A legjobb könyvek kezdő olvasóknak

Személyes vallomás örök kedvencekről

cimkék: #szemle #jó könyv

Most egy gyakorló anyuka mesél nektek arról, hogy a gyerekei, hogyan és milyen könyvekkel szerették meg az önálló olvasást.

Ha van kezdő olvasó a családban, mindenképpen érdemes egy-két trükköt ellesni a cikkből!

Nagyon szeretném, hogy a gyerekeim olvasni szerető gyerekek legyenek, és egyszer majd olvasni szerető felnőttek. Ennek a folyamatnak a kezdetén, illetve a második, harmadik lépésnél tartunk, már ha van ilyen kategória. Jelenleg őszintén és elégedetten mondhatom szerencsére, hogy nagyon szeretnek olvasni. Hogy mi segített? Egyrészt az, hogy sokat látnak engem olvasni. Sok könyvet veszek, ez tény, és sok könyv vesz minket körül. Fontosnak tartom, hogy könnyen olvasható, szórakoztató, élményt nyújtó könyv kerüljön a kezükbe. Rengeteg jó kötet jelenik meg manapság, széles és színvonalas a kínálat, mindenki találhat magának valót. Összegyűjtöttem, mik voltak a mi személyes kedvenceink a kezdő olvasó időszakaink kezdetén.


Allan Ahlberg: Miért vesz fel mindent Csiperke bácsi?


Izgalmas történet Csiperke bácsiról, aki reggel ki tudja miért, túl sok ruhát vesz magára. Nagybetűs, pörgős, könnyen értelmezhető és érdekfeszítő mese sok színes képpel. Hogy a rejtélyeknek mi köze a Mikuláshoz? Erre is fény derül többek között, ha elolvassátok ezt a történetet.Jakob Martin Strid:  Hihetetlen történet az óriás körtéről

avagy hiteles históriája annak, hogyan került vissza Jeronimus Baltazar Severin Olsen az őt megillető, jogos hivatalába, Napváros polgármesteri székébe, a város összes lakójának örömére – egyvalakit kivéve...

Emlékszel az estére, amikor keresztülvitorláztunk a csenden? A messzeségbe, a hullámokon át az ég felé, és csak az evezők dala hallatszott, ahogy a koromfekete tengeren siklottunk.

Igaz, ezt a könyvet még felolvasással kezdtük 3 évesen. Ez a mese azok közé tartozik, amit egyrészt egy szuszra kiolvastunk, és ezek után kezdeni is kellett azonnal elölről. Aztán újra. És újra. Majd megtanult olvasni a kisebbik, s ő maga olvasta akkor már magának, de nem egyszer és nem kétszer, hanem nagyon sokszor. Még ma is, 8 évesen is gyakran előveszi.

A történet sikere szerintem a rajzokban és a rendkívül fantáziadús történetben rejlik. A könyv szinte felér egy böngészővel. Ötlet- és részletgazdag illusztrációival hosszú időre lebilincseli a kicsiket. Palackpostával érkező titkos üzenet, egy nap alatt óriásira növő körte, mely lakásként majd vitorlásként is szolgál az Éjfekete-tengeren, kalóztámadás, rémséges tengeri sárkány majd szerencsés megmenekülés, úszósziget… ötletes szerkezetek és izgalmas kalandok, melyekért minden gyerek odáig van.


Alex T. Smith: Claude a városban


Claude egy micisapkás, piros pulcsis, örök kíváncsi, vagány kiskutya, aki Suvikszcipő úrral és feleségével él, legjobb barátja pedig egy zokni: Bolyhos Zokni uraság.

Történetünk reggelén kitalálja, hogy aznap bemegy a városba, hisz úgysem járt még ott. A város hatalmas és ragyogó, alig hisz a szemének. Séta, galambnézés, forró csokizás, gyümölcskoktélozás után barátjával rábukkan a világ legmenőbb üzletére: Betty micisapkaüzletére, ahol vesz magának vagy 10 sapkát, így lavírozik tovább a nap folyamán a kezében tornyosuló dobozokkal. Majd múzeumlátogatás következik, ahol sikerül egy tolvajt is feltartóztatnia a rengeteg doboznak köszönhetően. Ezek után Claude még kitüntetést is kap a polgármestertől hálaképpen. Történetünk következő helyszíneként Bolyhos Zokni urasággal a kórházban kötnek ki. Zokni ugyanis szeret szimulálni. Miután  Claude megmérte a lázát egy banánnal, úgy dönt, indulás a kórházba. Mentő híján görkorival érkeznek, Zokni tolószékbe, röntgenbe kerül. Claude várakozás közben felpróbál egy fehér köpenyt. Erre azt hiszik, orvos, így kénytelen ellátni egy egész birkózó-csapatot. Igaz, banánnal lázmérőzésen kívül sokat nem tud az orvostudományról, mégis feltalálja magát ebben a helyzetben is.

A szórakoztató, vicces és kalandos történetekből van szerencsére több is: hol leleplez egy kamukísértetet, hol hosszas kotorászás után trambulint szed elő a micisapkájából, ha mókázni talál kedve, hol szárítókötélben orrabukva egy filmforgatás közepén találja magát. A kalamajkáknak és ramazuriknak se szeri, se száma, de ötletességével és találékonyságával minden helyzetben ügyesen helytáll. Közben pedig remekül szórakozik. Ahogy mi is.

Ha kíváncsiak lettetek Claude további történeteire, olvassátok el ezeket is: Claude a rivaldafényben, Claude a filmforgatáson, Claude a sípályán, Claude a cirkuszbanClaude és az aranyérem


Janosch: Kismackó és Kistigris történetei (Irány Panama, Kincsvadászat, Halló, itt Kistigris, Kismackó Mentőszolgálat)

Következő nagy kedvenc Kismackó és Kistigris, no meg az ő kalandjaikat bemutató történetek. Napi csetlés-botlásaik – otthonkeresésük például Panamában, álmaik országában, majd megtalálják a világ leggyönyörűbb házát, s csak mi tudjuk, ez a régi otthonuk, ahonnan elindultak – teszik őket számunkra annyira szerethetővé. És többek között az is, hogy minden egyes részben felfedezik, mennyire jól van minden úgy, ahogy van, és ennek tudnak is örülni.


– Igazán jól megy a sorunk – mondta Kistigris –, hisz mindenünk megvan, mi szem-szájnak ingere. És félnünk sem kell semmitől, mert erősek vagyunk. Ugye, Mackó?


Dániel András: Egy kupac kufli

Az elhagyatott rét lakói eredetiségükkel és abszurd humorukkal azonnal belopták magukat mindannyiunk szívébe. A kuflik történetei számunkra korosztálytól függetlenül kihagyhatatlanok mindenki számára. Jakab történetéről nem is beszélve, ami kisiskolás böngésző, játékkönyv és mese egy az egyben! Meg Smorc Angéláról, aki nem akart legóba lépni, mégis megtörtént vele... Kezdő olvasóknak én mindig őket adom a kezükbe.


Dzsungeldzsem – szórakoztató mesegyűjtemény olvasás és helyesírás gyakorlásához

Rendkívül jó gyűjtemény jelent meg az elmúlt év végén a Cerkabella Kiadó gondozásában, ami az éppen olvasni tanuló gyerekeknek készült. A szerkesztő előszavából idézve: „Azt szeretnénk, hogy az iskolába lépők kiváló, szépirodalmi mércével is értékes művekből tanuljanak meg olvasni. Ezért kínáljuk nekik ezt a könyvet, amelyben a kortárs (gyerek)irodalom legjobb képviselőinek meséit, verseit gyűjtöttük egybe. A kötet a magyar ábécé minden egyes betűjéhez kínál szövegeket úgy, hogy az adott betűhöz kapcsolódó legfontosabb helyesírási problémákra is ráirányítja a figyelmet.

… élménykönyv, olvasókönyv, betűtanuló kincsesláda – igazi olvasásra motiváló esztétikumforrás


Versek!!!

Kezdő olvasó gyerekekkel – meg persze később is, meg azelőtt is - nagyon érdemes verseket olvasni. Két, a gyerekeim által leggyakrabban elővett verseskötet Tóth Krisztina: A londoni mackók és Kollár Árpád: Milyen madár című kötete. Persze mindkettőben van „hülyevers” is, ezeken jókat nevetgélnek, aztán túllendülnek. Hát jó.


Dr. Seuss: Kalapos macska

Zseniális ritmusú és rímelésű történet Dr. Seuss tollából Szabó T. Anna művészi fordításában. A külföldön már klasszikusnak számító könyv tavaly megjelent végre magyar fordításban is, és méltán került be a Magyar Gyermekirodalmi Intézet válogatásában a 2016-ban megjelent 25 legjobb gyerekkönyv közé. A rossz időben az ablak előtt ülő testvérek unatkozásába toppan be egyszer csak a Kalapos Macska, fordítja fel egy perc alatt az egész lakást és szórakoztatja a gyerekeket. Mire anya hazaér, még rendet is csinál. Aztán ahogy jött, úgy tűnik el egy pillanat alatt.

– Tudok pár trükköt – 
így szólt a macska.
Jó vicc és jó hecc,
hát talpra meg mancsra!
Csuda jó móka! Tartsatok velem!
Ennek még anya is örülne - nem?

Huszárszky Zsuzsi

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek