A geek csajoknak is van szívük

Holly Smale: Geek Girl - A lány, akit soha senki nem vett észre, Manó Könyvek, 2014, ford. Nagy Boldizsár

Vannak azok a típusú tinifilmek, amikben a főszereplő a barnahajú, alacsony csaj, aki vagy fest, vagy iskolaújságot ír, vagy csak simán okos, és utálja őt az amerikai iskola réme, a hosszú, szőke kosárlabdabajnok/szurkolócsapat-vezető. Aztán a Világ (de legalábbis a gimi) Legjobb Pasija, mit ad isten, egy fura véletlen során a Szőke Tökéletes Nő helyett beleszeret a Barna Hajú Lányba, és a csaj is (végre!) kikupálódik, azaz felvesz egy csinos ruhát, és egy jó kis magassarkút, mert azért lássuk be, abban nő igazán az ember lánya. First kiss, függöny, szereplők balra el.

Nos, a Geek Girl egy majdnem ilyen könyv, szerencsére csak majdnem.

Addig minden stimmel, hogy van a geek csaj, Harriet, aki lexikonokon alszik párna helyett, és bántják, mert micimackós pólóban és farmerben jár. A barátnője viszont egy igazi csinibaba, aki modell szeretne lenni. Hogy ki milyen, azt oldalanként háromszor érzékelteti valamilyen jel, megszólalás, szituáció. Elmennek a lányok a modellválogatóra, ahol a geek csajt válogatják be a jócsaj helyett. Mindenféle őrületes és helyzetkomikummal bőségesen megfűszerezett kaland következik, aminek során eljutunk moszkvai fotózásra, természetesen a VLP (ld. fent) mosolyog a hibát hibára halmozó, de ettől nagyon egyéniség főszereplőnk oldalán lépten-nyomon. Minden karikaturisztikus, a végletekig eltúlzott.

Amitől a könyv érdekes lesz, az az, hogy miután megvolt a nagy modellkaland, nem zárul le a sztori. Kiderül ugyanis, hogy a gimiben pont borzasztóan nem érdekel senkit, hogy az okos csaj modellkedett is, ott ugyanúgy egy béna lúzer marad, aki viszont saját hazugságaiba gabalyodva elveszíti a legjobb barátnőjét is, míg körülötte a családja is csendben szét kezd esni. A barátság szálat egy vicces-nyomozós felvezetéssel megspékelt megható jelenetben sikerül tisztázni - Nat, a csinibaba barátnő sokkal felnőttebb valójában, mint Harriet, és nagyon kedves. A családot pedig Harriet nevelőanyjának tisztánlátása és segítő beszélgetésük állítja úgy-ahogy helyre - no meg a vicces és totálisan felelőtlen apuka vicces húzása, amivel visszaudvarolja magát a feleségéhez.

A tanulság, amelyet angloamerikaisan nagyközönség előtt, a tévé képernyőn von le nekünk Harriet, az, hogy hülyeség ez az egész öltözködős móka, lehet micimackós pólóban járni, és nem, nem kell magassarkúban botladoznod sem, ami elég nagy tornacipős lépés előre az elején vázolt forgatókönyvhöz képest. Ha szereted önmagad, és van legalább 3 ember, aki szeret, akkor kevésbé irritál, hogy a számodra totálisan irreleváns emberek mit várnak el tőled. Hát, legyen így!
Felnevetős, olvasmányos egyestés kaland 10 éven felüli lányoknak.