Mindig az a legfélelmetesebb, amiről a legkevesebbet tudunk

Neal Shusterman újabb regénye a Tilos az Á Könyveknél

Az óceán mélyén 2015-ben összesen tíz különböző díjat nyert az Egyesült Államokban, köztük a legrangosabb irodalmi elismerést, a Nemzeti Könyvdíjat is. Az elsősorban fantasyk (Everlost), tudományos-fantasztikus történetek (Akcelerátus-trilógia) vagy disztópiák (Unwind – Bontásra ítélve) szerzőjeként ismert Shusterman új regénye nem a képzelet szüleménye. Távolról sem. Egy fiúról szól, aki alámerül a világ legmélyebb pontjára. Tengeralattjáró és védőfelszerelés nélkül. Egy fiúról szól, akin elhatalmasodik a skizofrénia, és az egyetlen reménye a gyógyulásra, ha alászáll elméje legmélyebb bugyraiba. – Illés Róbert, a regény fordítójának ajánlója

Az óceán legmélyebb pontja a Mariana-árok fenekén lévő Challenger Deep. A skizofrénia egy mentális betegség, amely több tízmillió embert érint a világon. A Challenger Deep 10 916 méter mélyen van. A skizofrénia a betegek jelentős részénél serdülőkor táján jelentkezik.

                                    10 dolog, amit tudnod kell a mentális betegségekről!
                                                   Olvasd el a szakértő véleményét!

Az óceán legmélyebb pontján mindezidáig összesen három ember járt. A skizofrénia leggyakoribb megnyilvánulási formái a hallucinációk és a paranoid téveszmék. A Challenger Deep legutóbbi látogatója James Cameron filmrendező volt, egyszemélyes tengeralattjárója két és fél óra alatt ért le az óceán fenekére. A skizofrénia oka genetikai, amit a környezeti hatások felerősíthetnek. Cameron beszámolója szerint odalent nem találkozott két-három centinél hosszabb élőlényekkel. A skizofrénia gyógyítható, tünetei megfelelő gyógyszeres kezeléssel teljesen megszüntethetőek.

A Booklist hiánypótló műnek nevezi Az óceán mélyént, különösen azok számára, akik a szépirodalom segítségével szeretnék megérteni a mentális betegséggel küszködőket.

Kattints ide a A Vészkijárat sorozat további regényeiért, amik fiatalokat érintő láthatatlan problémákat szeretnének a felszínre hozni az irodalom segítségével.

15_timetd_ef_650.jpg

A Challenger Deep − magyarul Az óceán mélyén − című regényt a Publishers’ Weekly magazin az év könyvének választotta, és kritikájában a regény líraiságát és hitelességét emeli ki. Egy nem egy hétköznapi történetről van szó, képei és jelenetei pedig örökre belevésődnek az olvasók agyába. Mit tehet egy szülő, amikor a fia azt állítja, hogy valaki meg akarja ölni? Kihez fordulhat egy gyerek, amikor úgy érzi, hogy a szülei helyét álruhás szörnyek vették át? És meddig nyugtathatja magát egy szülő azzal, hogy minden kamasz furcsa, sőt „bekattan” egy kicsit átmenetileg, nincs ebben semmi rendkívüli? És mit tehet a kamasz, amikor a szüleinek álcázott szörnyek magára hagyják egy kórháznak álcázott börtönben, és azt várják tőle, hogy megbízzon egy magát pszichiáternek képzelő papagájban?

23_gardentd_ef_2_650.jpg

Egyes kimutatások szerint minden harmadik család érintett valamilyen mentális betegségben. Ehhez képest alig rendelkezünk ismeretekkel róluk, mintha nem gyógyítható és örökletes betegségekről lenne szó, hanem szégyellnivaló stigmákról.

A könyv illusztrációit Brendan Shusterman, a szerző skizofréniában szenvedő fia készítette. A rajzok egyszerre kaotikusak, sokkolóak és szívbemarkolóak. „Az utóbbi időben a rajzaim egyre absztraktabbá váltak, mintha a vonalak húznák a kezemet, és nem fordítva.”

Az óceán mélyén vicces és egyben torokszorító jelenetekben mutatja be, hogyan kerítik hatalmukba a téveszmék és a paranoiás félelmek egy okos és tehetséges fiatal fiú elméjét.

Önmagában az a tény, hogy a regény főszereplője egy skizofrén fiú, még nem lett volna elég ahhoz, hogy Az óceán mélyén díjak sokaságát nyerje és bestsellerré váljon az egész világon. Shusterman többek között az teszi nagyszerű íróvá, hogy felnőttként kezeli mind a saját szereplőit, mind az olvasóit. Nem szépeleg, nem játssza a mindentudót, nem hallgatja el a kínos részleteket. Mondatai néha gyomorszájon vágnak, akárcsak az élet. Ugyanakkor tisztában van vele, hogy a humor a túlélés legfőbb eszköze, és ennek megfelelően alkalmazza, főként akkor, amikor a legkevesebb okunk lenne nevetni. Éppen azért igazi remekmű Az óceán mélyén, mert egy életbevágóan fontos témáról egyszerre tud humorosan és kegyetlenül hitelesen beszélni.

Merülésre felkészülni!

Ha a polcodon szeretnéd tudni a könyvet, akkor kattints ide és szerezd meg kedvezményesen!

Kapcsolódó termékek