A jóga legyen veletek!

Agócs Írisz: Szia, jóga!

03.jpg „Rajzolni az egyik legjobb dolog a világon! Ezt mindenki tudja, aki valaha próbálta.

Sokat rajzolni pedig még jobb! Mégis kiderülhet, hogy még a legjobb dolgokat is túlzásba lehet vinni.”
Agócs Írisz, az ismert illusztrátor elárulja, hogyan változott meg az élete a jógával. Jógázz te is!A folyamatos egy helyben üléstől ellustul a test, a görnyedéstől bepúposodik a hát, beszűkül a tüdő, és felületessé válik a légzés. Az újabb és újabb ötletek folyamatos felbukkanásától pedig egyszer csak már képtelen leállni az agy, a gondolatok ébren tartják az embert hajnalig.

Mit lehet ilyenkor tenni? Ki gondolná, hogy nem kell abbahagyni azt, amit legjobban szeretünk? Hogy létezik valami, ami éppen olyan jó, mint a rajzolás, és még segít is a túlzásba vitt munka miatti kibillentségeken?

Én legalábbis találtam valamit, ami számomra tökéletes megoldást jelentett – és ez a jóga.

01.jpg A jóga persze nem csak abban segít, hogy kiegyenesítsem a görbére formálódott hátam, átmozgassam a testem, megnyissam a mellkasom, megtanuljam újra átlélegezni a tüdőm vagy lecsendesíteni az örökkön pörgő elmém. A jóga számomra a befelé figyelést adja, a jelenben levést, azt, hogy képes vagyok megélni, ami éppen történik velem. Kezdetben csak a jógateremben sikerült a mozdulataimra összpontosítanom, a légzésemet irányítanom.

Aztán a gyakorlásoknak köszönhetően ez a figyelem beépült a mindennapjaimba, és velem maradt.

Ahhoz, hogy egy gyakorlatot akár lehunyt szemmel végig tudj csinálni, és a hatását is érezd, nincs szükséged menő
jógafelszerelésre, és még kevésbé tökéletes testre. Hogy milyen testben éled meg az érzeteidet és élményeidet, lényegtelen.

02.jpg A Szia, jóga! rajzain is ezt szeretném láttatni: lehetsz kicsi és köpcös, magas és cingár, fiatal vagy öreg, fiú vagy lány, a jóga pont ugyanannyira a tiéd.

Három olyan gyakorlatsort mutatok be ebben a könyvben, amit – egy kevés jógatermi rutinnal – kezdők is biztonsággal elvégezhetnek.
A sorozatok önmagukban is teljes gyakorlást kínálnak: ez az elvégzett körök számától függően lehet tizenöt perc, de lehet akár másfél óra is. A mozgást lezárásképpen rövid relaxációval egészítsd ki, és másra már nincs is szükséged ahhoz, hogy a teljesség élményében részesülj.

A sorozatok bemutatására három olyan tanítót kértem meg, akik a leghitelesebben ismertették meg velem ezeket a gyakorlatokat.

Nemcsak az anatómiai pontosságú kivitelezésre tanítottak meg, hanem a tudatos gondolkodásra is, aminek a jógatermen kívül is bárhol, bármikor hasznát láthatom.

Segítségükkel a könyv illusztrációit hozzáértő szerzők szakmailag is helytálló szövegei kísérik. Hálásan köszönöm megtisztelő közreműködésüket!
agocsirisz.jpg

Kapcsolódó termékek