10 ok, amiért muszáj elolvasnod a Szívlapátot

Boór Andrea booktuber ajánlója

• Vers a lelke mindennek •

A költészet napjának alkalmából mi mást ajánlhatnánk, mint kedvenc versgyűjteményünket, a Szívlapátot.

Olvassátok el azt a 10 okot, amiért nekünk ez a lapát a szívünk csücske!

1. Szívvel-lélekkel készült válogatás

Aki Szívlapátot megálmodta, a verseket gyűjtötte, gondozta, majd ciklusokba és sorba rakta, érezhetően teljes szívvel és szeretettel dolgozott rajta. Neve is van: Péczely Dóra. Nem titkolt célja a kötetnek, hogy azokhoz a fiatalokhoz is szóljon, akik talán verseket eddig nem is olvastak. Többek között ettől is lett ez a gyűjtemény egyedülálló a jelenlegi könyves piacon.

2.  5 / 85 / 150
A kötet 5 ciklusra bomlik, 85 kortárs költő 150 versével, és már ezekkel a számokkal is lehet érzékeltetni, mennyire különleges gyűjteményről is van szó.

Olvasd el Péczeli Dórával készített interjúnkat itt!
varro_daniel_de_mit_veszodom_en_.jpg

3. Kezdő versolvasóknak is tökéletes
Mivel a versek témájuk alapján ciklusokba lettek osztva, egyszerre simulnak egymás mellé szinte tökéletesen, ugyanakkor elemi szinten el is térnek egymástól. A kötet felfogható egy kedves barátnak, aki kalauzként vezet minket végig ezen a sokszínű utazáson. Kapkodhatjuk a fejünket, ahogy az egyik oldalon még a fiatal szerelmesekről szóltak a rímek, a másik oldalon már a lét nagy kérdéseit boncolgatjuk, az összhang mégis tökéletes marad. Sokszínűsége és frissessége egész egyszerűen garancia arra, hogy ebben a kötetben mindenki megtalálja a maga kedvencét, sőt akár a jövendőbeli kedvenc kortárs költőjét is.
Olvass bele a kötetbe!
4. Fiatalok és veteránok ‒ de mind kortárs!
Talán hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy aki fiatal, az éretlen, aki öreg, az túl komoly. Sőt, fiatalként talán azt is gondoljuk, hogy nem érthetjük meg egy idősebb generáció érzéseit, gondolatait. Ez a kötet abszolút rácáfol minden ilyen nemű gondolatra; itt mindenki friss, itt minden gondolat kortárs, itt minden versben mi vagyunk.

pallagh_zoltan_nok_650.jpg5. „még fekszünk. a szívem alattad.”
A szerelem az egyetlen olyan érzés, ami leírhatatlan, és amit mégis sokszor próbálunk megragadni. Hozzám mindig is a szerelmes, érzelmes versek álltak a legközelebb, így számomra egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy a kötet szerelmes versekre épülő ciklusa húzott magával a leginkább. A versekben az egyszerű hétköznapi képeket váltják a nőket csoportokba rendező sorok, és ide kerül A villa és a kés is. Ez talán egy teljes randomság, vagy mégsem?

Szered meg a Szívlapátot kedvezményesen még ma!
6. „…mert nem élhet az egyik, míg él a másik”
Hogy kerülhet egy kortárs verseskötetbe J. K. Rowling és a Harry Potter? A kötet második ciklusában előkerül az életünkből minden, többek között Harry Potter-utalás is. Rajongóknak tehát nagyon ajánlott, és versolvasáshoz üzenem, „Lankadatlan éberség!”

7. „Ha nem látnak, nem létezem.”
Ahogy egyre beljebb kerülünk a kötetbe, érezhetően emelkedőre is érünk. A harmadik ciklusban a lét és nem-lét örök kérdései kerülnek elő, amelyek íróink és költőink örök témái. Emberi létünk alap témái ezek, és az életünk során itt-ott mindig belebotlunk olyan kérdésekbe, mint merre van Isten, hol bújnak meg a csodák, van-e vége a kozmosznak. 

szollosi_matyas_contitato650.jpg8. „Mint egy / hajótöröttet, ott vess ki magadból, vers.”
Nemcsak az élethez, érzésekhez, de a költészethez és annak aktív létéhez is közelebb hoz ez a kötet. A negyedik ciklus versei sok esetben ars poeticának is mondhatóak, de több esetben találkozunk olyanokkal, amelyek magát a vers mibenlétét és a versírás folyamatát képezik le. Ezek az elkapott pillanatokat ábrázoló versek tudnak a legizgalmasabbak lenni, és ezek által kerülhetünk mi is igazán közel a költészet folyamatához.Olvasd el Dániel Andrással, a kötet illusztrátorával készült interjút!
9. „Apai nagyapám fiúkorában”
Mintegy csúcspontjaként a válogatásnak, a kötet végére előkerülnek a múltbéli emlékképek, a pincében bujkálás kora, amiben valahogy mégis van valami szépség. Annak ellenére marad meg némely versben a játékos kifejezésmód, néhol a jóízű káromkodás, hogy témáikban már nehezebbek ezek a versek. Ideje azt is megmutatni, hogy ha valami könnyed is stílusában, lehet még nehéz témájában, és vice versa. Mindezen túl, végig maradnak minden sorukban kortársak.
650_-_copy_2.jpg10.  Vers a lelke mindennekLehet ez a tizedik okom, hogy miért érdemes a Szívlapát kötetet a kezünkbe venni, de egy az egyben ez az örök első számú érvem, miért olvassunk verseket: a költészetben megtalálható minden. Persze, nem megy ez elsőre, és másodikra sem mindenkinek. Kell hozzá egy nagy adag elszántság, kellő bátorság és nyitott szív, és leginkább teret és időt kell adnunk magunknak és lehetőséget a verseknek, hogy megérintsenek minket. Felejtsd el azt a kérdést, hogy mire gondolt a költő! Te mire gondolsz?

Ha a polcodon szeretnéd tudni a kötetet, akkor kattints ide és rendeld meg 15%-os kedvezményel!

Kapcsolódó termékek