30 tény David McKee-ről és Elmerről, a kockás elefántról

Tudj meg még többet az idén 30 éves Elmer-sorozat szerzőjéről! Érdekességek, kulisszatitkok, tények és adatok, hogy közelebb kerülj a világ legszínesebb elefántjához - és szerzőjéhez, David McKeehez!

1, David McKee történetmesélős családba született – anyukája rengeteg esti mesét tudott, és amikor édesapja hazatért a háborúból, a tapasztalatairól történetek formájában számolt be.
2, Gyerekkorában David Ezópusz meséit és a bibiliai parabolákat szerette a legjobban.
3, Elmer elefántcsaládjának tagjait David saját rokonairól mintázta:Elmer unokatestvérét, Vilmost hasbeszélő nagybátyjáról, Zelda nénit pedig saját édesanyjáról.

   1. 4, Diákkorában, hogy kijöjjön a pénzéből David McKee különféle újságoknak adta el illusztrációit.
   2. 511tkkv3sel._sx258_bo1204203200_.jpg
    David McKee első megjelent képeskönyve
   3. 5, David McKee előszeretettel mesélt kollégiumi szobatársainak egy madárról, ami hatalmas csőrében festékes dobozokat cipelt. Two Can Toucan (talán magyarul Tubus tukánnak lehetne fordítani) lett az első megjelent képeskönyve.
    6, A művészeti főiskola elvégzését követően David McKee katonának állt, és a Királyi Hadsereg Tanulmányi Hadtesténél szolgált oktatóként.

   4. 7, David stílusára sok nagy művész, többek között Paul Klee, a fauvisták és Breughel is hatással volt.
   5. 8, David McKee manapság második feleségévell, Bakhtával együtt gyűjtik a törzsi rajzokat és különféle afrikai művészeti tárgyakat.
   6. 9, Az Elmert először az Andersen Press adta ki 1989-ben.
   7. 10, David McKee ma már ünnepelt szerző és művész, aki több mint 50 könyvet írt és illusztrált az Andersen Pressnek.
   8. img_1238_400x400.jpeg
    Ő itt Mr Benn
   9. 11, David McKee számos, mára klasszikussá vált figurát alkotott meg, mint Mr. Benn, Not Now Bernard, és természetesen Elmer, a kockás elefánt.

   10. 12, Az Elmer-könyvekből több mint 10 millió példányt adtak el világszerte.
   11. 13, A mai napig Elmert 50 nyelvre fordították le, köztük curacaoi papiamentóra, arubai papiamentóra, luxemburgira és azerira.
   12. 14, Elmer Japánban még a felnőttek körében is olyan népszerű, hogy egy teljes felnőtt-ruha kollekciót bocsátottak piacra, igen sikeresen.
   13. 15, Az Elmer-plüss a legnépszerübb játék Angliában, több mint 23,5 ezer eladott példánnyal.
   14. 16, Az Elmer könyvet már több mint tízféle formátumban adták ki; van belőle lapozó, pop-up könyv és interaktív hangoskönyv is.
   15. 17, Összesen 26 eredeti Elmer-történet létezik, amit David McKee maga írt és illusztrált.
   16. images.jpeg
   17. 18, Az Elmer-könyvek fontos kérdésekkel foglalkoznak, mint például a bevándorlás és a fenntarthatóság.

   18. 19, 2014-ben a The Guardian LMBT-hősként ünnepelte Elmert: “Negyedszázada mutatja az utat, hogy az emberek elfogadják a többféleséget, és merjenek önmaguk lenni.”
   19. 20, Elmer egészen meglepő helyeken bukkant fel a tévében: például egy QI epizódban Stephen Fry, Gavin és Stacey mellett, nemrégiben pedig a Rev. egyik részében.
   20. 21, Elmer utcai padként is megjelent! 2014-ben egy mozaikművész Elmer-könyvpadot készített a Nemzeti Olvasási Alap Könyvek a Városról elnevezésű projekt keretében.
   21. 22, David több szeretnivaló figurát is készített más írók könyveihez, megrajzolta például Michael Bond Paddington medvéjét és Forrest Wilson Szupernagyiját.
   22. 23, 2006-ban Andersen-díjra jelölték.
   23. 24, A figyelmes olvasók felfedezhetik Elmert David két másik könyvében: a Not Now Bernard-ban és a King Rollo-ban.
   24. 25, Az Elmer-könyvek buja dzsungelét Dél-Franciaország növényvilága inspirálta, ahol David ideje nagy részét tölti.
   25. 26, A legutóbbi Elmer-történeteket már David három unokája inspirálta.
   26. 27, David McKee az egyik alapítója a BAFTA-díjakat begyűjtő King Rollo Films-nek, aminek olyan klasszikus animációs filmeket köszönhetünk, mint Mr. Benn, Spot the Dog és Maisy.
   27. 28, Az Elmer-könyvek Braille-írással és hangoskönyv formájában is kaphatók a gyengénlátó gyerekek számára, és az első két mesét jelnyelvre is lefordították a nagyothallóknak.
   28. 180221-elmer-logo-suffolk.png
   29. 29, A Wild in Art mozgalom új színfoltot visz a nyárba. 300 kidekorált Elmer fog parádézni Newcastle, Ipswich és Plymouth utcáin, és hospice szolgáltatások számára gyűjtenek pénzt.

   30. 30, 2019-ben megnyílik az első retrospektív kiállítás David McKee munkáiból. Elmer és barátai: David Mckee színes világa címen Newcastle-ben.

 

Kapcsolódó termékek