Cérna és Dugasz megmentik a világot!

A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután

Megjelent a Zseblámpás könyvek legújabb réssze! Ezúttal az ismert karikaturista és képregényrajzoló, Marabu mesél az alsósoknak! Vajon hogyan állítja meg a gonosz törpekommandósokat két álszakállas kisiskolás? Tudj meg mindent erről a fergeteges humorú, letehetetlen könyvről!

a_gonosz_torpekommandosok_borito_1000px.jpg
Aki járatos a közéleti karikatúrák világában, annak biztosan ismerős Marabu, azaz Szabó László Róbert művészneve. Az okos humoráról ismert Marabu – akinek a rajzai értelmezése közben mindig legalább kettőt bukfencezik az ember agya –, első gyerekkönyvét ismerheti meg az olvasó, ha belelapoz A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután című kötetbe. Ahogy a cím is sejteti, igazán egyedi történettel van dolgunk, ami abszurd humorával, szórakoztató illusztrációival, könnyen olvasható, nagybetűs szövegével garantáltan azon kis olvasók kedvence lesz, akik már túl vannak első olvasós könyveiken, de még nehezükre esik hosszú fejezetekből álló regényeket olvasni.A gonosz törpekommandósok (nevezzük az egyszerűség kedvéért így) ugyanis több fronton veszi a fel a harcot az olvasóvá nevelés nehéz küzdelmében.

Tedd kosárba!

Egyrészt igazán szórakoztató a története: két iskolás fiú, Cérna és Dugasz farsangra készülve kalózjelmezben és álszakállban indul az iskolába. Egy sikátor sarkán hozzájuk hasonló kinézetű figura rántja be őket az utca sötétjébe, lebukást, titkos hadműveletet, törpekommandósokat emlegetve, miközben még őket nevezi elmeháborodottaknak. Főhőseink eleinte teljes értetlenséggel fogadják a gömbölyded törpediktátor hepciáskodását, de hamar rájönnek, hogy a harci kedvvel bőven megáldott törpék világuralomra törését csak ők ketten – az álszakálluk miatt törpéknek hitt –, kisiskolások akadályozhatják meg. Cérna és Dugasz beépülve a törpekommandósok közé titokban, leleményes humorú magánakcióikkal szabotálják a haditervet.

kepernyofoto-2021-07-29-153109.pngMarabu illusztrációjaAhogy az a helyzetkomikummal lenni szokott, a történet sok sztereotípiával operál, melyeket Cérna és Dugasz előszeretettel fordít saját előnyére. A kigyúrt ultra szurkolókat – akik nem a messze földön híres intelligenciájukról ismertek –, Cérna mint „ellendrukker” könnyedén felhergeli és elcsalogatja őket a törpekommandósok egyik csapatához. Kihasználva a fociszurkolók féktelen dühét – mely már oly hatalmas, hogy az sem számít, ki ellen irányul –, Cérna ráereszti a törpékre a felpaprikázott csürhét, meghiúsítva ezzel az elnök elleni akciójukat.

Olvass bele a regénybe itt!

kepernyofoto-2021-07-29-153310.pngMarabu illusztrációjaDe Dugasz sem tétlenkedik! Könnyed elmepárbajbancsalja ki a titkos jelszót az egyik törpecsapattól úgy, hogy rossz titkos jelszót mondd nekik, amire ők fel is hívják a figyelmét. Dugasz „akkor mi a jelszó?” kérdésére, a butuska törpék egyből elárulják a megfelelő titkos szót. Fejezetről fejezetre olvashatjuk főhőseink rafinált tréfáit, melyek sosem okoznak csalódást. Természetesen a történet végén az elnököt is sikerül megmenteni.

Az olvasási kedv fenntartásában a történet mellett a szöveg felépítése és szerkezete is segít. Minden fejezet 10-15 mondatból áll, melyek már nem olyan egyszerű szerkezetűek, mint aMost én olvasok! sorozat tagjai, mégis figyelembe veszik a közönségük befogadási nehézségeit: a mondatok többsége rövid, nagybetűs részek tagolják, és a fejezetek éppen ott érnek véget, ahol egy kisiskolás elfáradna, ha még nincs magabiztos olvasási tudása. A fejezetek között elidőzhetünk a bolondos, egyszerű, de nagyszerű rajzok elemzésével, melyek a fejezetek elején és végén egészítik ki a szöveget.

kepernyofoto-2021-07-29-153451.pngMarabu illusztrációja
Marabuírói zsenialitása vitathatatlan. Karakterei jól átgondoltak, varázsuk groteszk egyéniségükben rejlik. Kezdve az agresszív, világuralmi terveket szövögető apró törpéktől, a vérbeli hivatalnok stílusban beszélő, következményes kötőszavak és diskurzusjelölők hálójában kapálózó államelnökig, minden szereplő önmaga gúnyképe is egyben, akárcsak egy karikatúrában:

kepernyofoto-2021-07-29-153642.pngMarabu illusztrációja„– Elnök úr, nincs ok az aggodalomra, a merényletet meghiúsítottuk! – kiáltotta elégedetten az alsó szakállas törpe.
A kuka belsejéből dühödt dörömbölés hallatszott.(…)
– Igen? Ööö... Vagyishogy? És amennyiben? – tette fel azokat a kérdéseket az államelnök, amik leghamarább az eszébe jutottak.
– De tulajdonképpen... Mert mivelhogy… – folytatta aztán elgondolkodva. – És ööö...
Jól hallom, hogy a kukában dörömböl valaki, és azt kiabálja, hogy árulók?”

Marabufantasztikus humorával, egyedi rajzaival és könnyed szövegével biztosan a Zseblámpás olvasók legnagyobb kedvence lesz. Aki A gonosz törpekommandósokat választja, biztos lehet benne, hogy egyszerre fejlődik majd az olvasáskészsége, a képzelőereje és a rekeszizma is!

7-10 éves gyerekeknek ajánljuk!

Itt rendelheted meg!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek