Le tudod írni a nevedet a pingvinek nyelvén?

Programozz mesével!

"A tanulás legalapvetőbb mozgatórugója a játék" - írja a Bevezetés, és szerencsére végig ennek az elvnek a mentén, finoman, könnyedén, észrevétlenül és izgalmasan tanít a Helló, Ruby! - Kalandozások kódföldén c. könyv.

Ács Dani ajánlóját olvasod.

Tartottam tőle, hogy erőltetett lesz egy 4-8 éveseknek írt tematikus mesekönyv a számítógépes programozásról. Teljes mértékben pozitívan csalódtam, sőt, engem is beszippantott a játék, a felfedezés, a rejtvények és főleg a módszer, a terv, a megfontolás a háttérben. Ügyes, szórakoztató és tényleg óvodás-kisiskolás nyelven ír a (számomra) legbonyolultabb nyelvről, illetve az annak alapjait képző logikáról.

A történet egy bitben: Ruby édesapja elrejtett néhány tárgyat a lakásukban, és míg ő dolgozik, Ruby megpróbálja megtalálni őket. A kislány bátorítja saját magát, tervet készít, felkészül, nyitott a másokkal való kommunikációra, barátkozik, csapatban dolgozik, eszközt tervez és épít, problémákat old meg. Végül pedig, miután megtalálja mind az öt drágakövet, önzetlenül lemond az egyikről. Minden feladat feltárása, minden kaland megoldása rímel a számítógépes programozás működési elveire, így nem direkt módon kerülünk kapcsolatba és barátkozhatunk meg az alapokkal. Kilenc rövid "lecke" ez a számítógépes gondolkodás elsajátításához.

Kedvesen lököttek és cukik a könyv szereplői; izgága, kákán is csomót kereső pingvinekkel, egy kényes hópárduccal, nyüzsgő robotokkal és egy nagyszájú-laza sráccal találkozunk Ruby saját, színes belső világában, ahol ő a főtervező és a főépítész, az ő tánclépéseit követjük.

A száz oldal utolsó harmadában jönnek az extra feladatok és fejtörők, amelyeket minden fejezet után, külön-külön is meg lehet csinálni, vagy később, a sztoritól függetlenül elővenni. Nekem a megfelelő sorrendben adandó utasítások, amikbe "nem lehet belekötni" típusú játék, és a titkos kódnyelv, rejtjel megfejtése tetszett a legjobban.

Elsősorban azoknak a szülőknek ajánlom ezt a könyvet, akik maguk is érdeklődnek a számítástechnika, a logika iránt. Ha te élvezed, a gyerekednek is lesz kedve hozzá! A szerző programozás iránti személyes, hiteles rajongása nekem is meghozta a kedvem, hogy egy kicsit nagyobbaknak szóló könyvet is elolvassak a témában.

A könyvhöz kapcsolódik a Játék, alkotás és programozás című program, melyre szeptember 27-én 17 órakor kerül sor a CSOPA Playbar (1036 Budapest, Bécsi út 38-44.)

A téma: Hogyan készítsük fel a gyerekeinket egy olyan világra, ahol szinte minden tevékenység mögött számítógép áll?

Az előadó: Linda Liukas – programozó, a könyv írója és illusztrátora

Gyerekprogram: Logiscool – játékos foglalkozás 6-10 éveseknek

A számítógépes programozás a jövő univerzális nyelve. A kódolás olyan, mint a színes ceruzák vagy a LEGO kockák – fejleszti a kreativitást és a képzelőerőt. Linda Liukas előadásában megismerteti a komputációs gondolkodáshoz vezető logikus gondolkodás alapjait, és megmutatja, hogy játékokon keresztül hogyan hozhatjuk közelebb a technika és a kódolás világát a gyerekeinkhez. A játékos gyakorlatoknak – és Linda eddig megjelent könyveinek – célja, hogy a gyerekek  kíváncsiságát felkeltve megismertesse velük a programozásban rejlő alkotás csodáját, hogy számukra a „gépezés” ne csak a passzív videojátékokat jelentse, hanem hasznos és szórakoztató aktivitássá váljon.

A szülőknek szóló előadás angol nyelvű.

Az előadással párhuzamosan a Logiscool 6-10 éves gyerekeknek tart foglalkozást, ahol a gyerekek belekóstolhatnak a programozásba, alkothatnak, készíthetnek játékot.

„A programozás és a játék összefüggését vizsgálom, és meggyőződésem, hogy az analitikus gondolkodás tanításán kívül életre szóló élményeket is tudunk nyújtani a gyerekeknek. Ez a generáció már úgy nő fel, hogy a számítógép a mindennapjaik szerves részévé válik. Ezért fontos, hogy arra bátorítsuk a gyerekeket, hogy fedezzék fel a technológiát, és úgy tekintsenek a billentyűzetre, mint az alkotás eszközére.” Linda Liukas Helsinkiben élő programozó, író és illusztrátor. A Helló, Ruby! című könyvet a Kickstarteren indította útjára, és alig három óra alatt az oldal történetének legjobban finanszírozott gyerekkönyvévé vált. Társalapítója a Rails Girls globális mozgalomnak, amelynek célja, hogy a nőket megismertesse a programozás alapjaival. Az önkéntesek által több mint 250 városban megszervezett képzéseken néhány év alatt már 10 000-nél is több nő vett részt.

Korábban a New York-i székhelyű Codecademy nevű programozást oktató vállalatnál dolgozott, de jelenleg a gyerekkönyveire koncentrál, mert hisz abban, hogy ez lehet a legjobb felület a gyermekek programozással való megismertetésére. Meggyőződése, hogy a programozás a 21. század nyelve, és létfontosságú, hogy mindenki megismerje a programozás ábécéjét.

Linda 2013-ban megkapta a Ruby Hero díjat (a Ruby programozói közösség legrangosabb díját), és időközben Finnország Digitális hősévé vált.

A Logiscoolt azért hozták létre 2014-ben, hogy a gyerekek könnyen, játszva tanulhassanak meg a programozni. Egyetemista oktatókkal inspiráló környezetben oktatják az algoritmikus gondolkodást 6-18 éveseseknek. Az iskola ma már 3 országban, 24 helyszínen, eddig több mint 6000 diákot oktatott.

Jegyár aze lőadás: 1900 Ft (a jegyár 50%-a HVG Könyvekre levásárolható; könyvenként csak egy jegy használható fel.)

Gyerekjegy (érvényes a gyerekprogramra): 600 Ft (a jegyár 50%-a HVG Könyvekre levásárolható; könyvenként csak egy jegy használható fel.)

Jegyek  itt is kaphatók.