gyászfeldolgozás is egyben: Davie édesapja néhány hónapja halt meg, a gyász fájdalma ugyan már tompul, de még mindig nagyon erős. A halállal kapcsolatos gondolatokat csak tetézi, hogy ezen a napon barátja, Gosh megtalálja egy tisztázatlan körülmények között meggyilkolt ismerősük holttestét.

Mert ez a könyv magába foglalja az esszenciáját mindannak, ami egy kamaszt foglalkoztat, amikor rájön, hogy végetért a gyerekkora. Gyerekkorunk elgyászolása és a rádöbbenés, hogy mostantól felnőttek vagyunk teljesen természetes lépés minden kamasz számára. Davie belső monológjai, őszinte rácsodálkozásai az élet legalapvetőbb mozzanataira, végtelen gondolatspiráljai mindenkinek ismerősek lehetnek, aki épp keresztülmegy, vagy már keresztülment ezen az időszakon.

Rojik Tamás: Szárazság

Rojik Tamás regénye climate fiction. Ez a műfaj viszonylag frissnek számít az irodalom berkein belül, alig 10 éve bukkant fel először hivatalos megnevezésként. Sokan a science fiction elágazásának tartják, de annyi alkotót mozgat meg a téma, hogy mostanra már leginkább önálló műfajként emlegetik.

Ezeknek a regényeknek nem titkolt szándéka, hogy felhívják a figyelmet arra, mi minden történhet, ha nem változtatunk az életmódunkon és a bolygóhoz való hozzáállásunkon. Többségük a közeli vagy kissé távolabbi jövőben játszódik, amikor az emberiségnek szembe kell néznie a tetteink következményeivel és a pusztítással, amit sok-sok generáció idézett elő a Földön.

Annak ellenére, hogy nagyon komoly a téma, a regény hihetetlenül mozgalmas, kalandos, vicces – és ami a legfontosabb: elgondolkodtató.

A történet nem a távoli jövőben játszódik, mindössze 32 évet ugrunk előre az időben, 2052-ig, a változás azonban szinte sokkoló. Olvassuk a magyar települések neveit, tudjuk, hogy ismerősen mozognánk ebben a környezetben, a helyszínek mind olyan városok, ahol már jártunk, utcák, amiket ismerünk, de mégis mintha egy másik földrészre csöppentünk volna azzal, hogy kinyitottuk ezt a könyvet. Minden ugyanaz, mégis gyökeresen más.

Ami számunkra alapvetés – mint például a korlátlanul igénybe vehető folyóvíz, a gyümölcsök, a zöldségek, vagy akár egy finom leves hétvégén –, ebben a fiktív jövőben korántsem az. A regény fontos társadalmi kérdéseket feszeget, de közben nem szűnik meg annak lenni, ami: egy kalandregénynek.

Mészöly Ágnes–Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Az Emberek Országa a távoli jövőben, 2646-ban játszódik, egy disztópikus Roxforthoz hasonlítható Heim nevű kiképzőközpontban, ahol a fiatalokat kicsi koruk óta arra képzik ki, hogy a lehető legjobb szolgálatot tegyék Kalaallit Nunaatnak, az Emberek Országának, a kultúra utolsó menedékének. Nanoukot, egy itt nevelkedő fiatalt visszatérő rémálmok gyötörnek egy régi, sokkal békésebb világról, ami miatt képtelen az iskola falai közt maradni. Egyik társával, Umiával lázadásba és menekülésbe kezdenek egy olyan világban, ahol a Heim falain túl a napfény és a víz is életveszélyt jelent rájuk.

Ez a könyv olyan hatást vált ki az emberből, mint Orwell 1984-e vagy Huxley Szép új világa, nem is véletlen, hogy a kötet előszava Huxley Orwellnek címzett levelének egy részletével indul. Azonban még sem túl durva, kellően utópisztikus ahhoz, hogy ne féljünk tőle, mégis ráébreszt a mai társadalom betegségeire és az emberiség felelőtlen tetteinek következményeire.

Kapcsolódó termékek