Te tudod, hányféleképpen lehet nemet mondani?

NEM mese

Nagyon-nagyon sokféleképpen. Lehet cincogósan, mint egy egér, lehet határozottan, lehet konokul, de a NEM lehet akár gömbölyded és picit sós is… Kertész Erzsi pszichológus Kasza Juli szuper rajzaival illusztrált Aranyvackor-díjas könyvében, a NEM mesében magyarázza el a 6-10 éves gyerekeknek (és talán egy kicsit a felnőtteknek is), hogy hogyan is kell nemet mondani.

A NEM mese főhőse Ádám, akinek nagy problémája, hogy igazából egy csomó olyan dolgot megtesz, amihez valójában nem is fűlik a foga (például mindig jó sokat eszik Olga néni túrós sütijéből, miközben egy cseppet sem szereti a túrót), és vele is sok kellemetlen dolgot megcsinálnak (belehuhognak a fülébe, és fellökik a lépcsőn). Ádám nem is érti, hogy miért történik vele nap mint nap csupa olyasmi, ami látszólag mással nem esik meg.

„Ha valami más lenne, ez mind nem történne meg. Vagy ha én más lennék. Valaki más. Vagy ha tudnék valamit, valami titkos dolgot. Amit mások tudnak, csak én nem.”

nem15.jpgAztán minden megváltozik, amikor egyik éjszaka arra ébred, hogy valaki ül az ágya végében. Kiderül, hogy váratlan látogatója nem más, mint NEM, egy kis, földönkívüliszerű (és alakváltó) lényecske, aki eddig Ádámban lakott, most pedig előbújt, hogy megtanítsa neki a nem szócska fortélyait. A tanulás már akkor éjszaka elkezdődik, mikor a NEM bemutatja, milyen sokféle alakot tud felvenni (ki gondolta volna, hogy még Brumi macivá is át tud alakulni?), és kijelenti, hogy másnaptól Ádám ki fogja járni a NEM-tanfolyamot, hogy rendeltetésszerűen tudja használni ezt a sokféleképpen alkalmazható szót.

Ugyanis – ahogy az ebből a részletből is kiderül – a NEM tényleg sokféle lehet, úgymint…

nem12.jpg- hangos, mint a kő kövön nem marad nem és a lerepül a hajad nem, vagy a toppantós nem
- határozott, mint a kerek perec nem, a csak azért sem, vagy a konok és dacos nem
- ideges, mint a sürgetős nem
- félelmetes, mint a villámokat szórós nem (amit az anyukák tökélyre fejlesztettek, és a sistergős villámokon kívül még halk morajlás is kíséri az ilyet Ádám szerint)
- kedves és mosolygós, mint a ne izgulj, nem

A NEM több ízben is teszteli Ádám frissen szerzett tudását. Például amikor egy csapat fiú azzal szórakozik, hogy egy sebesült macskát próbálnak eltalálni gesztenyével, Ádám nem bántja a cicát, hanem nemet mond (cincogósat, de mégiscsak nemet) a gonoszkodó fiúknak, de az is nagy lépés, amikor végre elutasítja Olga néni túrós süteményét  (egészen pontosan egy köszönöm, nemet mond neki)nem11.jpgIlyenkor a NEM sosincs előtérben, de a háttérből mindig figyel, hogy mit mond Ádám, és mikor jól csinál valamit, Elismerő Pillantással (lásd a képen) jutalmazza őt! Ráadásul az oktatás nem csak annyiból áll, hogy megismerjük, milyen rengetegféle nem létezik: Ádám azt is megtanulja, hogy egyes nemeket mikor kell használni. Például amikor Mókuska, az Ádámék alatt lakó kisebb lány szeretne vele játszani, de neki nincs kedve, akkor nem egy „hangos és pattogós” határozott nemmel kell válaszolni, mert attól Mókuska elpityeredik, sokkal inkább a ne haragudj, nemet illik használni.

Ádám és a NEM olyan fontos témákat is kitárgyalnak, mint hogy azzal, hogy megtanulunk nemet mondani, elkerülhetjük-e a rossz dolgokat (a NEM kertelés nélkül elmondja a kisfiúnak, hogy ez nem lehetséges, de azért „megéri egy kicsit küszködni, meg gyakorolni”), vagy hogy lehet-e harag nélküli nemet mondani. Egyébként ez utóbbiról kiderül, hogy lehetséges, bár persze kell hozzá egy kis tapasztalat.

„Persze, van harag nélküli nem is. Olyan könnyed, mint egy pillangó. – Át is változott pillangóvá, repült egy kört a fejem körül, és eltűnt. Majd kisvártatva eredeti alakjában bukkant elő az ágy alól. – Csak éppen kiröppen a nem, kedvesen, és már tova is száll. Nincs harag. De – emelte fel a mutatóujját –, kevesen csinálják jól. Van, akinek olyan a lepkéje, mint egy pteranodon, inkább félelmetes, mint könnyed.”

Ki gondolná, hogy azzal is akadhat gond egy kisgyerek életében, hogy nem tud nemet mondani? Olgi néni karaktere jól szemlélteti is a problémát, vagyis azt, hogy Ádám nem mer ellenkezni igazán, és mikor a könyv végén a kisfiú elutasítja a kínált sütit, Olgi néni felháborodva közli, hogy nagyon elszemtelenedett. A NEM megtanítja Ádámnak, hogy ilyenkor, ha nem működik az egyszerű és hétköznapi köszönöm, nem, használja a gyengébbek kedvéért nemet(aminek az a titka, hogy szép tagoltan kell kimondani).

nem13.jpg
Ádámnak nemcsak kimondania kell a nemet, hanem elfogadnia azt is, ha neki mondják. És ez talán még az előbbinél is nehezebb feladat, mert ki akarna odamenni játékot kezdeményezni bárkihez a játszótéren, ha tudja, mennyire rossz, mikor visszautasítják? Ettől való félelmében Ádám sem szokott nyitni mások felé. A NEM-mel viszont azt is megtanulja, hogy ha nemleges választ kap, attól még nem dől össze sem a világ, sem a homokvár, sem Ádám szobájában a legótorony. Neki is ugyanúgy el kell fogadnia az ilyen választ, mint ahogyan ő elvárja másoktól, hogy tekintettel legyenek a döntésére.

A NEM mese szuperül illusztrált, okos mese, amit kisebbek és nagyobbak is egyaránt élvezni fognak. Ha nincs két napod egy teljes NEM-tanfolyamra, mint Ádámnak, akkor érdemes beszerezni ezt a rendhagyó tankönyvet!

Városi Dorottya ajánlója

Ha szeretnéd megrendelni a könyvet, kattints ide!

Tudj meg többet a NEM meséről: olvasd el interjúnkat Kertész Erzsivel!

Kapcsolódó termékek