Miért ne csinálj krokodiltojás-rántottát?

Vibók Ildi: Állati családok

Miért van a kengurunak erszénye? Miért nevezzük a feltűnően különböző dolgot kakukktojásnak? Miért más a pávafiúk és pávalányok tollazata? Az Állati családok – avagy gyereknevelés az állatoknál nagy segítségedre lesz az ilyen váratlan kérdések megválaszolásában, hiszen humoros és kellően tudományos nyelvezettel mutatja be, milyen sokszínű és változatos a különböző állatok ismerkedési, szaporodási és gyereknevelési szokása. Így az egész család szórakozva tanulhat, és az olvasottak később akár segíthetnek felvezetni a “kényesnek” gondolt témát is, amikor már nem szeretnénk megragadni ott, hogy a kisbabát a gólya hozza. Ismerd meg Vibók Ildi legújabb könyvét!

allati_csaladok_borito_1000px.jpgA tavasz és a nyár rengeteg lehetőséggel szolgál a természet felfedezésére és megismerésére. Egy kirándulás vagy kutyasétáltatás közben megfigyelhetjük, hogyan gyarapodik az állatvilág és miként nevelik kicsinyeiket a különböző fajok: kacsa mamát totyogó pipék sora követi, a csikó félénken húzódik szülei mögé. Vibók Ildi legújabb könyve mókás és egyúttal minőségi segédlet lehet az így elcsípett szituációk értelmezéséhez.

Biológus lévén, a szerző nagy odafigyeléssel válogatott, szemléletes példákon keresztül adja át az ismereteket. Mindezt előző műveiből (Állati dumák, Szeretnék egy aranyhalat!) ismert vicces, könnyedén befogadható stílusban teszi, így az olvasás komoly odafigyelést igénylő tanulás helyett inkább tréfás standupnak érződik. Igor Lazin jópofa képekkel illusztrálta a poénokat, és rajzai segítenek elképzelni az összetettebb leírásokat is.

Rendeld meg itt!

Vibók Ildi könyve végigvezet az evolúciós fejlődés lépcsőfokain, az egysejtűektől kezdve a halakon és madarakon át jutunk el az emlősökig. A szellemes, képszerű leírások segítségével megtudhatjuk, hogyan törnek világuralomra a tetvek, miért görög sorstragédia a méhkirálynő élete, és miben hasonlít a csigák párzása egy brazil szappanoperához.

acs1.pngIgor Lazin illusztrációjaMegtanuljuk mi a különbség az ivaros és az ivartalan szaporodás között, és hogy ezeket a különböző fajok miként használják, váltogatják. Ezek után sokkal könnyebb megérteni, miért lenne unalmas a papucsállatkák családi fotóalbuma, vagy hogy az ezüstkárász-anyuka miért dönthet úgy, hogy egyszer csak apukává válik.

Megismerjük, hogy a kicsinyek a világrajövetel után milyen szerepet foglalnak el a faj életében: egyedül kell felnőniük vagy a szülők családba rendeződve gondoskodnak róluk? Gondoltad volna, hogy a bordáskrokodil például igen komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a krokodilbébiket a széltől is megóvja? Földbe ásott fészkébe akár nyolcvan tojást is rakhat, amelyeket azonnal betemet, mivel a krokitojások puha héjuk miatt sokkal sérülékenyebbek, mint a madártojások. Krokodilmama ez után három hónapon keresztül a fészken csücsülve őrködik, hogy mindenki kedvét elvegye a krokodiltojás-rántotta gondolatától is. Csak akkor ássa ki a fészket, amikor a kicsik „csipogni” kezdenek, és a szájában viszi el őket a legközelebbi vízterületre.

Lapozz bele az első fejezetbe!

acs2.pngIgor Lazin illusztrációjaAz Állati családok egzotikus és hétköznapi példákkal egyaránt dolgozik, így a krokodilok és kenguruk szokásai mellett gyerekek számára érthetővé teszi a háziállatok és az őket szorosabban körülvevő élővilág különleges viselkedési mintáit is. Világossá válik, hogyan lesz a béka petéjéből ebihal, vagy miért csinál magának mindenből „reklámfelületet” a tüzelő kutya egy tavaszi séta alkalmával. A szerző által elmesélt történetek izgalmasak, és olyan hasznos információkat közvetítenek, amelyek később az iskolapadban is visszaköszönhetnek.

Noha a könyv alapvetően alsós gyerekeknek szól, a felnőttek számára is bemutathat eddig ismeretlen és szórakoztató szituációkat, így a család közösen fedezheti fel a természet csodáit. Mindenkinek nyújt valami újat, tájékoztat és közben megnevettet. Hasznos, mint egy biológia óra, és vicces, mint egy humorista előadása.

acs3.pngIgor Lazin illusztrációjaMindenképp olvassátok el az Állati családokat, ha szívesen tanultok a természetről és az élővilágról, vagy ha a méhecske és a kis virág helyett egy másik úton indulnátok el afelé a bizonyos beszélgetés felé!

Tedd kosárba!

Hamvas Réka ajánlóját olvastad.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Egysejtűek családi fotóalbuma, avagy az ivartalan szaporodás