A tökéletes kisiskolás lányregényt keresed?

Ezt add a kezébe, ha szeret olvasni!

A Kulcs a múltba című regényt minden olvasni szerető 9-12 éves kislány imádni fogja (szerintünk a fiúk is), de felnőttként is nyugodt lehetsz, hogy egy ilyen szuper regényt olvas már a gyereked. Ismerd meg a könyvet!

"Van egy napom a huszonegyedik században. Estére visszatérek az én Szilfámba, és Herminie nénikémmel és E. bácsival kiélvezem a tiszteletemre adott bál minden örömét." A Kulcs a múltba egy lenyűgöző időutazásra hív, sőt még egy bűntényre is fényt derít!

Ma már nehéz elképzelni, hogy valamikor a tizenkét éves lányok délutánonként teát kavargattak a tűző napon, tetőtől talpig beöltözve, és még izzadniuk sem volt szabad. Hannah Jordan és Margaret Dunlap még kiskamaszok. Mindketten szeretik a szép dolgokat és odavannak a festmények apró részleteiért. Mégis egy óriási, áthidalhatatlanak látszó szakadék van köztük. Több mint száz év választja el őket egymástól! Mégis hogyan találkozhatnak?

Az elmúlt egy év során robbanásszerűen megszaporodtak azok a gyerekkönyvek, amik a nők sorsát mutatják be úgy, hogy a nőiséget állítják középpontba - valós élettörténetek segítségével. Mivel Kristine Asselin – Jen Malone Kulcs a múltba című regénye mesei színezettel, indirekt és sokkal távolabbi kontextusból tud mesélni (női) sorosokról.

01mary_cassatt.jpgMary Cassatt: Kislány kék fotelbenA szereplők egy része és a helyszín valós, maga a történet fiktív, de nagyon jól ábrázolja azt a rögös utat, melyet a nőknek kellett kitaposni ahhoz, hogy ma szavazati joggal rendelkezzenek, dolgozhassanak, sportolhassanak, és a klasszikus női szerepeken felül, azokkal a szakmákkal, tudományos vagy művészeti ágakkal foglalkozhassanak, melyekkel szeretnének. Ugyanakkor csak részben beszélhetünk fikcióról, mivel a regényben bemutatott társadalmi hierarchia minden előnye és hátránya valós, mindazonáltal egy nagyon izgalmas, lendületes és kalandos történetbe csöppenhetünk.

Hannah Jordan a múzeumként működő Szilfa kastélyban él édesapjával, aki a kastély gondnoka. Hannah imád minden szobát, tárgyat és személyt, aki egykor ott élt vagy dolgozott, a legjobban Margaret Dunlap, az egykori tulajdonos unokahúga és az ő portréjáról szóló rejtélyes műkincsrablás foglalkoztatja. Tizenkét éveseket meghazudtoló módon nagyon szeret elmerülni a múltban, minden információnak utána járt, ami a Szilfával kapcsolatban valaha feljegyeztek. Azonban a festmény eltűnése a sok kutatás ellenére, továbbra is rejtély marad Hannah számára. Ahogy számos tárgy, úgy a Mary Cassatt által készített portrét is reprodukálták, de azt, aki a festményt elrabolta, sosem találták meg. Mary Cassatt a valóságban is létező impresszionista festő, és grafikus volt, aki többnyire portrékat festett, legkedveltebb témája az anya és a gyerek közötti kapcsolat ábrázolása volt, és élete végéig egyetértett a szüfrazsett mozgalommal. A könyvben – abszolút a 9-12 éves korosztály szintjén – jelenik meg a feminizmus, a női jogok kérdése, így nem véletlen, hogy Kristine Asselin – Jen Malone szerzőpáros Mary Cassatot választotta.

Rendeld meg itt!
29658.jpgA történet egyik különlegessége, hogy egyszerre ismerkedhetsz meg a 21. században élő Hannahval és az 1905-ben élő Maggie Dunlappal. Maggie – hasonlóan Hannahoz – kalandvágyó, cserfes, vicces, kíváncsi és okos, már tizenkétévesen kritizálja, de legfőképpen belegondol és értelmezi, azt a társadalmi felépítést, amelyben él. Noha több mint egy évszázad alatt rengeteget változott az, hogy a társadalmi helyezt alapján miként ítéltetik meg az ember, mégis párhuzamok lelhetőek fel a 20. század elejéhez képest. A nők jogaiért folytatott küzdelem napjainkban újra aktuális téma, Maggie karakterén keresztül a szüfrazsett mozgalom által képviselt női perspektívával ismerkedhetünk meg. Kirajzolódik, hogy a 20. század elején nőként a magas társadalmi rang inkább teher, mint kiváltság volt, és hogy a nők szabadsága mennyire korlátozott volt a férfiakhoz képest. Hannah és Maggie története a nőjogi kérdéseket didaxistól mentesen tárja az olvasó elé. A sorozat célközönségének, a kiskamaszoknak tökéletes olvasmány, mert úgy mesél korokról és emberekről, művészetről és az életről, hogy a gyerekek egyből beleélik magukat. A Kulcs a múltba a fontos és rendkívül aktuális kérdések feszegetése mellett egy jól felépített, fordulatos és izgalmas krimi is egyben, mely folyamatosan fenntartja a figyelmet.

Hannah és Maggie egy különleges tükör segítségével helyet cserélnek, mely által valóra válik Hannah egyik legnagyobb vágya, megtapasztalhatja, milyen az élet a Szilfában az eredeti tulajdonosok korában, és esélyt kap arra is, hogy megakadályozza a festmény elrablását. Miközben nyomozni kezd, a saját bőrén tapasztalja meg, hogy a 21. századhoz képest milyen hátrányok érik az embert, ha lánynak született az „aranyozott korban”, például kényelmetlen fűzőt kell hordania, és illedelmesen kell viselkednie minden szituációban. Hannah persze nincs hozzászokva a 20. századi keretekhez, de Maggie-ként muszáj fenntartani a látszatát annak, hogy tudja, hogyan kell viselkednie egy ifjú hölgynek. Maggie pedig Hannah-ként rádöbben arra, hogy mennyit fejlődött a technika és azok a dolgok, melyről csak álmodozott. Ki hitte volna, hogy a lányok egyszer majd szabadon találkozhatnak a barátaikkal, sőt focizhat egy lánycsapatban is?

Tedd kosárba itt!

Kapcsolódó termékek