A 2015-ös Aranyvackor-pályázat díjazottjai

Pillants bele a nyertes pályaművekbe!

Átadták az idei Aranyvackor-pályázat díjait a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett ünnepélyes díjátadón.

Az Aranyvackor gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatot 2007 óta rendezi meg kétévente a Pozsonyi Pagony Kiadó.

A pályázat témája idén a Rázós ügyek volt, amelyben fontos társadalmi kérdések kerültek fókuszba, megszólítva ezzel a fiatal- és középgenerációs írókat, valamint a frissen végzett, új utakat kereső illusztrátorokat, és lehetővé téve új tehetségek bemutatkozását. A szakmai zsűri tagjai: Berg Judit, író, Kovács Eszter, főszerkesztő, Lovász Andrea, irodalmár, Paulovkin Boglárka, illusztrátor, Révész Emese, művészettörténész, és Urfi Péter, kulturális újságíró voltak, ők adták át a díjakat.

A beküldött illusztrációkból álló kiállítást most hétvégén, október 25-ig nézhetitek meg a PIM-ben.

És hogy kik voltak az idei díjazottak?Szabó Imola Julianna – Metzing Eszter: Júlia, a bársonynyúl

I. helyezett: 

barsonny.jpg
"Ifjúsági regény (képeskönyv) a hétköznap hatalmáról, és a megszokás lehetetlenségéről. Lebénuló lábbal hogyan lehet új életet kezdeni? Vagy a régit folytatni? Mert létezik talán egy hely, ahol a család még utoljára felléphet együtt, megjavítva a teljesen elromlott hétköznapokat. Az iszákos nagymamából kötéltáncos, a rég elhunyt nagypapából a porondmester zsebórája lesz...
Mindenki kap egy utolsó esélyt, hátha sikerül, ami a mostban lehetetlen és egyre lehetetlenebb."

II. helyezett: Kertész Erzsi – Kasza Julianna: NEM mese

nem.jpg
"Történetünk a „jógyerekség” fonákját, az alapvető önvédelem és a nemet mondás nehézségeit állítja középpontba egy kisfiú történetén keresztül. Sok érzékeny gyermek küzd azzal, hogy képtelen megvédeni magát a dominánsabb társakkal szemben, illetve nem tudja meghúzni a határait, sőt, olykor talán nem is érzi azokat.
Másrészt pedig a felnőttek autonómiáját is feltétel nélkül elismerik, csupán azért mert felnőttek, és nem kérdőjelezik meg elvárásaikat, utasításaikat. Ezek közül az úgynevezett „jó gyerekek” közül sokan küzdenek szorongással, kisebbrendűségi érzéssel, alkalmazkodási zavarokkal és egyéb tünetekkel."

III. helyezett: Wéber Anikó – Gráf Dóra: A sárkány, aki nem tudott repülni

sarkany.jpg
"A napközis élet nem volt könnyű az iskolában. Az addig csak papíron ismert gyerekproblémák, különös és szomorú sorsok hirtelen ott voltak előttem. Rengeteg iskolai konfliktussal, bántalmazással, családi problémával találkoztam, amelyet – megfigyeléseim szerint – sok esetben sem a diákok, sem a tanárok nem tudtak kezelni. Az élményeimről elkezdtem írni egy blogot, és ebből született az az ötlet, hogy jó lenne mindezt megírni a gyerekeket megszólítva is. Pár oldalas történetekben bemutatni nekik olyan sorsokat, ahol a diákok látásmódja dominál. Így megismerhetik, mit érez a másik, amikor üt, káromkodik, nevet, sír, vagy amikor belerúgnak, kinevetik, megvédik. Emellett az is célja lehetne, hogy megteremtse a beszélgetés lehetőségét olyan témákról és problémákról, mint a káromkodás, cigányozás, szegénység, iskolai vagy családon belüli erőszak, mert azt tapasztaltam, hogy a gyerekek mindezt megélik, vagy hallanak róla, de kevés lehetőségük van minderről kérdezni, beszélgetni. A könyv főhősei ötödik osztályosok, ahogy az én napközis csoportom is volt, és korosztály szempontjából is inkább felsősöknek – 10-15 éveseknek – szólnak azok a történetek, amelyek közül egyet a pályázatra is beküldtünk."

Kiadói különdíjak

Cerkabella Kiadó: Halász Bálint – Varga Vera Villő: ARMORO

Diafilm Kft.: Sárvári Töttös Gyöngyi – Bánkövy Kata: Momo és Bip

Kolibri Kiadó: Maksai Kinga – Gárdos János: Levendula u. 8.

Manó Könyvek: Kolozsi László – Igor Lazin: Apufa

Naphegy Kiadó: Bakos Barbara a Vince és Buda illusztrációiért

Pagony Kiadó: Kertész Erzsi – Kasza Julianna: NEM mese

Scolar Kiadó: Szimonidész Hajnalka az illusztrációiért

Tilos az Á Könyvek: Nagy Anikó Johanna – Baracsi Gabriella: Egy süti naplója

Papírhajó ­Bárka különdíj: Kocsis Noémi ­- Nagy Orsi: A láthatatlan Pintyő, Tóth Emese Éva - Benedek Gábor István: Jegesmesék

Magyar Grafikusművészek Szövetsége különdíját Schuller Mária és Cselőtei Zsófia kapta