A diákok tapasztalják meg az olvasás örömét!

A Fausttól a Szívlapátig - elősző a könyvhöz

Tizennégy kortárs magyar könyv, tizennégy elemzés, tizennégy részletes óravázlat – három esszéíró, három magyartanár – röviden így áll össze A Fausttól a Szívlapátig - kortárs könyvek a középiskolában címen futó irodalmi segédkönyv, amely elsősorban a középiskolai tanárokat célozza meg. Azonban ha elolvasod, milyen művek szerepelnek a könyvben, könnyen lehet, hogy te is kedvet kapsz hozzá! Kovács Eszter főszerkesztő előszavát olvashatod.

A KÖTETBEN SZEREPLŐ KÖNYVEK:
 
Mészöly Ágnes: Szabadlábon
Sepsi László: Ördögcsapás
Laboda Konrél: mátéPONTindul
Kondor Vilmos: Budapest noir 
Szécsi Noémi: Gondolatolvasó 
Varró Dániel: Szívdesszert
Tasnádi István–Jeli Viktória: Kettős:játék
Szívlapát - Kortárs versek
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem 
Dragomán György: A fehér király 
Tóth Krisztina: Pixel 
Totth Benedek: Holtverseny 
Péterfy Gergely: Kitömött barbár 
Esszék és tanítási segédletek a kortárs magyar irodalomról (nem csak) tanároknak
 
A Tilos az Á Kiadó a Pagony Kiadó „kamasz” testvére, elsősorban olyan könyvekkel foglalkozik, amely a tizenkét éven felüli olvasókhoz szól. Nem titkolt célunk azonban, hogy ne csak a fiatalokhoz, hanem azokhoz a felnőttekhez is szóljunk, akik ezzel a korosztállyal napi kapcsolatban vannak – azaz a kamaszok szüleihez, vagy, jelen esetben: a kamaszok tanáraihoz. Az olva-
sóvá nevelést, az oktatást, azon belül is az irodalom oktatását a Pagony mindig is szívügyének tekintette – Nényei Pál könyvsorozatának sikere pedig arra sarkallt bennünket, hogy nyissunk az iskolák, a tanárok felé.
Tizennégy kortárs magyar könyv, tizennégy elemzés, tizennégy részletes óravázlat – három esszéíró, három magyartanár – röviden így áll össze A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv.
Ahogy Nényei Pál Az irodalom visszavág című sorozata elsősorban a diákokat célozza meg, úgy ez a könyv elsősorban a középiskolai tanároknak szól, de reményeink szerint a diákok, gimnazisták, érettségizők, felvételire készülők, egyetemisták is haszonnal forgathatják. A fő célközönségünk azonban ebben az esetben ténylegesen a magyartanárok, akik egyre inkább azzal szembesülnek, hogy nem beszélnek egy nyelvet a diákjaikkal, hogy az „élet” és az „irodalom” átjárhatatlan messzeségbe került egymástól. A diákok (látszólag) kevésbé szeretik az irodalmat, sőt, kevesebbet olvasnak, mint régen – amit meg olvasnak, ahhoz a tanárok találnak nehezebben utat.
Ugyanakkor a kortárs magyar irodalom érettségi tétel – arról nem is beszélve, hogy a kortárs irodalom felől megközelíthető szinte minden klasszikus.
imagehandler_47.jpeg
A kiadó és a kötet hat szerzője, Balajthy Ágnes, Ruff Orsolya, Szekeres Nikoletta kritikusok-esszéírók, és Fenyő D. György, Varga Betti és Vinczellér Katalin magyartanárok kiválogattak tizennégy kortárs magyar könyvet – olyan könyveket, amelyekről azt gondoljuk- gondolják, hogy középiskolásoknak való. Az esszéírók és tanárok párokat alkottak (Balajthy Ágnes Fenyő D.Györggyel, Ruff Orsolya Vinczellér Katalinnal, Szekeres Nikoletta Varga Bettivel dolgozott), azaz az írásaik nem egymástól független kritikák és tanári óravázlatok, hanem együtt, közös konzultáció után készültek, és egy-egy egészet alkotnak.
 
Igyekeztünk minél szélesebb palettát felmutatni – a kiválasztott könyvek között szerepel regény, vers, novelláskötet és dráma is, van közöttük könnyű és nehéz olvasmány, szépirodalom és ún. „young adult”, azaz ifjúsági regény és krimi is. Olyan könyvek, amelyek közül, reményeink szerint, minden diák talál olyat, amit szívesen elolvasna – és ha elolvassa a könyvekről szóló elemző és ajánló írásokat, könnyebben tud választani.
De a könyv itt nem áll meg: az elsődleges cél az, hogy a tanár válasszon könyvet, akár többet is, amelyeket szívesen tanítana – ezért mind a tizennégy könyvhöz rendkívül részletes, öt-hat tanórára kiterjedő tanítási segédanyagot, óravázlatot kínálunk. Mind az esszé, mind az azt követő tanítási anyag természetesen rengeteg olyan témát érint, amely nemcsak az adott kortárs szövegről szól – a kortárs szöveg kontextusba helyeződik, így bármelyikük feldolgozása remekül használható nemcsak a végzősöknél (amikor a kortárs irodalommal „elvileg” foglalkozni kell, és amire gyakorlatilag sosem marad idő) – hanem a középiskola négy (esetleg hat) évfolyamának bármelyikén elővehető. Ily módon egy-egy élő, mai szöveg segítségével sokkal könnyebben kerülhetünk közelebb a klasszikus szerzőkhöz is.
faust.jpg
Az ikonok
Ikonokkal igyekeztünk megkönnyíteni a pedagógusok munkáját – minden esszé elején jelöltük, hogy az adott könyv milyen műfajú (többségében természetesen regényekről van szó), hányadikosoknak és milyen csoportbontásban ajánljuk, valamint mennyire bonyolult és mennyire „bevállalós” szövegről van szó. A válogatásban vannak „durvább” könyvek, amelyeket nem feltétlenül minden tanár érez majd magához közelállónak, de hátha valaki igen – a gyerekek pedig egész biztosan!
Ezeknek a könyveknek a feldolgozásánál a tanulás és a tanítás a rengeteg popkulturális utalás és a nyelvhasználat miatt gyümölcsözően kölcsönös lehet!
Fontos megjegyeznünk, hogy az összes óravázlat, foglalkozásterv csupán ajánlat, ötleteket ad, melyek szabadon felhasználhatók és variálhatók – nem muszáj pont így, pont ezt tanítani. Tudjuk, hogy ezt nem is lehetne.
Nincs két egyforma magyartanár, nincs két egyforma osztály, de vannak olyan kortárs alkotások, amelyek sokaknál működhetnek. Ezt szeretnénk megmutatni, és ezzel szeretnénk lelkesíteni a tanárokat, hogy bátran nyúljanak a kortársakhoz, mert sem drága eszközökre, sem különleges módszertanra nincs szükség hozzájuk.

Ez a könyv nem tankönyv, itt mindent lehet! A célunk nem más, mint hogy a magyartanárok találjanak benne olyan könyvet és olyan módszert, amit azoknak a gyerekeknek, akiket éppen tanítanak, valamiért jónak, megfelelőnek, alkalmasnak gondolnak – nem feltétlenül csak azért, hogy ezt az adott könyvet közösen feldolgozzák (ezért is), hanem hogy ettől az adott könyvtől elindulva fedezzék fel együtt Dantét, Goethét, Madáchot vagy éppen Esterházy Pétert, egyszerűbben szólva: a diákok tapasztalják meg az olvasás örömét.

 

Kapcsolódó termékek