Nomád Burger, baby Yoda és honfoglaló magyarok

Ismerd meg A néma táltost!

Mi kell egy Nomád Burgerhez? Mi mindenhez értenek a cserkészek? Hogyan pelenkáztak egy kisbabát ezer évvel ezelőtt? Mi a teendő, ha rád gyújtanak egy nádast? Ha hőseinkhez hasonlóan követed Tempi Bori nénit a platánfában található időalagútba az Abszolút Töri-sorozat legújabb kötetében is, mindenre megkapod a választ!

a_nema_taltos_borito_1000px.jpgCsukd be a szemed és nyisd ki a füled, időutazó! Mit hallasz? Sámándob dübörgése, lópaták dobbanása, kiáltások, énekszó, az égő nádas ropogása… Megérkeztél.

Helyszín: Budapest. Nem, nem viccelek. Persze se Buda, se Pest, se házak, se autók, se utak, csak erdő, erdő, erdő, na és a zabolátlan Duna. Ne csodálkozz, ha nem ismersz rá a saját utcádra sem… csak ösvények vannak és csapások a fák között. Csak a füstszag vezet a következő településig, vagy a hangok. A tájékozódóképességedre kell hagyatkoznod, az éles hallásodra, kitartó lábaidra, gyors reflexeidre. Ez egy ilyen világ.

Idő: a 9. század, a honfoglalás előtt.

Szereplők: Márk (14): igazi nagydumás "suli menő sráca". Minden szituációból kimeséli magát, szájkaratéban verhetetlen, nincs esélye vele szemben a halkabb, visszahúzódóbb gyerekeknek. Ámde! Mit tesz egy olyan környezetben, ahol nem értik a nyelvet, amit beszél és ő sem érti a többieket?

Imi (12): megbízható, szorgalmas, szeret túrázni és olvasni, ügyesen bánik a kisgyerekekkel és jól tájékozódik az erdőben. Igaz, a 21. századi erdőkben és nem az ezer évvel ezelőttiekben… Csendes. Ebből már biztosan kitaláltad, hogy nem ők a legtökéletesebben összepasszoló páros Márkkal… "Szerencsére" van idejük és alkalmuk összecsiszolódni nem éppen kiskamaszoknak való kalandjaik során…

Tedd kosárba!

Küldetés: egy kisbabát visszajuttatni a családjához. De… ugye nem gondoltad, hogy végig ez marad a küldetés? Bingó! Akkor te egy gyakorlott kalandregény-olvasó vagy! Valóban: az egyik küldetésből ágazik a következő, közben néhány plusz bonyodalom, míg a hőseink nyakig bele nem keverednek a honfoglalás előtti népek mindennapi küzdelmeibe…

Kísérők: Nonna: borzas haj, fonatokkal, bogyókkal és szalagokkal díszítve. Eligazodik az erdőben, jószívű, segítőkész és szép. Ja, és úgy kábé ezeregyszáz évvel ezelőtt született.

További kísérők: Mikel, Genze, Mesedu, Razul és néhány ijesztő külsejű kalandozó magyar….

Nos, most már tudod, hogy ezúttal kiket, hová és mikorra vitt vissza a bűvös platánfa időalagútja. Mert Tempi Bori néni persze ebben a kötetben is csereberére, beszerző körútra indul, hogy fantasztikus büféjéhez alapanyagokat szerezzen, amikor nem várt eseményekbe keverednek váratlanul felbukkanó szereplőink…

Olvasd el az első fejezetet!

Márkkal és Imivel kalandozva megtudhatod, milyen népek éltek a Kárpát-medencében a honfoglaló magyarok előtt. Megismerheted, mit ettek, hol laktak, mivel foglalkoztak, miből éltek, miben hittek, hogyan öltözködtek. Orrodban érezheted a cserzőlé csípős szagát a bőrművesek falujában, és szádban a korabeli ételek ízét. Ráereszkedhetsz a korai keresztény énekek egyszerre idegen és ismerős dallamára. Úgy figyelheted a szabályozatlan Dunát partjain az érintetlen természettel, ahogy korunkbeliek sosem fogják… S persze láthatod magad előtt, hogy áll Márkon a korabeli kaftán és bocskor egy baby yodás pólóval…

A fiúk sok kemény tapasztalatra is szert tesznek a kilencedik században. Bizony, nem könnyű feldolgozniuk, hogy a történelem kegyetlen, és az írja, aki erősebb. Bár alapvetően büszkék honfoglaló őseikre, akik bátorságukkal és harciasságukkal legyőzik a környező népeket, hogy hazát alapíthassanak, döbbenten tapasztalják, milyen a másik oldalon lenni. A letelepedett népeknek, a békés halászok és kézművesek településeinek esélye sem volt a lovasnomádok ellen. Valami korábbinak pusztulnia kell, hogy valami új születhessen az alapjain. Jó ez vagy rossz? Törvényszerű. Érdemes beleavatkozni a dolgok menetébe?

Oly sok pagonyos könyvhöz hasonlóan itt sem siklunk el a lényeg felett, az olvasás során fontos kérdések vetődnek fel, alakul a történelemszemlélet – mindez persze izgalmakba ágyazva, észrevétlenül. Messze nem öncélú kalandozás ez. Történelem- és etikaórák gondolatébresztője lehet egy-egy jelenetsor, fejezet.

Ismerd meg az Abszolút Töri sorozatot ebből a cikkből!

A néma táltos egyben a szerző vallomása a mesék, történetek erejéről. Márk talán maga sem tudta korábban, milyen kincs birtokában van azzal, hogy tud mesélni. Történetei meglágyítják a harcosok szívét, meggyőzik a gyanakvókat, szórakoztatnak és nem utolsósorban lelki sebeket gyógyítanak. Márk mesél, Imi fordít, közben sokkal jobban megértik egymást és saját magukat. Még a kalandoknál is izgalmasabb végigkövetni a két fiú formálódását, hogyan bátorodik fel az egyikük és hogyan lesz figyelmesebb a másikuk. Más személyiségként térnek vissza a saját idejükbe. A szívük talán sajog, hogy ott kell hagyniuk múltbeli ismerőseiket és nem lehet belőlük vitéz. De bontakozó barátságuk kárpótolja őket a jelenben. Bori néni persze megint mindent elsimít, hogy senki ne jöjjön rá az időalagút titkára.

Ha nem hiszed, keresd fel a Tábor-hegyi barlangot a Budapest környéki erdőkben, és a gyapjas orrszarvú csontjainak helyét is! Ki tudja, talán valami múltból ottfelejtett holmira akadsz….

Fogyasztásra Nomád Burgert ajánlunk a könyv mellé, Tempi Bori néni, a Vitéz János iskola titokzatos büfésének ajánlásával.

Rendeld meg a legújabb Abszolút Töri kötetet!

Viola Bea cikkét olvastad.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • 5 ok, amiért szerintünk a legmenőbb sorozat most az Abszolút Töri

  • Honfoglalás, identitásformálás, Abszolút Töri!

  • Denevér démon