3+1 ok, amiért olvassátok el a Szevaszt!

A kamaszod, és Te is!

Megjelent a Tilos az Á Könyvek legújabb novellaantológiája! Ütős szövegek, lélegzetelállító grafikák, hála Péczely Dóra szerkesztőnek, Szinvai Dániel illusztrátornak és a kortárs magyar irodalom krémjének! Néhány pontban összeszedtük, miért lesz ez a válogatás az idei őszi-téli kedvencetek. Ismerjétek meg a Szevaszt!

szevasz_borito_1000px.jpg1. Mert előszoba a szépirodalomhoz

A Szevasz szerzői megkerülhetetlen nevek a kortárs irodalomban, de egy Grecsó-regény vagy egy Dragomán-kötet, legyenek bármilyen zseniálisak, talán nem a legkönnyebben megugorható lépcsőfokok a felgyorsult világban nevelkedő kamasz olvasók számára. Az olvasási szokások rengeteget változtak az elmúlt évtizedekben, minden rövid, minden instant lett, ma már tanulni kell azt a fajta lassított, koncentrált olvasást, amivel valóban be tudjuk fogadni és át tudjuk élni őket.

A Szevasz antológiában Péczely Dóra szerkesztő olyan novellákat válogatott össze, melyek hosszukat tekintve könnyen feldolgozhatók, témájuk pedig valamilyen szempontból releváns a fiatal olvasók számára. Így ismerteti meg a kamaszokkal - és, legyünk őszinték, velünk, felnőttekkel is - a kortárs szépirodalmi paletta elképesztő sokszínűségét, így segít irányt választani, hogy egyéni ízlésünket követve merre mélyítsük tovább az ismereteinket, melyik szerző önálló kötetét válasszuk a következő szülinapra, névnapra.

Tedd kosárba!

kepernyofoto-2021-11-03-163651.pngSzinvai Dániel illusztrációja2. Mert kortárs, és mert történelem

A kötetben felvonultatott 25 szerző mind kortársunk, de van közöttük, aki még nincs negyven, és olyan is, aki már elmúlt nyolcvanéves. Egészen más világban nőttek fel, mint a 2000-es években születettek, és egészen más tapasztalatokat gyűjtöttek életük során. Többen közülük látták megfordulni a világot. Kétszer is. Olyan élményeket írnak le közvetlenül vagy közvetetten, melyek meghatározóak voltak abban, amilyenek ma vagyunk, mint magyarok, mint európaiak, és amelyeket a szövegeken keresztül most az olvasó is megtapasztalhat.

Az elmúlt évtizedekről kevesebbet tanulunk történelemórán, és egyelőre elég sok az olyan tabu, amit szülők és gyerekek, nagyszülők és unokák előszeretettel kerülnek, de amelyek meg nem értése lehet a generációk közötti egyre táguló szakadék egyik fő oka. Olvassátok el a Szevasz novelláit, és beszélgessetek! Hogy volt, hogy éltétek meg, mit mesélt a nagyi? Értsük meg jobban a történelmünket és egymást is!

Olvass bele a novellákba itt!

kepernyofoto-2021-11-03-163038.pngSzinvai Dániel illusztrációja3. Mert tiszteled a gyereked, és bízol benne

Ez a válogatás nem kerülgeti a forró kását. Abszolút felnőttként kezeli az olvasóját, és ennek megfelelően néha nyers, néha abszurd, néha érzéki, néha feldühít, néha zavarba hoz. A kamaszkor az az időszak, amikor a gyerekek elkezdik meglátni az embert a szüleikben. Elkezdik észrevenni, hogy a szülő sem az a megingathatatlan bástya, nem tévedhetetlen, és nem is sérthetetlen. Elkezdik felfedezni, hogy lehet másképp is gondolkodni. Ez természetesen sosem feszültségmentes, nem is kell annak lennie. Akkor tesszük a legjobbat, ha nem tartunk ellen ennek a folyamatnak.

A Szevasz novellái teret nyitnak arra, hogy ütköztessük a véleményünket a fiatalabbakkal, és arra is, hogy beismerjük, nem mindenre van kész válaszunk. Mindezt abban a tudatban, hogy a tizenéves olvasó van (vagy hamarosan lesz) annyira érett és érzékeny, hogy anélkül is eligazodik a világban, hogy helyette mondanánk meg, mit gondoljon. Mert tudjuk, el kell követnie a saját ballépéseit, és meg kell tanulnia a saját leckéit, hogy önálló és életrevaló személyiség legyen. Ahogy a szülők is végigjárták ugyanezeket a lépcsőfokokat 30 évvel ezelőtt.

Válogass a Tilos az Á könyveiből!

kepernyofoto-2021-11-03-163351.pngSzinvai Dániel illusztrációja+1. Mert te vagy a leglazább szülő az környéken

Ha a fenti három pont megy, akkor minden gimis a te gyerekedet irigyli. Mindig van a fejedben egy kortárs szerző, akivel be lehet vágódni az irodalomtanárnál, és aki ezen felül még érdekes is! Élmény veled törit ismételni, mert az embereket is látod az évszámok és csatatérképek között. Tudod, hogy tájékozottnak lenni menő, de okoskodni nem. Ráadásul mindenről is lehet beszélni veled, az sem baj, ha nem értetek egyet. Mert megosztod a véleményed, megtámogatva a saját tapasztalataiddal, de nyitott vagy arra is, ha a fiatalabbak máshogy látják, és nem akarod lehengerelni őket a “mert én vagyok a felnőtt” dumával. Tudod, hogy hamarosan ők is azok lesznek, és most éppen a te segítségeddel bontogatják a szárnyaikat.

Leginkább pedig azért, mert érzed, még van hova fejlődni.

A legvagányabb szülő sem tökéletes. Sőt. Tudja, hogy nem tud mindent, és azt is, hogy mindig tanulhat valamit. Talán éppen abból, hogy beszélget egy jót a kamaszodó gyerekével. A Szevasz novellái pedig tökéletes alapot adnak ahhoz, hogy mindig legyen téma. Úgy gondolom, ezt a kötetet legalább annyira fogják szeretni a középiskolások, mint a szüleik. Talán mindent máshogy fogtok értelmezni benne, talán minden mást fog jelenteni. De minden novella szólni fog hozzátok, ezzel pedig erősíti a kamaszkorban elhalványulni látszó érzést, hogy összetartoztok, hogy nagyon is van közötök egymáshoz.

Rendeld meg a kötetet!

Wágner Eszter ajánlóját olvastad.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Minden Tilos az Á-könyv valaha

  • Vagányság kipipálva