A jó könyvekből sosem elég

Karácsonyváró válogatás a kedvenceinkből

Végre a jó történetek, képeskönyvek, mesék kerültek előtérbe! Szemlénkben most állatos meseregényeket, hercegnős képeskönyvet, izgalmas lexikonokat, önismereti könyvet és kortárs magyar és külföldi ifjúsági irodalmat is találsz. Cikkünkben minden korosztálynak kínálunk egy szuper ajándékot akár az ünnepre hangolódáshoz, akár karácsonyi ajándékként.

Levél a Télapónak

Luca és Janó izgatottan várja a karácsonyt és legfontosabb vendégét: Télapót. Az ünnepi készülődés során a két testvér levelet ír, amelyben megírják, milyenek voltak az évben és mellé azt is, milyen 26736.jpgajándékot látnának legszívesebben a karácsonyfa alatt. A két kisgyerek kikészíti az asztalra a levelet, hogy Télapó könnyen megtalálja,  ám valaki megelőzi őt: Egérke éppen arra jár, és nagyon megörül a borítéknak. „Jó lesz takarónak!”, s magával is viszi az üzenetet. Vajon Télapó így hogyan ajándékozza meg Lucát és Jankót? Sikerül helyrehozni a galibát? Mindenkit ajándék vár majd a fa alatt? Járjatok utána!

A kedves mese mellé meglepetést kapunk, ami igazán különlegessé teszi ezt az ünnepi könyvet: a kis olvasók maguk is megírhatják titkos levelüket Télapónak karácsonyi kívánságlistájukkal. A borító belsejében lévő borítékban üres levélpapír lapul, amely arra vár, hogy leghőbb vágyaindat írd rá. De vigyázz, nehogy elkallódjon!

3–6 éves korú gyerekek számára ajánljuk.

Az állatok farsangja

Az állatok farsangja eredetileg a francia zeneszerző, Camille Saint-Saëns híres zeneműve. 1886-ban egy farsangi hangversenyre írta ezt a vidám és játékos darabot, amelyet azóta sokan sokféleképpen feldolgoztak, 26761.jpgtöbbek között a Disney is. Ezúttal Fodor Veronika nyúlt hozzá a híres műalkotáshoz: mese formájában ismerhetjük meg!

Az állatok királya, az oroszlán unatkozik, ezért karnevált rendez országában. Flamingó kancellár mindenkit meghív a mulatságra, s a résztvevők előadással készülnek. A műsorban szerepelnek zenélő orángutánok, táncoló teknősbékák, és „kecses” elefánt; a farsangi fergeteget a hattyú fellépése zárja. Az ünnepély végére tetőfokára hág a jókedv, s az oroszlán sem unatkozik többé.

A könyvet Igor Lazin színes rajzai kísérik, valamint a hátsó borító belsejében megtalálható az eredeti zenemű CD-n, amelyet akár meseolvasás közben is hallgathatunk, és találgathatunk, mikor ki lép színre.

4–8 éves korú gyerekek számára ajánljuk.

Háromkirályok – karácsonyi versek

A Scolar „Klasszikusok kicsiknek” sorozatának egyik darabja ez a karácsonyi hangulatú verseskötet. A könyvben a magyar irodalom legnagyobbjainak versei olvashatók: Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső. 26623.jpgOlyan műveket vehetünk kézbe, amelyek egyszerre szólítanak meg kicsiket és nagyokat, s teremtik meg az igazi ünnepi hangulatot mindenki számára. A könyvben József Attila Betlehemi királyok című műve mellett szerepel a Kis, karácsonyi ének Ady Endre tollából, valamint Kosztolányi Karácsony című verse. Ahogy a sorozat többi kötetét, úgy ezt is Békés Rozi többszörösen díjazott illusztrátor gyönyörű képei díszítik.

Ez a verseskönyv tökéletes karácsonyi ajándék a család bármely tagjának! Üljétek körbe a karácsonyfát és olvasgassatok együtt karácsonyi verseket!

Miú és Vau nagy kalandja

Az állati jó páros újra a színen! Miú és Vau, a jól megszokott páros a régi: a nyughatatlan macska továbbra sem bír magával egy percre sem és mindig kész egy jó kis kalandra, míg a szorgalmas és megfontolt kutya inkább a barkácsolást és pihenést választaná.

26751.jpgÍgy van ez most is: mialatt Vau Múnak a falu makettjét készítgeti születésnapjára, Miú nem bír nyugton maradni. Unatkozik. Jó lenne már valami izgalom. Mondjuk egy nagy kaland! A két barát élete a szokványos módon alakulgat, de a szeleburdi macskának hamar teljesül kívánsága: rájuk talál egy igazi kaland! Az erdőben találkoznak össze Morgó Medvével s kezdetét veszi az izgalom…A barátoknak most aztán igazán szükségük lesz egymásra!

Timo Parvela Miú és Vau nagy kalandja című könyve egy ízig-vérig állatos meseregény-sorozat ötödik része, amely érzékenyen és rengeteg humorral mutatja be, milyen egy igazi barátság: néha nem könnyű, sőt, kifejezetten nehéz a másikkal, de ennek ellenére soha nem akarnánk megválni igaz barátunktól, aki teljes mértékben kiegészít minket.

Leonardo da Vinci és az árulók

A Scolar Idődetektívek sorozatának huszadik része a firenzei reneszánsz világába repíti el a kalandokra és izgalmas felfedezésekre éhes olvasókat. 26153.jpgA három jó barát - Julian, Kim és Leon - egyiptomi cicájukkal együtt egy bencés kolostor könyvtárának titkos részlegéből, a Tempuszból, azaz az idő-térből indulnak most is útra, hogy kiderítsék, Leonardo da Vinci vajon maga próbálta-e ki a madarak felépítését lekövető repülő szerkezetét, és hogy hű maradt-e a reneszánsz egyik legfontosabb városállamához, Firenzéhez.

A sorozat legújabb kötete ismét történelmileg hű környezetbe helyezi az időutazókat, akik most is detektívek módjára tárják fel kérdéseikre a választ.

8-9 éves kortól ajánljuk kis olvasóink figyelmébe, hogy ők is rájöhessenek, a régi korok ugyanolyan izgalmasak voltak, mint a mostani világunk.

Gyerek-állatenciklopédia

A fotórealisztikus illusztrációkkal gazdagon ellátott enciklopédia azt a benyomást kelti, mintha egy természet búvár részletgazdag kutatási jegyzeteit találtuk volna meg. A rendszertani besorolás mentén haladó album az emlősöktől halad, 26208.jpga madarakon, hüllőkön, kétéltűeken és halakon át a rovarokig, pókokig és egyéb gerinctelen állatokig, miközben az egyes faji csoportokat egymás mellé helyezve könnyen megkülönböztethetővé teszi a különféle nagyvadakat, rágcsálókat, papagályokat és kagylókat.

A könyv segítségével a rendszertani kulcsfogalmak rajzos illusztrációkkal ismerhetők meg, és a természet sokféleségében mindenki a saját kíváncsiságának megfelelően mélyedhet el. Nehéz ráunni, hiszen az állatok megismeréséhez biztos alapot jelent hosszú éveken át! Egy iskolás könyvtárában mindenképp ott a helye!

Állatvilág

Az állatokat rendszertani rendben bemutató enciklopédiatöbb mint 1000 színes illusztrációval teszi élvezetessé a tanulást. 9825.jpgRemek kiegészítője az iskola környezetismereti és biológiai tankönyveinek, mivel logikus felépítésével és szemléletes képeivel könnyen megérthetővé tesz sok-sok fogalmat, mint például azt, hogy mi is a különbség a gerincesek és a gerinctelenek között, hogy mit jelent, ha egy állatnak kloákája van, hogy mely fajokat hívjuk erszényeseknek, és hogy mi is az az összetett szem.

A nagy összefüggések és alapfogalmak mellett pedig az egyes fajok legfontosabb ismertetőjegyeire és jellemzőire is rámutat. Továbbá minden állat mellett kis táblácskán szerepel az állat mérete, hogy a világ mely területén található, és hogy mi a latin neve.

9 éves kortól minden diáknak biztos befutó, ha ajándékot keresel!

Nevenincs és sosemvolt hercegnők

Ez a csodás, franciás könnyedséggel és humorral átitatott hercegnőhatározó 6-tól 99 éves korig minden lánynak és nőnek tökéletes. A rengeteg, különböző karakterű hercegnő között mindenki 19190.jpgtalálhat egyet-kettőt, aki részben vagy egészben önmagára fogja emlékeztetni, minden jó és rossz tulajdonságával együtt. Emellett pedig a többi hercegnőhöz és persze saját magához is kap néhány jó tanácsot és használati útmutatót.

A hercegnők megismerése mellett a könyvből megtanulhatóak többek között a nemzetközi legyező jelnyelv legfontosabb kifejezései, mint például a nem érdekel és a hagyj békén, valamint hogy hogyan is illik egy hercegnőnek utaznia - tudniillik elefánthátra rittyentett pagodában, ahol erkély is van a rajongók köszöntésére.

Ha viszont valaki nem biztos benne, hogy ő valójában hercegnő-e vagy sem, akkor mindenképp kitöltendő a könyv végén található Milyen hercegnő vagy? teszt, amely minden kétséget kizáróan segít kideríteni a választ!

Abszolút fiúAbszolút lányHogyan lesz a fiúból férfi? A felnőtté válás folyamatának fontos, ugyanakkor meglehetősen zűrös időszaka a serdülőkor. A kamasz gyerekek mindenféle testi és lelki változásokon mennek keresztül.26340.jpgEbből a könyvből a serdülő fiúk megtudhatják, hogy valójában mi és miért változik bennük. Életkoruknak megfelelő, őszinte válaszokat kapnak a barátság, szerelem, szexualitás és felnőtté válás témájában felmerülő 99 kérdésre, többek között ezekre: Milyen az igazi férfi? Miért lesznek a fiúk hirtelen kisebbek a lányoknál? Mi okozza a merevedést? Mikor kezdjek borotválkozni? Mitől leszek izmosabb? Mi rossz van a cigiben és az alkoholban? Mi van a lányok lába között? Mi történik majd az "első alkalomnál"? Lehet egy hüvely "túl szűk"? Mitől véd az óvszer? Mennyi igaz a pornókból? Miért tud veszélyes lenni az internet? Komolyan részt kell vennem a házimunkában? Szép vagyok? Mit mondjak a fiúk hülye beszólásaira? Mi az a kiberzaklatás? Hogyan lesz a kisbaba? A nagy mell nőiesebb? Mekkora tampont vegyek? Számít, hogy milyen cuccokban járok? Mi az a plasztikai műtét? Milyen lányok tetszenek a fiúknak? Milyen lesz az "első alkalom"? Mivel foglalkoznak a prostituáltak? Miért nem engednek el este egyedül a szüleim? 

Szerelmi nyomozás

26631.jpg
"SZERINTEM A BÁLINT TÖK HELYES, TOTÁL BELEZÚGTAM... LOVE" - egyik nap ilyen feliratú levélkére bukkan Bálint, aki az egyik legjobb fej srác a "laza osztályban". Elkezd nyomozni, vajon ki érdeklődhet ennyire az ő szerelmi ügyei iránt... Merthogy lennének neki szerelmi ügyei, ha végre megtalálná azt a lányt, aki ezt a levelet írta... Igazi kamaszregény tele humorral és fordulatokkal! Legyél te is részese ennek a fondorlatos szerelmi történetnek! Kiskamasz fiúknak, lányoknak és a szüleiknek egyaránt tökéletes választás!

Ezt a könyvet 11-14 éves gyerekek számára ajánljuk.

Charlie és a csokigyár
21962.jpgA Charlie és a csokigyárban öt kiválasztott gyerek kalandos látogatáson vesz részt a városka misztikus csokoládégyárában, amelyen a gyár nagyon furcsán viselkedő, szintén titokzatos tulajdonosa kalauzolja őket. A gyerekek erős jellemhibákkal rendelkeznek, melyektől az őket kísérő szülők sem mentesek. Ennek a gyárlátogatás során gyászos következményei lesznek, amit mi, olvasók nem kevés kárörömmel nézünk végig. Persze a Jó elnyeri méltó és elképesztő jutalmát. A mese bőven hordoz magában bizarr elemeket, amelyek egyfajta görbe tükröt mutatnak a piedesztálra emelt gyermeki ártatlanságnak.

"Roald Dahl girbegurbán leírt neve a gyerekkönyvek címlapjain védjegy. Szinte sugallja, mire számíthatunk (és mire nem). Jó kis kacskaringókra a fantáziánkban, furcsa, izgalmas történetekre. Semmiképpen sem királyfikra meg hercegnőkre." - Emrich Krisztina ajánlóját ittolvashatod tovább.

Ha pedig Rolad Dahl, nem mehetünk el szó nélkül HABÓés Mathildamellet sem. Velük ebben az izgalmas cikkben barátkozhatsz össze!

Roald Dahl csodálatos világa

A cím nem árul zsákbamacskát: Roald Dahl világa – aki csak egyszer is találkozott vele, tudja – kétségkívül csodálatos.26327.jpg Ez a rendhagyó album olyan, akár egy ismeretlen ismerős. Ott van benne minden, amit már tudhatunk Roald Dahl történeteiről, de ott van az is, amiről eddig sosem esett szó. Mindez új köntösben, lehengerlő képi világgal, formabontóan, mégis áttekinthetően jelenik meg a kötet lapjain. A Rolad Dahl csodálatos világa egyszerre képes megszólítani a „kezdőket” és a „haladókat” is: ugyanolyan élvezettel forgathatják azok, akik csak most ismerkednek az író életművével, mint akik már mindent olvastak tőle. „Legszebb művészet a séta” – szól Weöres Sándor híres verssora. Nos, a Roald Dahl csodálatos világában rengeteg ösvényen indulhatunk el.

Kapcsolódó termékek