„A szeretetteljes, felelős gondoskodás most ráfér mindnyájunkra”

Vibók Ildivel beszélgettünk

Nemrég jelent meg Vibók Ildi legújabb könyve, a Hová tűntek a krillek? A biológus és lelkes természetrajongó szerzőt környezettudatosságról, állatokról, emberekről és még sok minden másról kérdeztük. Olvass tovább!

hova_tuntek_a_krillek_borito_1000px.jpg
Tudjuk rólad, hogy nem csak írsz az állatokról, de otthon is rengeteg különleges állatot tartasz. Miért fontos számodra ez a téma íróként és magánemberként?

Azok az állatok, akikkel együtt élhetünk, rengeteg mindent tanítanak nekünk: olyasmiket, hogy mit szeretnek, mivel járhatunk a kedvükben, vagy mitől másznak a falra. Persze ehhez foglalkoznunk kell velük, sokkal többet, mint saját magunkkal :D. De az állatok ezt is megtanítják.

Aztán egy szép napon arra ébredünk, hogy képesek vagyunk türelemmel figyelni a másikra, akár állat, akár ember, és észrevesszük azokat a dolgokat is, amiket sokan nem. Már sejtjük, mit kiabál a feketerigó fiú a kerítéslécen, hová caplat a barna varangy a dűlőúton, és mit keres a kuszma a hortenziabokor alatt már harmadik napja olyan lelkesen.

en4.jpegAhogy Konrad Lorenz írta, olyan ez, mintha megkapnánk Salamon király híres gyűrűjét, amivel hirtelen megtanulunk „állatul” – és szerintem emberül is :) –, és ez az egyik legnagyszerűbb tudás a világon. Naná, hogy szerettem volna, ha a saját gyerekeim is a birtokába jutnak. Persze nekik nem nagyon volt választásuk ennyi állat között felnőve, de nem is tiltakoztak, mert állatokkal együtt élni nagyon szórakoztató.

Szóval lehet, hogy nem ez a helyes válasz, de én elsősorban szórakoztatni szeretnék az állatokról szóló könyvekkel is. Ha közben egy-egy gyerkőcnek vagy felnőttnek kedve szottyan megszerezni a varázsgyűrűt, és elkezd még jobban figyelni a környezetére, az már csak hab a tortán. Pláne, mert ha valamit hosszabb ideig szeretettel vizslatunk, arra talán vigyázni is jobban tudunk. És a szeretetteljes, felelős gondoskodás most ráfér mindnyájunkra. Emberekre, állatokra, környezetre egyaránt.

Szerezd meg Vibók Ildi legújabb könyvét itt!

szeretnek_egy_aranyhalat_borito_1000px.jpgA legújabb regényed, a Hová tűntek a krillek? sokban kapcsolódik a Szeretnék egy aranyhalat! című korábbi könyvedhez. Mesélnél erről egy kicsit?

A velünk élő kis házikedvenceink sorsa tőlünk függ. Attól, hogy mennyire akarunk, tudunk igazán jó gazdivá válni. Éppen ma gondolkoztam el arról – miközben kinn ücsörögtem az udvaron Hórusszal, a lányom szarkájával –, hogy milyen gyakran feledkezem el az „emberi feladatokról”, de az állati dolgokról soha, de soha.

A sok kötelező feladat mellett éppen úgy nem maradhat el a napi kóborlás Pannával az erdőben, mint Jenga Nyuszi esti biorépája, Gumicukor – a kertben lakó levelibéka – bokrának vízzel permetezése, vagy akár Mojzi macska dögönyözése a reggeli futás után. (Amit egyébként Pannával közösen művelünk. :) Mert akár tetszik, akár nem, ezek az állatok igazán kiszolgáltatott helyzetben vannak, és hogy jól érezzék magukat, az a mi felelősségünk. (Talán Gumicukor ezalól kivétel – ő továbbállhatna, ha akarna :).) Erről a szól az Aranyhal.

De mi emberek eléggé elharapóztunk ezen a bolygón. És már nem csak a velünk lakó, hanem a vadon élő állatok sorsa is a mi kezünkben van. Ezért gondoltuk a kiadóval, hogy Berti bácsi és lelkes kis csapata segíthetne a vadon élő állatoknak is. Először egy az Aranyhalhoz hasonló írást terveztünk, de aztán úgy gondoltam, jobb, ha ahelyett, hogy egy állatkertbe költöztetünk be olyan állatokat, akiknek elvesszük – elvettük az élőhelyét, inkább Berti bácsiék barangoljanak a nagyvilágban a segítségre szoruló állatok hívására. Nyomozzák ki, hogy milyen sötét dolgok történnek, és ha lehet, segítsenek a bajbajutottakon. Vagyis hát segítsünk mi, olvasók.

Itt megtalálod a Hová tűntek a krillek?-ről szóló ajánlónkat!

en3.jpegMire szeretted volna felhívni a figyelmet a Hová tűntek a krillek?-kel?

Egyből két dologra is.

Az egyik a globális felmelegedés, ami már a vízcsapból is folyik, de esetleg a gyerkőcök – egyébként a felnőttek egy része is – csak azt érzékeli, hogy – na bumm – előbb köszönt be a strandidő… Vagy kevesebb tűzifa kell… Berti bácsiék kalandos útja során viszont elég sok olyan bajra derül fény, amit az egyre fokozódó meleg okoz. A képünkbe tolják a problémát. Legalábbis én erre gondoltam, amikor a múlt évben megírtam a történetet. De erre az idei nyár kicsit rácáfolt, mert azt hiszem, most már mindenki érzi a saját bőrén, hogy valami nagyon nincs rendben. Szeptember közepe van, és 34 fokot mutat a hőmérő egy hegyvidéki kis faluban, ahol lakom. Tényleg ideje észbe kapni.

És a másik?

Maguk a krillek. Nagyon sokan nem tudják, kik is ők. Mint ahogy azt sem, milyen rengeteg minden függ tőlük. A krillek igazán jó példa arra, mennyi mindent nem tudunk azokról az aprónak tűnő, de rettentő fontos dolgokról, amik elengedhetetlenül szükségesek a földi élethez. Már pedig ha nem tudunk róluk, hogyan vigyázhatnánk rájuk? És hogyan óvhatnánk meg a bolygónkat?

kepernyofoto-2023-08-29-131753.pngMayer Tamás illusztrációjaVolt kedvenc szereplőd a történetben?

Már az Aranyhal óta a csapat minden tagjának lelkes rajongója vagyok. Hogyne lenne így? Én ternészetbolond vagyok, ők meg lelkesen védik azt. De a főszereplő gyerkőc egészen a szívemhez nőt. Minden kalandban benne van – pedig némelyik igencsak veszélyes –, nem ijed meg a saját – vagy akár egy púpos bálna – árnyékától, és fáradtságot nem ismerve segít a bajba jutott állatokon, akár egész nyáriszünetben. Nem beszélve arról, hogy az aranyhalakkal már annyira jól boldogul, hogy bevállalna akár egy fehércápát is… Pont olyan, mint minden gyerek ebben a korban. Beleértve az enyémeket is :).

Olvasd el a Hová tűntek a krillek? első fejezetét itt!

A Hová tűntek a krillek? egyik nagy tételmondata, hogy minden összefügg mindennel az ökoszisztémában. Hogyan képzeljük ezt el? Tudnál egy olyan példát mondani rá, amit te is láttál/ tapasztaltál?

Ez egy jó kérdés, és a Krillekben már ott is van rá a válasz. De arra nagyon kíváncsi lennék, vajon a gyerekek tudnak-e példákat hozni a saját környezetükből az összefüggésekre? Olyasmikre gondolok, amik a közvetlen környezetünkben történnek. Mint például: nálunk a múlt évben nagyon kevés eső esett, és az idén Panna meg én – séta közben – sokkal kevesebb szalamandrával meg brekussal futunk össze. Ha valaki tudja, hogyan szaporodnak ezek az állatok, sejtheti is, mi lehet a békahiány oka. Szóval ez az összefüggés-nyomozósdi egy jó kis napló téma lehet lelkes természetbúvárok számára.

kepernyofoto-2023-08-29-125434.pngMayer Tamás illusztrációjaSzerinted reálisan mennyit tehet egy átlagember a környezetért? Mit tartasz fenntartható, de eredményes változtatásoknak a családok mindennapjaiban? Tudnál olyan tippet mondani, amit te magad is alkalmazol?

Erre a kérdésre is hadd válaszoljanak Berti bácsiék azoknak, akik végig kísérik őket a kalandokon. Gáspi, Amélia, Béla meg a Titokzatos Idegen már profik a témában. Nekem is ők súgták a tippeket. De azt elárulhatom, hogy én megfogadtam a tanácsaikat!

Biológusként látsz olyan kezdeményezést vagy kutatási eredményt, ami bíztató lehet a bolygó jövőjére nézve?

A kutatók szerint az egyik fő probléma a légkörbe jutó egyre több bocifing (vagyis metán) és szén-dioxid miatt kialakuló egyre fokozódó üvegházhatás. Vagyis csökkenteni kellene ezeknél a gázoknál a kibocsátás mértékét, és lehetőleg minél többet becsapdázni a már légkörben levőből. Nagyon izgalmas óriási robotfákat terveznek, készítenek erre a célra. Remélem, beválnak, mert a másik nagy projekt – amivel hatalmas, fotoszintetizáló fitoplankton mezőket akarnak létrehozni a nyílt óceánon – szerintem elég sok csapdát rejt magában. Pont azért, mert minden mindennel összefügg… A mi dolgunk meg otthon, hogy a kibocsátást csökkentsük. Erre rengeteg tippje van Berti bácsiéknak, de egy csomó ott van az interneten, és én azt hiszem, itt minden kicsinek tűnő tettünk fontos!

Szerezd meg a Hová tűntek a krillek?-et most! Kattints ide!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Hív a sarkvidék!

  • Berti bácsi kikölcsönöz