5 éves a Fehérvári Pagony! Ünnepelj velünk szombaton!

Tudtátok, hogy a Fehérvári Pagony volt az első vidéki Pagony? Ez a bolt a napokban lesz ötéves, ennek apropóján kérdeztük Csabai Dórit, a bolt tulajdonosát az előző 5 évről, a tervekről, és arról, hogy milyen új helyet nyitnak közvetlenül a könyvesbolt mellett. Szombaton pedig várunk szeretettel 4 órától a szülinapi bulira is Székesfehérváron!

5 éve, a boltnyitás előtt azt mondtad, hogy szeretnéd, ha érezhető lenne, hogy ez a hely számodra különösen fontos, mert ez volt az álmod, és szeretnéd, ha érezhető lenne, hogy szívvel-lélekkel viszitek a helyet nap mint nap. Megvalósult az álmod? Hogy reagáltak a környékbeliek? Mennyire volt nehéz dolgotok első vidéki Pagonyként?

01.jpg
Csabai Dóri és férje

Egyáltalán nem volt nehéz első vidéki Pagonynak lenni, inkább megtiszteltetésnek éltük, éljük meg.  Nyilván vannak olyan dolgok, amik mostanra már kiforrottabbak, mint akkor, de elsőnek lenni valamiben mindig különleges dolog. A mai napig szívvel-lélekkel vezetem csöpp boltunkat, ami az elmúlt hetekben kibővült egy picit, már nem is annyira apró. Kialakítottunk egy nagyobb kreatív helyiséget, és a régi kreatív műhelyünk helyére beköltöztek a könyvek és játékok. A fehérváriak nagyon szeretik a Pagonyt, egyre többen járnak hozzánk, és nagyon hálásak a segítségért. Csodálatos, hogy olyan kollegáim vannak, akik, amellett hogy mindannyian anyák, ugyanolyan lelkesedéssel, elhivatottsággal és szenvedéllyel dolgoznak nap mint nap a Pagonyban, mint én. Szuper csapatunk van. Szóval igen, bátran állíthatom, hogy megvalósult az álmom. Természetesen még rengeteg tervünk van, de azt hiszem, jó úton járunk.

Vannak-e még olyan fehérváriak, akik csak most találnak rá a boltra?

Igen, még mindig rendszeresen jönnek be úgy vevők, hogy már évek óta itt mennek el nap mint nap a  bolt előtt, de valamiért eddig nem tértek be hozzánk. A lényeg, hogy ránk találtak, jobb későn, mint soha. Miután mi nem a belvárosban vagyunk, a sétáló, átmenő forgalom elenyésző, hozzánk célirányosan jönnek vásárolni, ezért nagyon fontos, hogy mindenkinek olyan élményt nyújtsunk, ami miatt máskor is szívesen visszajön hozzánk. Mivel babacsomagot adunk minden kismamának, aki a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészetén hozza világra a kisbabáját, reméljük, a következő generációt már születésétől fogva kézenfogva kísérhetjük.

A nyitás óta mit érzel a legnagyobb sikereteknek?

img_5810.jpg
A stáb

Kultúrmissziót végzünk. Az emberek tudják, hogyha bejönnek hozzánk a Pagonyba, mi segítünk nekik megtalálni a lehető legtökéletesebb könyvet vagy játékot.  Éppen ezért azt is megmondjuk, ha valamit nem ajánlunk az adott gyerkőcnek, és ezt értékelik a vevőink. Mi ismerjük a játékainkat és a könyveinket, mi nem eladni akarunk mindenáron, hanem személyre szabottan megtalálni azt, amire vágyik a vevő.  Számítanak ránk, beavatnak az életükbe, megosztják az örömeiket és bánatukat is. Ez nagyon megtisztelő. Az arcunkat adjuk a bolthoz, a Facebook-oldalunkon és kommunikációnkban is mi szereplünk név szerint, ismernek minket a városban. Ez rettentő fontos egy ilyen kis helyen. Mi, Dodó, Hajni, Niki és Dóri (korábban Helga és Kriszti ) vagyunk a pagonyosok.  

Mi volt a legemlékezetesebb pillanat az elmúlt 5 évből? És melyik volt a legnehezebb helyzet?

A legemlékezetesebb pillanat egyben a legnehezebb élmény is volt. Pár éve anyák napjára kitaláltuk, hogy a kirakatra felrajzolt szívbe mindenki felírhatja egy rózsaszínű cetlire, hogy mit üzen az anyukájának, vagy mi jut róla az eszébe. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen elementáris erővel törnek elő az érzelmek a vevőinkből és belőlünk is.

Ki az a szerző vagy illusztrátor, akit nagyon szeretnél meghívni a Fehérvári Pagonyba?

Szerencsére rendszeresen járnak hozzánk szerzők, illusztrátorok. Vendégül láttuk már Berg Juditot, Marék Veronikát, Dániel Andrást, Kertész Erzsit, Wéber Anikót, Vadadi Adriennt, Nyulász Pétert, Adamik Zsoltot, Kálmán Annát, Kemény Zsófit, Harcos Bálintot. Izgalmas lenne több illusztrátort is köszönteni a Pagonyban, esetleg egy mini workshoppal összekötve. Szívesen látnánk Agócs Íriszt, Pásztohy Pankát, Szegedi Katalint is, érdekes lenne találkozni Leiner Laurával, aki képes volt kamaszok hadát olvasásra buzdítani, a külföldiek közül Eric Carle, Julia Donaldson, Axel Scheffler lenne szuper, ha meglátogatna minket.

Miért döntöttetek úgy, hogy megnyitjátok a Már vártalak nevű pékséget és egyben közösségi teret?

02.jpg
Készül a Már Vártalak

Már a Pagony megnyitásakor az volt a célunk, hogy idővel egy felnőtt kultúrteret is kialakítsunk. Hosszú tervezési és előkészítő szakasz után most végre eljött az ideje. A Már Vártalak pékségben és kávézóban, amellett, hogy csodás kovászos kenyeret, péksüteményt, kávét, sonkát, sajtot lehet majd vásárolni, tervezünk író-olvasó találkozókat, könyvklubot, borvacsorákat, kenyérkészítő workshopokat, szobakoncerteket. Egy felnőtt kultúrtérre vágyunk, ami szerintünk tökéletesen kiegészíti azt a gyerek kultúrteret, amit a Pagonyban hoztunk létre.   

Hogy látod 10 év múlva a Pagonyt és magatokat?

10 év múlva már akár nagyszülők is lehetünk, hiszen Sári lányunk idén lesz 20 éves, Bori, Vince, Marci is addigra valószínűleg kirepül a szülői házból. Csendesebb lesz minden körülöttünk. Reméljük, hogy a Pagony már egy kultikus tér lesz, amit mindenki ismer, és a Már Vártalakban szívesen ücsörögnek az emberek egy reggeli mellett vagy akár esti borozgatás közben. És akkor egy picit lehet, hogy mi is hátradőlünk, és pihenünk egyet...vagy lehet, hogy mégsem. Szeretjük a pörgést.

Gyertek el szombaton a Fehérvári Pagonyba, és ünnepeljük együtt az 5. születésnapot, valamint a Már vártalak! megnyitását!

További infóért kattints ide!