A berni csoda

részlet az Idődetektívek 15. kötetéből

Nemsokára kezdődik a futball VB, minden a fociról szól, az Idődetektívek is focilázban égnek!

Olvass bele a nagyon népszerű sorozat legújabb kötetébe, tudd meg, miért és miután nyomoznak most a barátok. Ha pedig nyerni akarsz, akkor játssz itt!

– Két hét múlva végre elkezdődik! – szólt Leon kekszet rágcsálva.

– Mi kezdődik? – kérdezte Julian.

– Hogyhogy mi? Hát a foci-vb! Már alig várom! – felelte Leon, akit szinte minden sportág érdekelt, de a legjobban a labdarúgást szerette.

– Igen, biztosan megint nagy felhajtás lesz! – jegyezte meg Kim, és kortyolt egyet az almaléből. Kija dorombolva feküdt a fűben Kim mellett, és élvezte, hogy a lány a hasát vakargatja.

– Kíváncsi vagyok, hogyan teljesít majd a német csapat – mondta Leon.

– Még az is lehet, hogy végül világbajnokok lesznek… Bár az rettenetesen nehéz feladat. Olyan sok kiváló csapat van. Mint például a brazil válogatott.

– Vagy a spanyolok – vetette közbe Julian. – Ők 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnokok voltak, és 2010-ben megnyerték a vb-t! Biztosan meg akarják védeni a világbajnoki címüket. Kim bekapott még egy kekszet.

– De a németek is nyertek már világbajnokságot, ugye, Leon?

– Hát persze! – felelte Leon büszkén. – 1954-ben, 1974-ben és 1990-ben!

– Brazília, Spanyolország, Németország – sorolta Julian. – Ezek mind nagy nevek a fociban. De az is lehet, hogy most egy olyan ország csapata nyeri majd el a címet, amelyikre senki sem számít. Leon nevetett.

– Igen, ez többször előfordult már a nagy világversenyeken. Ha jól emlékszem, 2004-ben a görögök nyerték meg az Európa-bajnokságot. Pedig korábban nem volt, aki fogadott volna rájuk. És a németek is nyertek egyszer úgy, hogy senki sem tartotta esélyesnek őket. Kim és Julian csodálkozva néztek a barátjukra.

– Valóban? Mikor volt ez? – kérdezte Kim.

– 1954-ben, Bernben. Akkoriban a magyarok számítottak a verhetetlen csapatnak. A világ legjobb focistái. Úgy hívták őket: az Aranycsapat! A döntő előtt mindenki úgy gondolta, nem az a kérdés, hogy megverik-e a németeket, hanem csak az, mennyivel.

– És mégis a németek nyertek? – kérdezte hitetlenkedve Julian. – De hát hogy csinálták?

De ezt sajnos Leon sem tudta. – Fogalmam sincs – vallotta be. – Csak azt tudom, hogy ez a győzelem „a berni csoda” néven vonult be a futballtörténelembe. A szenzációs történetből később film is készült.

– A berni csoda – mélázott Kim – Szívesen ott lettem volna azon a döntő meccsen…

Leon hirtelen felült.

– Miért is ne?

– Menjünk el Bernbe? – kérdezte meglepetten Julian. Leon bólintott.

– Igen! Megnézzük a döntőt! Szuper lesz! Kim is egészen fellelkesült:

– De indulás előtt ne felejtsük el megnézni, mikor is volt pontosan a mérkőzés!

– Igazad van, ez a legfontosabb – mondta Julian. – És utánanézhetnénk még néhány részletnek. Fogalmam sincs például, kik játszottak akkoriban a német csapatban, és hogy hívták az edzőt. Leon már fel is tápászkodott a fűből. – Ezeket az adatokat biztosan könnyen megtaláljuk a könyvtárban.

Hogy mit derítenek ki a az Idődetektívek, az kiderül a sorozat 15. kötetéből! Olvass, nyomozz, szórakozz és tanulj!

Kapcsolódó termékek