„A mesefolyam felnőttként sem tűnt el”

Simonfalvi Ancsával beszélgettünk

Milyen varázslények laknak Óbuda hegyein? Hogyan hoz össze a jóga és egy turmixgép egy szerzőt és egy illusztrátort? És mi következik abból, ha egy nagyon kreatív kislánynak mesterszakács az apukája?

Olvasd el az interjút és megtudod!

ali_kiraly_karacsonyi_vacsoraja_borito_1000px.jpgÚgy tudjuk, az Ali király karácsonyi vacsorája az első mesekönyved. Mi inspirált a meseírásra? Hogyan kapott szerepet a gyermekirodalom az életedben?

A gyermekirodalom mindig is része volt az életemnek, először persze csak hallgatóként, de nagyon hamar mesélőként is. Kisgyerekként rengeteg történetet találtam ki, amivel a családomat (de legfőképp magamat) szórakoztattam. Időként talán riasztó is lehetett nekik az a hatalmas képzelt világ, amiből a történetek sorjáztak. A mesefolyam felnőttként sem tűnt el, meséltem testvéreim gyerekeinek, aztán az enyémeknek - ezeket már le is írtam, de csak amolyan korszak dokumentumként. A karantén ideje alatt a nagyfiamnak keresgéltem ifjúsági regényt, és mivel nem találtam olyat, ami hozzá passzolt volna, írtam neki egyet. Akkor ő megkérdezte: miért nem mutatjuk meg ezeket az írásokat másoknak is? Így hát megkerestem a Pagony Kiadót az Ali királlyal és egy másik mesével, ami szerencsére tetszett nekik.

Rendeld meg az Ali király karácsonyi vacsoráját itt!

kepernyofoto-2023-10-20-162256.pngAgócs Írisz illusztrációjaAz Ali király illusztrátorát, Agócs Íriszt előbb ismerted, mint hogy elkezdtetek volna közösen dolgozni a könyvön. Mesélnél erről egy kicsit?

Írisszel való ismeretségünk kezdete már az idő homályába vész, de a kiindulópontja biztosan a jóga és egy turmixgép volt. Ami pedig így együtt tart minket a létezésben az szerintem a közös világlátás, a humor és a varázslényekkel való közvetlen viszony.

Olvasd el a könyvről szóló ajánlónkat!

Hogy tetszenek az elkészült kötet illusztrációi? Így képzelted el a könyvet?

Óriási ajándék, hogy olyan alkotó készítette a képeket az első könyvemhez, aki jó barátom, és akinek rajongok a munkáiért is. Írisz illusztrációi csodálatosak, sokkal-sokkal szebb lett a könyv, mint ahogy én valaha is elképzeltem.

kepernyofoto-2023-10-20-162238.pngAgócs Írisz illusztrációjaA mesédben varázslények lakják Óbuda hegyeit, és a főszereplőknek mindet végig kell látogatniuk. Miért döntöttél emellett a helyszín mellett? És mi inspirált a szereplők kitalálásakor?

Nehéz lenne eltitkolnom a családi inspirációt, hiszen édesapám mesterszakács és ha visszagondolok a régi karácsonyokra, azt kell mondjam, hogy nálunk mindig mindenkinek jutott az asztal mellett hely. Gondolom ezt érezhették meg a Lábbusz, a jeti, a Lápi Rittyó meg többiek, így kulminálódott ki a mese. A helyszín is adott volt, hiszen Óbudán éltünk, és rengeteget kirándultunk a környéken, a Kiscelli parkerdő az egyik kedvenc helyünk azóta is.

Olvass bele a kötetbe itt!

Azt csicsergik a madarak, már készül a második mesekönyved. Mit tudhatnak erről a projektről az olvasók?

Igen, már készül a második mesekönyv, ami egy kisgyerek nagyszülőknél töltött varázslatos vakációját meséli el. A kötet első meséje kábé tizenöt évet pihent a fiókban, óriási kihívás volt a felkérés, hogy folytassam a történetet. Amennyire izgultam miatta, annyira könnyű volt felvenni a fonalat és végül, ha minden igaz, nyolc mese kerül majd a jövőre megjelenő könyvbe.

Kattints ide és szerezd meg az Ali király karácsonyi vacsoráját!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek