Seprűn lakni jó!

új lapozónk már megjelent!

Julia Donaldson és Axel Scheffler kicsit nagyobb könyvei közül már olvasható magyarul A majom mamája, A legcsinosabb óriás és A graffaló. Most egy boszi és berepül a képbe, még hozzá seprűnyélen.

Olvassátok el Győri Hanna ajánlóját, és lessétek a levegőben repkedő boszikat!

A cikk végén egy boszis színezőt is találtok!

Akár csak a korábbi versek, ez is soroló vers, amiben a főszereplőnk, a boszi sorban találkozik állatokkal és mindegyikkel szóba áll. Majd bekövetkezik a törés, és az addig felsorolt lények visszatérnek, de szerepet cserélve.

bosziallatok.jpgEz Donaldson módszere: indulj el a világban, és meglátod, a leghétköznapibb dolgok (kutya, cica, béka, madár) is érdekessé válnak, beszélni kezdenek hozzád, ha te is odafordulsz hozzájuk és szóba állsz velük. Sőt: a néma, vagy alig érthető kisgyerek mély (animisztikus) vágyait is megérted, ha lehajolsz hozzá, és meghallgatod (keress meg! legyél velem! segíts rajtam! fogadj el!).

Donaldson minden főhőse kicsit bolondos. A boszi leginkább a világ legcsinosabb és legjószívűbb óriásának a rokona. Ő is kissé szórkozott, kissé csapzott. De amíg Gyuri, az óriás figyelmes, mindenkit meghallgat és megsajnál, addig a boszi szétszórt, ahogy megy előre, egyre nagyobb vihart kavar maga körül, egyre több mindenét veszti el - a kis állatok találják meg a holmikat, cserébe pedig helyet kérnek a seprűnyélen.

A sok kis állat ugyanis hiába ügyes, okos, nem találják a helyüket, nem tudják hasznossá tenni tudásukat - nincs, aki értékelje őket.

Ezért magányosak és otthontalanok. Nem úgy a boszi: ő mindenkit be- és elfogad, nem kérdezi, hogy ki miért olyan, amilyen. Épp ezzel nyeri meg magának az állatokat, és amikor az erős szél (és a sok utas) miatt kettétörik a seprű, van, aki megmentse a gonosztól.

bosziujs.jpg Az állatok megérdemelték a boszi bizalmát, mert baj esetén rögtön szellemes megoldást találnak ki a sárkány legyőzésére. Így lesz az új seprű közös otthon, ahol a kutyus, a macska, a béka, a kismadár már nem befogadott hontalanok, hanem teljes jogú lakótársak.

Donaldson szabad ötletei és humora az ilyen mélységű és komolyságú témákat is befogadhatóan, a legkisebbek szintjén emeli be a műveibe. A rímes-ritmikus forma, a jól ismert ismétlődő szerkezet és a rég ismerős mesebeli szereplők teszik otthonossá a világát.

Itt van a boszis színező, kattintsatok a képre, hogy nagyban is ki tudjátok nyomtatni, és már lehet színezni:

bosziszin.jpg

Kapcsolódó termékek