Süss és főzz a barkákkal!

Szuper céklás receptek Vadadi Adrienn ajánlásával

A legújabb Barkamesék kötetben Pipi és Patyi ínycsiklandozó finomságokat készítenek a házikójuk mellett nőtt nagy céklából. Ha a meséket olvasva neked is összefut a nyál a szádban, akkor jó hírünk van a számodra! Megkértük Vadadi Adriennt, a barkák “anyukáját”, hogy ossza meg velünk ezeket a recepteket. Olvass tovább!

barkamesek1_az_erdei_szuletesnap_borito_1000px.jpgVadadi AdriennBarkameséi végtelenül aranyosak és békések, tökéletes esti mesék egy mozgalmas nap után. Ráadásul, Monszport Viviennek hála, gyönyörű illusztrációkkal egészülnek ki.

Az első kötetben, Az erdei születésnap címűben megismerhetjük a barkákat, akik, nevükhöz híven, barkából született kis manók, és hamarosan belakják az egész erdőt. Közös erővel hintát építenek, elszökött kötényre és madártollra vadásznak, majd megünneplik közös születésnapjukat.

Szerezd meg az első kötetet itt!

barkamesek-a-nagy-cekla.jpg
A második kötetben Pipi és Patyi kuckója mellett egy szép nagy cékla növöget. A barkatestvérek gondosan nevelgetik, megvédik a meztelen csigától, sőt, a víztolvaj cickánytól is! A mese végén pedig egy hatalmas lakomát csapnak, amire meghívják az összes erdei barátjukat.

Ebben a kötetben is kiderül, hogy egy kis furfangossággal, és persze a barátok segítségével minden konfliktus megoldható és minden probléma leküzdhető.

Kattints ide a második részért!

Csatlakozz te is a nagy céklalakomákoz! Próbáld ki Vadadi Adrienn kedvenc céklás receptjeit!

“az asztalon gőzölgött a céklaleves...”

kepernyofoto-2023-02-06-151932.pngMonszport Vivien illusztrációjaVágjuk le 4 kis cékla két végét, majd egyesével csomagoljuk őket alufóliába, és 180°C-os sütőben süssük őket 40 percig, vagy amíg meg nem puhulnak. Kockázzuk fel a puha céklákat, és tegyük őket egy közepes méretű lábosba. Adjunk hozzá egy evőkanál kókuszzsírt, majd alacsony lángon pároljuk egy-két percet. (Ha szeretitek, ezen a ponton egy evőkanál reszelt gyömbért is belekeverhettek!) Sózzuk-borsozzuk, majd öntsük fel egy deci vízzel.

Kicsit pürésítsük össze, majd több lépésben adjuk hozzá 3 dl kókusztejet, és turmixoljuk addig, amíg szép sima lesz. Reszeljünk bele szerecsendiót, majd az egészet melegítsük össze. Vállalkozó kedvűek egy kis chilipehellyel is megbolondíthatják a levest!

Tálaljuk melegen, kókusztejjel és pirított kókuszchipsszel díszítve.

A recept forrása.

“az olajban sercegett a cékla-fasírt...”

kepernyofoto-2023-02-06-152022.pngMonszport Vivien illusztrációjaReszeljünk le 30 dkg céklát és 30 dkg krumplit. Dolgozzuk össze 1 evőkanál liszttel és egy tojással, ízesítsük egy csipet őrölt szerecsendióval, sóval és borssal.

Formázzunk gombócokat a masszából, hengergessük meg zsemlemorzsában és süssük ki bő olajban. Feltétként vagy mártogatósnak is tökéletes!

A recept forrása.

“a sütőben sült a céklafelfújt.”

kepernyofoto-2023-02-06-152056.pngMonszport Vivien illusztrációjaVágjunk fel 3-4 céklát apró darabokra, karikázzunk fel 1 fej fokhagymát, aztán tegyük az egészet egy kókuszzsírral kikent, hőálló edénybe. 200 fokra előmelegített sütőben, fedő alatt 20 percig süssük. Eközben felütünk 12 tojást, hozzáadunk 2 dl tejet és ízlés szerint egy kis sót, borsot, majd felverjük, mintha rántottát készítenénk. 20 perc után vegyük ki a zöldségeket, öntsük bele a tojásos keveréket és keverjük el. Újabb 20 perc sülés, és már kész is! Akkor a legjobb, ha a tojás felhabosodik, kicsit megbarnul a teteje, és ha a közepébe beleszúrunk egy kést, nem tapad rá a tojás. A legjobb, hogy felkockázva le is fagyaszthatjuk, hiszen újramelegítve ugyanolyan finom!

A recept forrása.

“Azt mondtátok, hogy lesz finom céklacsiga!”

kepernyofoto-2023-02-06-152117.pngMonszport Vivien illusztrációjaFuttassunk meg 5 dkg friss élesztőt fél pohár langyos tejben egy kevés cukorral. Adjunk hozzá fél kiló lisztet, két tojást, egy kis pohár tejfölt, 10 dkg cukrot és egy pici sót. Dolgozzuk össze a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki 1-1.5 cm vastagra. Kenjük meg olvasztott margarinnal, aztán jöhet bele a töltelék!

Reszeljünk finomra néhány céklát, nyomkodjuk ki a levét, ízlés szerint ízesíthetsük cukorral vagy vaníliás cukorral. Oszlassuk el a tölteléket a tésztán, aztán tekerjük fel, majd kenjük meg ismét olvasztott margarinnal.

Vágjuk 1.5-2 cm széles szeletekre. A csigákat fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe, és melegítsük elő a sütőt 175-180 fokra. Mielőtt betennénk sülni a csigákat, kenjük meg őket még egyszer margarinnal! 15-20 perc sütés, és már kész is a céklacsiga!

A recept forrása.

Minden kis barkamanónak, barkamamának és barkapapának jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó termékek