Együtt élni a legfurább állatokkal

Ismerd meg Vibók Ildi könyveit

Vibók Ildi az állatok, az állatbarátok oldaláról közelíti meg a legmindennapibb témákat, és bebizonyítja, hogy a legfurább, „nem szeretem” lények is lehetnek cukik, kedvesek, szeretetreméltók. Sorra jelennek meg vicces ismeretterjesztő könyvei, így belevetettük magunkat a szerző állatokkal teli világába. Tartsatok velünk, és ismerjétek meg a munkásságát!

Vibók Ildi szakmáját tekintve mikrobiológus, mára pedig már számos népszerű gyerekkönyv szerzője. Arról ír, amit szenvedélyesen szeret: ez pedig az emberek és állatok kapcsolata, a legfurább ízeltlábúak furcsaságai és szépségei, a családi dinamika állatokkal körülvéve. Könyveinek és történeteinek célja, hogy felkeltse az érdeklődést a környezetünk iránt, és rávezessen a felelős állattartásra.

Vibók Ildi Nagyrédén nőtt fel, és a házuk mellett folyt egy patak. Gyerekkorának nagy részét annak a partján töltötte, és ott aztán zajlott az élet! Mindig is jó biológiatanárai voltak, de a patakpart állatvilága alapozta meg az állatok iránti szeretetét - olvasható ebben az interjúban. Végül mikrobiológusként végzett az egyetemen, ahol megismerkedett a férjével, akiről kiderült, hogy szintén nagy állatbarát.

Az író jelenleg Ausztriában él a családjával egy kis házikóban. Férje és két gyermeke, Sibi és Balu mellett a ház lakói még Panna kutya, Zozó madár, Jenga a nyúl, Mojzes a macska, sok-sok kígyó, béka, gekkó és agáma, papagájok, szajkók, valamint 3000 madárpók és egyéb más ízeltlábúak. Ezt az állatseregletet látva (és ők nem csak úgy beköltöztek, a család ellátja és neveli őket!) már érthető, miért tud Vibók Ildi olyan életszerűen és fergeteges humorral mesélni a különböző élőlényekről.

kepernyofoto-2023-08-29-125434.pngMayer Tamás illusztrációjaA fent említett interjúban azt is mesélte, hogy eleinte csak a gyerekeinek szerette volna leírni ezeket a sztorikat, hogy felnőttként emlékezzenek majd rájuk. De aztán baráti biztatásra egy kiadóhoz került Hetti, a piton története, aki összetalálkozott a családnál vendégeskedő Nagyival a vécén. A mesék között a család szajkója is megjelent, pontosabban azok a kincsek, amiket a madár az író kontyába rejtett a nap folyamán.

Így kezdődött a legfurcsább állatokkal teli történetek sora, melyekben az a jó, hogy nemcsak négylábú vagy éppen sok lábú és csúszó-mászó kedvenceinkre ismerhetünk rá, hanem saját magunkra is. Láthatjuk magunkat a lapokon, mint lelkes, de még felkészületlen új gazdik, pók-, hangya- vagy éppen ezerlábúrajongók, akik egész nap képesek követni a kiszemelt kedvenceiket a kertben, vagy éppen leendő madártulajdonosok, akik elfelejtettek belegondolni, hogy egy madárkalitka akkora is lehet, mint egy fél szoba.

Vibók Ildi első könyve 2015-ben jelent meg TankaManka címmel. Ez még nem az állatokról szólt, hanem egy erdőtündérről, aki házi tündérke szeretett volna lenni. De a történetben már megfogalmazódott az írónő későbbi filozófiája, amit azóta is visz tovább a történeteiben:

„Azt szeretném, ha az embergyerekek úgy nőnének fel, hogy megmaradjon bennük a természet szeretete, az érdeklődés a környezetük iránt. Az összes gyerekben. Azt szeretném, ha felnőttként is meglátnák a természet szépségét, ha az erdőről nem az jutna eszükbe, hogy tűzifa, a mezőről, hogy szántóföld…”

4408304_5.jpgEzután következett a Sibi című mesefüzér, amiben az írónő saját kislánya bőrébe bújva mutatja be fura és élettel teli családját, és azokat az állatokat, akik egy fedél alatt laknak velük. A különös együttélés pedig sok hangosan nevetős pillanatot szül, melyeknek Sibi a narrátora.

A kislány aranyos, fecsegős stílusa pedig olyan könnyed és ismeretterjesztő olvasmánnyá teszi a könyvet, amit mindig jó újra olvasni. Például tavasszal és nyáron, amikor kint lehet maradni napestig a kertben, vagy az erdőben, este pedig alaposabban meg szeretnénk ismerni a felfedezett állatokat. Sibinek köszönhetően hallhatunk sztorikat a hangutánzó szajkókról, pókokról, pitonokról és egyéb furcsa, de közben szépséges állatokról. Aki a Matyi és Sári könyveket ismeri és szereti, az a Sibi hangulatát is kedvelni fogja.

Sibi történeteit erre a linkre kattintva találod!


szeretnek_egy_aranyhalat_borito_1000px.jpgPár éve én, a cikk írója is örökbe szerettem volna fogadni egy kutyát. Ma pedig már egy pihe-puha és okos keverék kutyus boldog gazdája vagyok. Pár dologra fel voltam készülve, utánaolvastam, mit kell beszereznem, mielőtt megérkezik hozzám az új „lakótársam”. De ezek után is rengeteget kellett még tanulnom, hogy felelős gazdi lehessek.

Ha ti is így vagytok ezzel, és befutottak az első kérések, miszerint jó lenne egy kutya, cica, teknős, nyuszi vagy éppen zsiráf a háznál, akkor Vibók Ildi Szeretnék egy aranyhalat! című könyvét nektek ajánljuk. Könyvbéli segítőtársatok Berti bácsi lesz, aki egy mindentudó állatbarát, amolyan zseb-Durrell, aki megtanítja a gyerekeknek, hogy mennyi mindenre van szüksége egy boldog háziállatnak.

A könyv tele van rengeteg érdekes, de főleg vicces információval, ténnyel a legszeretettebb házikedvencekről és a legfurcsábbakról is. Az állatokat Mayer Tamás illusztrációi keltik életre, aki Vibók Ildi szinte összes Pagonyos könyvének képi világán dolgozott.

Segítségre van szükséged az első házikedvencnél? Kattints a könyvért!


a_maci_akcio_borito_1000px.jpgA Maci-akció a Most én olvasok!-sorozat részeként jelent meg. A nagybetűs, könnyen olvasható és sok kedves illusztrációval színesített könyvecske a Totem suli diákjainak első küldetését mutatja be.

Leon, a kaméleon és barátai, a madárpók és a papagáj, segítő totemállatoknak készülnek. De ők nem az embereknek, hanem a bajba jutott állatoknak akarnak segíteni. Ráböknek a térképre, és útnak is indulnak, méghozzá Kína irányába, ahol egy medvefarmon találják magukat. A fogságban tartott mackókat vadorzók zárták ketrecekbe, itt az ideje kiszabadítani őket.

Itt tudod megszerezni a könyvet!hova_tuntek_a_krillek_borito_1000px.jpg
Berti bácsival már találkoztunk korábban, a Szeretnék egy aranyhalat! című könyvben. A természetbarát feltaláló egy nap különös levelet kap. Valaki a Déli-sarkról kéri a segítségét! De vajon ki és miért? A bácsi nem sokat teketóriázik, hanem Béla, a papagáj, Amélia, a macska, Gáspi, a kaméleon, valamint egy Ismeretlen Idegen segítségével nyomozni kezd. És hogy mik azok a krillek, és hová tűntek? Nos, a könyv végére az is kiderül!

Ez a könyv azoknak szól, akik már tudnak olvasni, és szívesen belevágnának első regényükbe. A Hová tűntek a krillek? a Zseblámpás Könyvek-sorozat része. Első olvasóként ezzel a sorozattal biztos a sikerélmény. A történetek nem túl hosszúak, izgalmasak és viccesek, és a takaró alatt is lehet olvasni őket zseblámpával, mert az ám az igazi buli!

Ide bújtak a krillek, kattints!


allati_csaladok_borito_1000px.jpgVibók Ildi Állati családok című könyvében a párválasztás, szaporodás és utódgondozás legkülönfélébb módozatait ismerhetjük meg az egysejtűektől az ízeltlábúak, halak, hüllők életén át egészen az emlősökig.

Elképesztő tényeket olvashatunk humoros történetekbe ágyazva. A sztorikat valószínűleg az író saját állatai ihlették, amikből jó pár lakik a ház körül és a házban. A könyv egy olyan hasznos olvasmány, ami segít felkészülni arra, hogyan legyünk jó gazdik, és észrevegyük kis kedvenceink igényeit. Sőt, ez a könyv még kiemelt szövegrészekkel is segít, amikben tanácsokat, érdekességeket találunk.


Az Állati családok című könyvre itt tudsz lecsapni!a_szuperdio_borito_1000px.jpgVeled is előfordul, hogy amikor megakadsz a tanulásban, szeretnél egy igazi szuperagyat? Emma is arra vágyik, hogy mindent elsőre megjegyezzen és megértsen, főleg amikor rengeteg házi feladat tornyosul előtte, és ő nem jut az egyről a kettőre. Éppen ezért Dokitól kér segítséget, aki éppen a szuperagyat kutatja az egerei segítségével.

Hamarosan kiderül, hogy Emmának már így is nagyszerű agya van: egy csomó mindent megért, megjegyez, feldolgoz, méghozzá századmásodpercek alatt. A hogyan kérdésre a választ az agypalotában találják meg, ahol a hallás, a látás, a beszéd, és a memória működéséről is mesélnek az idegsejtek.

Vibók Ildi Hubby-díjas könyve a gyerekeknek segít abban, hogy jobban megértsék, miként működik az agyunk. A szülőknek pedig abban, hogy könnyebben elmagyarázzák az agyban végbemenő folyamatokat.

Erre az oldalra látogass el a Szuperdió - Mire jó az agy? című könyvért!


31062.jpgAz Operaház egy galambnak meséli el az élettörténetét. Már a kerettörténet is különleges, hát még a történések, érdekességek és legendák, amikről a híres épület meséket sző! Az olvasók, legyenek akár nyolc-tíz éves gyerekek, akár felnőttek, egy jól megszerkesztett kötetet vehetnek a kezükbe. Szimonidesz Hajnalka gyönyörű illusztrációinak köszönhetően pedig egyenesen megelevenednek az Operaház különböző termei, a színpada, híres művészei és látogatói.

A könyvet azoknak a kis olvasóknak és szüleiknek ajánljuk, akik szeretnének még több érdekességet megtudni hazánk egyik legszebb és legtöbbet látott kulturális épületéről, a nemrég teljesen felújított Operaházról.

Kattints és megrendelheted ezt a csodaszép könyvet!

balu.jpgA Balu című könyv azokhoz szól, akik állatrajongók, de nem a szokványos állatokért vannak oda, hanem inkább a „nem szeretem” élőlényekért. Ilyenek a pókok, a hüllők, a kétéltűek. Ez a kötet is színesen és humorosan mutatja be ezeket az állatokat, valamint azt, hogyan kell őket tartani.

Balu (Bálint) a könyv narrátora sok sztorit mesél, ami vele és a családjával, valamint az ízeltlábú barátokkal megesett. És eközben szépen csepegtet információkat is, hogy felelős gazdiként hogyan kell, és hogyan nem szabad velük bánni. Szóval ez a könyv egy gazdifelkészítő, amiből tanulhatnak a pók- és rovarrajongó fiatalok, illetve a szülők is.

Nem irtózni, kattintani kell a könyvért!


szinhaz.jpg
Az állatok után visszatérünk egy kicsit a színházhoz, a színészethez. Bár a mesélők szerepét a Színház az egész világ című könyvben szintén az állatok, pontosabban lápi csúszó-mászók veszik át, a történetük a színház keletkezéséről és mai szerepéről szól.

A könyv lapjain pedig megelevenedik a színjátszás története az ősemberek előadásaitól egészen napjainkig. Bekukkantunk az ókori Egyiptomba, Kínába, Japánba, a franciák, a görögök, a rómaiak, az angolok mind színre lépnek. Vibók Ildi színházi történeteit Szeidl Andrea rajzai keltik életre.

Kattints a könyvért!

zrinyi-borito.pngMihez kezdhet két gyerek, ha veszélyben a világ, ráadásul a bácsikájuk is szőrén-szálán eltűnt? Kitől kérhetnek segítséget, ha a legmenőbb szuperhősök pont nem érnek rá, és a hőskölcsönzőből sem sikerül egy épkézláb hőst kikölcsönözni?

Lincsi és Peti helyzete reménytelennek látszik, de ekkor a segítségükre siet Zrínyi Ilona, a magyar történelem egyik legnagyobb hőse. A történetszövésnek köszönhetően, pedig berögzülhetnek olyan töris alapfogalmak, mint Munkács vára, kurucok, Thököly Imre gróf, Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, vagy Lipót osztrák császár. A Zrínyi Ilona - Vagyis amit az igazi hősökről feltétlenül tudni kell című könyv kalandos históriája Alács Anna rajzainak köszönhetően kel életre.

Kattints ide, ha Zrínyi Ilona segítségére van szükség!
kezunkben_a_vilagvege_b1.jpgVibók Ildi 2022-es könyve, a Kezünkben a világvége a kiskamaszokhoz szól, és a kütyük világába kalauzolja el őket. Ahogy az írónőtől már megszokhattunk, a történet célja most is az, hogy tanítson és felkeltse a figyelmet.

A Zrínyi Ilona című könyvből megismert Lincsi és Peti egész nap a Parkolj a Parkodban! című játékkal játszik. Ám egy napon furcsa dolog történik: a testvérek hirtelen a játékban találják magukat! Ott szembesülnek azzal, hogy a virtuális térben végzett környezeti rombolásuknak milyen hatásai vannak, és hogy ezek hogyan jelennek meg a valóságban.

Cél az, hogy helyrehozzák a károkat, amiket okoztak, méghozzá a játék szereplőinek segítségével. Sok a kaland, Babarczy Myriam illusztrációival pörögnek az események.

A pörgős sztorit ide kattintva tudod megszerezni!


Könyvein és történetein keresztül, Vibók Ildi arra tanít minket, hogy miként közeledhetünk a természethez és a benne élő állatokhoz mai, rohanó világunkban. Szerinte nem kell bonyolult dolgokra gondolni: csak egy kis odafigyelés kell, és ezzel felelős állatbarátok, jó gazdik lehetünk.

Olvassátok és szeressétek a könyveit ti is úgy, ahogy mi!
Kattintsatok ide a szerző összes könyvéért!

Kapcsolódó termékek