Légy szabad! – műhely Petőfi Sándorral

Valóság és fikció avagy még egyszer Petőfiről a Tanári Műhelyben

Kedves pedagógus barátaink!

Szeretettel várunk benneteket 2023 utolsó Pagony Tanári Műhelyébe december 8. péntek, 16:30-18:00-ig, amelyben újabb szempontok szerint nézzük meg, mit is tudunk kezdeni Petőfivel az iskolában.

Idén ősszel két nagyon fontos könyvünk jelent meg Petőfhez kapcsolódóan. Berg Judit Szélvésztől kergetve című regénye az Abszolút töri-sorozatban, Nényei Pál Petőfi-könyve pedig Az irodalom visszavág sorozat első spin-offjaként.

A műhelyhez kedvcsinálóként Nényei könyvének epilógusából idézek:

„Ha a források nem hazudnak, akkor 1882-ben Gyulai Pál – aki talán az egyik nagy regényírónk lehetett volna, ha kevesebbet irodalmárkodik, és több regényt ír, de ez most mellékes –, szóval ez a Gyulai Pál egy este apósával, Szendrey Ignáccal sétálgatott Pesten, és séta közben egy téren feltűnt nekik egy hatalmas bronzalak hatalmas talapzaton. A bronzalak dicső jobbját magasra emelve hirdette minden magyarnak, nehogy rabok legyenek. Szendrey Ignác megállt, nézegette egy kicsit a bronzalakot, majd így szólt:

– Lehet, hogy nagy hazafi volt, de velem cudarul bánt.

Nem tudom, mivelünk hogy bánik Petőfi, de egy biztos: mi nem bánunk vele kesztyűs kézzel. Milyen érdekes kísérlet volna elfogadni őt annak, ami volt... költőnek!”

A műhelyben való részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. Részvételi szándékodat kérlek ezen az e-mail címen jelezd: vinczeller.katalin@pagony.hu

A részvétel nem igényli a könyvek ismeretét, csupán a nyitottságodat, játékos kedvedet.

Várunk szeretettel!