Egy megkapó tavaszi történet (nem csak) szerelmeseknek

Önismeret, humor, boldogság

Csodálatos feladat hárult rám! Egy olyan könyv jelent meg nemrég, ami tudom, hogy rengeteg gyereknek és szülőnek lesz a szíve csücske, a Bódog és Szomorilla. Erről fogok nektek egy pár sort írni… Lehet, hogy színpadon már láttátok Bódog és Szomorilla történetét, de ha mégsem, kötelező bepótolni! (Ne aggódjatok, erre hamarabb alkalmatok adódik, mint gondolnátok!)

bodog2.jpgValószínűleg ismeritek már Kolozsi Angélát, aki a bábszínház világából robbant a gyerekkönyvpiacra az Aranyvackor pályázat 2013-as Pagony különdíjasaként. (Az Aranyvackor egy olyan friss szerzők, illusztrátorok bemutatására létrejött pályázat, ami rengeteg csodálatos kiadványt adott a magyar gyerekkönyvek olvasóközönségének.)

Kolozsi vérbeli bábszínházasként iszonyatosan jó dramaturgiai érzékkel irányítja a történeteit. Azoknak, akik már olvasták a szerző másik könyvét, a szintén Aranyvackor-díjazott Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívtak című mesét, nem kell bemutatnom, hogy mennyire eredeti, kedves és szeretetteljes szöveggel van dolgunk. (Az Emíliát nem sokkal a könyv után a Kolibri Színház színre is vitte. Nem csodálom. Menjetek el ti is, és nézzétek meg!)

Még az is lehet, hogy vagytok egy páran, akik már a Bódoggal, a királyfival, és Szomorillával, a tündérlánnyal is találkoztatok. Ezt a mesét a debreceni Hepp Trupp társulat vitte színre és ihlette tovább. Ha eddig nem láttátok (az ESZME Fesztiválon 2012-ben volt Budapesten a darab), akkor most ne hagyjátok ki! Számtalan szakmai és nem szakmai elismerést bezsebelt. Nagy Viktória és Schneider Jankó rendkívül kifinomult humorral, teljes beleéléssel kelti életre Bódog, a birodalom nélküli királyfi és Szomorilla, a varázstudomány nélküli tündérke pattanós szóváltásait. A darab ugyan nem fedi le a könyv egészét, (sőt…!), de óriási élmény 5-től 99 éves korig!

Node lássuk, miről is szól Bódog és Szomorilla története!

Két ifjú vándor, Bódog és Szomorilla megy az úton, egyikük erről arról, a másikuk arról erre. Egyszer csak egy hármas elágazásnál szembetalálkoznak. Szomorilla irtózik a társaságtól, nem tudja magáról, hogy cseppet sem kedves. Na és akkor? Inkább maradna a biztonságos, megszokott zsémbes kis világában egymaga, mint, hogy új utakon induljon el, egy számára roppant bosszantó és érthetetlen figurával. Maradna, mégis van benne annyi bátorság, hogy belevágjon a közös útba attól a felismeréstől, hogy az eddigi, bizony semmi újra nem vezet.bodog1.jpgEzt a magányos vándorlást Szomorilla már pontosan ismeri. A kis tündér elindul a hóbortos királyfival akkor is, ha az elsőre fura és kellemetlen. Pusztán azzal, hogy eldöntik, inkább az ismeretlen harmadik úton mennek tovább, elkötelezik magukat a változásnak. Persze eleinte folyamatosan a másik hibáira dühösek. Vagy azokat karikírozzák. Első közös vándorlásuk nem is tart olyan sokáig. Ám, miután szétválnak, dolgozni kezd bennük a sok jó tanács és szemrehányás. Megpróbálnak változni, mert rájönnek, hogy a másiknak igaza van. Ha nem is a legkedvesebben és legfigyelmesebben, de reális tükröt tartanak egymásnak. Ez pedig egy igaz és őszinte ifjú teremtésnek nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megtalálja a maga útját. Főleg, ha tanácstalanul eltévedt.

bodog3.jpg
Gyönyörű allegória ez a történet az igaz szeretetről, és a sokszor kellemetlen önfelismerésekről, küzdelmekről és fejlődésről. Nem is tudnék szebb és érdemesebb mesét, amivel az ifjú vándorokat az útjukra bocsátanám. A szöveg pedig nagyon pontos. Nincs túlírva, a legtöbbet a frappáns, és iszonyat szórakoztató párbeszédekből tudunk meg. Engem már az alaphelyzettől annyira vitt a sztori, hogy nem tudtam nem egy ültőmben elolvasni. Pedig nagyon igyekeztem tartalékolni belőle. Az otthoni felolvasások sztárjainak kihagyhatatlan labda, mert nagyon jól lehet játszani!

Remek szöveg kezdő olvasóknak, iskolás közös olvasásokra, felolvasásokra, kisiskolásoknak és nagyoknak, de szuper áthidaló, közös mese, ha van középsős, nagycsopis ovis, és sulis gyerkőc is családban. Engem már a szöveg is teljesen elvarázsolt, de Szalma Edit meghitt és barátságos képei pedig tökéletessé teszik ezt a könyvet.

bodog4.jpgAz pedig biztos, hogy felnőtt fejjel is iszonyat izgalmas. Amennyire belevág az élet velejébe, pont annyira vicces. Ebben pedig határozottan egyet kell, hogy értsek a szöveggel. Hiszen mi az, ami átlendít bennünket a véres felismeréseken, ha nem az adott pillanatba vetett hitünk, és az ebből adódó derűnk.

Az ilyen szöveg az, ami igazából mindenkinek jó és emiatt kötelező is. Kicsiknek, nagyoknak, egymagunk, közösen, itthon és suliban… ÉRDEMES!

Nagyon remélem, hogy Kolozsi Angélától olvashatok majd még, mert borzasztóan értékes és gazdag mesékkel ajándékozott meg! 

Ha körbenéznél, még miket ajánlunk még a hasonló korosztálynak, akkor ezt itt megteheted! Ha pedig beleolvasnál a Bódog és Szomorillába, itt a helyed; a könyv megrendeléséhez pedig ide kattints!

Kapcsolódó termékek