A bakancslistám első pontja folyamatosan változik

Telkes Beáta, kamaszkritikus bemutatkozó levele

Ismerd meg Beust, új kamaszkritikusunkat! Mitől lesz valami olyan "telkesbeás"? A levélből kiderül...

Sziasztok!

A nevem Telkes Beáta de az ismerőseim Beának, Beusnak szólítanak. 18 éves vagyok, Gyékényesen élek. A csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázim 12.A osztályába járok.

Szabadidőmben szívesen olvasok, zenét hallgatok, fotózok és verseket írok. 10 évig néptáncoltam de a zongorával és a gitárral is kacérkodtam. Szeretek énekelni, táncolni és nagyokat sétálni Bazsi kutyámmal.

telkesbea_650.jpg
Hogy mit fogok tanulni az érettségi után, még mindig nem döntöttem el de annyi bizonyos, hogy köze lesz a könyvekhez illetve a színjátszáshoz. Egyenlőre arra összpontosítok, hogy minél jobb eredményeket érjek el a továbbtanuláshoz.

Az olvasás számomra nem csupán kikapcsolódás, hanem olyan tevékenység, amely a hétköznapokból egy másik világba repít, ahol a fantáziám kiszínezheti az olvasottakat.

Könyvek terén nagyon nyitott vagyok, mindent elolvasok, aminek a címe felkelti az érdeklődésemet.

Kedvenc könyvem konkrétan nincs, de szívesen olvasok Háy János, Kemény István, Grecsó Krisztián, Szálinger Balázs műveket. Az iskolánkban egy irodalmi sorozat keretein belül lehetőségem volt jobban megismerni kortárs szerzőink munkásságát, aztán egyre több könyvem lett és ők lettek a favoritok.


                                                                                                Kemény István (Kép forrása itt)

A kedvenc karaktereim azok, melyekben ráismerek környezetemben élő ismerőseimre vagy magamra. Szeretem az okos, kicsit ironikus, humoros figurákat.

Jelenleg Háy Jánostól a Bogyós gyümölcskertész fiát, Chris Bohjaliantól a Férfibőrbent olvasom. De általában egyszerre csak egy könyvet olvasok, mert így jobban át tudom élni nem úgy, mint két könyv között ugrálva.
telkes_1_.jpg
A könyveimet magyar és külföldi szerzők, illetve verses és egyéb kötetek szerint tárolom a szekrényemen.

Az írás felszabadít, olyan dolgokat is le tudok írni, amiről a hétköznapokban nem szoktam beszélni. Egyfajta játék is, hiszen a magyar nyelv számos lehetőséget ad a ritmussal vagy szavakkal való játékra.

Az írásaimmal szeretném megosztani gondolataimat, érzéseimet másokkal, kihasználva azt a szabadságot, hogy a saját értelmezésemről beszélhetek, ne mások mondják meg, hogy mit kell gondolnom az adott műről.

A kedvenc idézetem Szálinger Balázs Becsvölgye című darabjából való: "A büntetés… az sosem mérhető.Te vagy a büntetés a benned élő olyannak, aki tiszta, mint a hó." Szerintem ebben az idézetben sokkal mélyebb igazság van, mint első olvasásra tűnik.

A bakancslistám első pontja folyamatosan változik, jelenleg a sikeres érettségi a cél. De állandó pontja a listának nyomtatásban látni a verseimet.ódon ház mellett
elgazosodott udvar
magányos öreg

Haikufüzér

ráncos kezében
kampósbotot szorongat
lassacskán tipeg

nyikorgó kapu
unokátleső anyó
hiába várás

langyos bodzaszörp
kihülő túrosrétes
ma sem jött élmény

dagadó tészta
zamatos eperlekvár
talán ma ideér

gyorsuló léptek
az elhagyott ház felé
jajj nincsen sehol

megkésett könnyek
elárvult rózsafüzér
hiányzol dédi.

Naponta szükségem van a telefonomra és elengedhetetlen a napi kávé.

Ha egy szóval kellene jellemezni magamat, akkor azt mondanám, hogy olyan "telkesbeás". Többnyire vidám és mosolygós, olykor beszédes, máskor hallgatag.

Dióhéjban ez vagyok én. :)

Ide kattintva el tudod olvasni Beus pályázatát is, amivel bekerült a szerkesztőségbe.