A lányok hangja

Regények, amiket nem hagyhatsz ki

Tinédzsernek lenni nem könnyű. Az életszakaszok közül talán ez a kor jár a legtöbb változással, nehézséggel, kétellyel és önmarcangolással. A saját világkép kialakításának ezek az első fontos pillanatai, nagy ráébredések, csalódások és örömök tarkítják.

Olyan könyvekkel szeretnénk számotokra megkönnyíteni ezt az időszakot, amik egyaránt elgondolkodtatóak, mókásak, és felhívják a figyelmet arra, hogy az átlagtól eltérni teljesen oké. Az alábbi regények szereplői mind-mind egy kicsit mások, mint a körülöttük élők nagy része, mégis szuperek, erősek, és helyén van a szívük.

Nagyon fontos, hogy a szülő minden lehetséges módon segítse a kamaszt abban, hogy a lehető legkönnyebben élje meg a benne zajló változásokat. Beszélgetéssel, véleményének meghallgatásával és elfogadásával, az esetleges lelki problémák felismerésével biztosíthatjuk kamasz gyerekünket arról, hogy mellette állunk ezalatt a folyamat alatt.

Maradj velem

maradj_velem.jpg

Még nem találkoztam olyan tinilánnyal, aki olvasta és nem szerette Leiner Laura regényeit. A fiatal írónő valahogy csodálatosan ráérez a kamaszok nyelvhasználatára és problémáira. Karaktereiben mindenki ráismerhet saját magára, vagy egy-egy ismerőse bolondos, idegesítő vagy éppen szerethető tulajdonságára.

A Maradj velem egy trilógia második része. Hasonlóan a szerző többi könyvéhez, ez is a szerelem témakörét járja körbe, de ezúttal a szokásostól eltérően egy komolyabb szál is van a történetben: Hanna, a főszereplő lány a könyv kezdetekor már több mint egy éve elveszítette az édesanyját.

A gyász megéléséről ugyan sok szó esik a könyvben, mégsem a szomorúság és a veszteség a fő téma. Egy év folyamatos önmarcangolás és magány után Hanna megtudja, hogy mint kitűnő matekost, az igazgató benevezte egy nyári, iskolák között zajló verseny csapatába. Bár nincs kedve, elmegy a versenyre, és ott megismerkedik az egyik rivális suli kajakosával, Kornéllal.

Innentől kezdve már inkább szól a könyv a gyógyulásról, a feldolgozásról, és persze legfőképp a szerelemről. Lehetsz-e szerelmes az ellenfeledbe? Mennyire fontos a győzelem, ha a barátaid ellen versenyzel? A csapatmunka tanulható-e? Ezeken a kérdéseken gondolkodtam, miközben olvastam a könyvet, ráadásul nagyon sokszor fel is nevettem, mert amellett, hogy a témája komoly, helyenként rettentő vicces is.

Leiner Laura tipikusan az az író, akit nem csak a tinik, de a szülők is szeretnek. Komoly hangsúlyt fektet a barátság, a lojalitás és az egymásra való odafigyelés fontosságára, ami - szerintem - kifejezetten jó példa a gyerekek számára.

A második kötet ráadásul hihetetlenül izgalmasan, egy fordulóponton ért véget, ami borítékolja számunkra, hogy a harmadik részre is érdemes várni!

Rendeld meg itt!

Mirror, Mirror

mirror_mirror.jpg

Cara Delevigne eredeti foglalkozása szerint modell, és nagyon szerethető, kedves személyiség. De az sosem jutott volna róla eszembe, hogy remek regényt is tud írni.

Most már ez az első, ami eszembe jut.

A Mirror, mirror mondhatni, az év meglepetése volt számomra: álmomban sem gondoltam volna, hogy annyira fogom élvezni ezt a regényt, hogy egy szuszra elolvasom.

A könyv főszereplői olyan fiatalok, akiknek az élete különböző okok miatt nem könnyű: van, akinek a családi körülményei rendezetlenek, van, aki nehezen tud szabadulni a bátyja rossz befolyása alól, és van, aki néha szeret csak úgy eltűnni, majd előkerülni. Ami közös bennük, az az, hogy mindannyian zenélnek.

A négy kamasz teljesen véletlenül, egy iskolai projekt miatt kerül egy bandába, és a találkozásuk annyira sikeresnek bizonyul, hogy együtt is maradnak, és Mirror, mirror néven együttest alapítanak.

A barátságuk és apró zenekari sikereik egészen addig töretlenek, amíg egyikük, Naomi, hosszú idő után újra eltűnik. Két hónap múlva kerül elő elő a Temzéből, szörnyű állapotban, majdnem holtan.

Mivel barátai jól ismerik, nem tudják elképzelni, hogy meg akarta volna ölni magát, így nyomozni kezdenek, hogy kiderítsék, ki bántotta. A nyomozás már önmagában is izgalmas, a történet fordulópontjai pedig mindannyiunkat el fognak gondolkodtatni.

Azon túl, hogy az alaptörténet szörnyen izgalmas, a karakterek is nagyon összetett, kidolgozott, valóságos alakok. Történeteikkel, nehézségeikkel és fájdalmaikkal bármelyik tinédzser azonosulni tud, a könnyed hangvételű regény pedig rengeteg gondolatébresztő szövegrészletet tartogat az olvasó számára.

Szeretnéd te is azonnal kiolvasni? Tedd kosárba kedvezménnyel!

Normális vagyok?

normalis_vagyok_2.jpg

Ez a könyv fantasztikus könnyedséggel, érdekesen és viccesen mesél a mentális betegségekről. Sokszor szinte észre sem vesszük, miről is olvasunk tulajdonképpen, mert annyira természetesen és mókásan kezeli az író a felmerülő helyzeteket.

A könyv főszereplője Evie, akinek komoly OCD-je van, emiatt sokáig nem is járhatott suliba. Retteg a bacilusoktól, egymás után tizenötször is megmossa a kezét, nem mer a mosatlanhoz nyúlni, és gyűlöli, ha idegenek hozzáérnek.

A könyv kezdetekor Evie már évek óta terápiára jár, és éppen csökkentették a gyógyszeradagját is, végre újra elkezdhet suliba járni. Egyetlen dolgot szeretne: ”normális” lenni. Barátokat szeretne, szerelmes akar lenni, megtapasztalni a dolgokat, amikből a betegsége miatt kimaradt. És mivel retteg attól, hogy mi fog történni, ha elmondja másoknak, hogy milyen problémákkal küszködik, legjobb barátai előtt is titokban tartja betegségét.

A könyvben végigkövethetjük, hogyan talál igaz barátokra, kezd el randizni, és kerül elképesztően vicces vagy épp kínos helyzetekbe, és hogyan tanulja meg elfogadni önmagát és az állapotát.

Ezt a regényt azért szerettem különösen, mert remekül érzékenyít. Bemutatja, hogy milyen mentális betegségekkel küszködni, és abban is segít, hogy hogyan fogadjunk el másokat az esetleges „furcsaságaikkal” együtt.

Ha te is feltetted már magadnak ezt a kérdést, mindenképpen olvasd el ezt a regényt!

Egy feminista nem jár rózsaszínben

egy_feminista.jpg

A feminizmus napjaink egyik leggyakrabban és legfélreérthetőbben használt kifejezése, számtalan tévhit kötődik hozzá, amiket ez a könyv csodajól eloszlat.

Mikor először vettem a kezembe, azt hittem, hogy egy romantikus regény lesz ezzel a vicces címmel, de egészen másról van szó. Ez a könyv különböző nők tollából származó írások gyűjteménye, ami remekül megmutatja, hogy noha a feminizmus mindenki számára egy kicsit mást jelent, végső soron mégiscsak ugyanarról van szó: az egyenlőség fontosságáról.

A szüfrazsettek megküzdöttek azért, hogy a nőknek legyen választójoga, és bár száz év alatt a világ rengeteget fejlődött, még mindig vannak országok, ahol egy nő és egy férfi nem számít egyenlő jogokkal rendelkező állampolgárnak. Most már hordhatunk nadrágot, megválaszthatjuk, hogy szeretnénk-e férjhez menni, gyereket szülni, de még mindig rengeteg olyan berögzült sztereotípia él a nőkkel szemben, amiket el kell söpörni ahhoz, hogy mindenki úgy élhessen, ahogyan számára kényelmes: korlátok és üvegplafon nélkül.

Ezek az írások nem a férfiak ellen, hanem a nőkért szólnak, de nem csak a nőkhöz. Mindannyiunk érdeke, hogy a valódi egyenlőség megvalósuljon, és hogy bátorítsuk a fiatal lányokat céljaik megfogalmazására és elérésére minden lehetséges módon.Ha valaha is foglalkoztatott a kérdés, mi értelme van manapság feminizmusról beszélni,rendeld meg ittezt a könyvet!