A megoldás négy nagy ölelés

Shona Innes és Agócs Írisz KönyvTÁRS sorozata

Nehéz, talán a legnehezebb feladat, de gyermekeinket - oly sok minden mellett - az érzelmek szövevényes világában is útjukra kell engednünk. Eljön a nap, amikor először csalódnak egy barátjukban, vagy egyedül érzik magukat egy közösségben, vagy felteszik a kérdést: “Anya, mi az a halál?” Ezekben a nehéz helyzetekben nyújt segítséget Shona Innes és Agócs Írisz KönyvTárs sorozata. A barátság olyan, mint a mérleghinta az emberi kapcsolatok, legfőképpen a barátság esetleges árnyoldalait mutatja meg. Az élet olyan, mint a szél a halál feldolgozásában segíthet. Az internet olyan, mint a pocsolya a gyermekek felügyelet nélküli internetezésének veszélyeire figyelmeztet. Valamint A játszótér olyan, mint a dzsungel az emberi személyiségek sokféleségéről, a közösségbe való beilleszkedés nehézségeiről szól. - Heltovics Évi ajánlója.

A szerző Shona Innes ausztrál klinikai és törvényszéki pszichológus. Hosszú évek óta kezel olyan gyermekeket, akiknek valamilyen komoly érzelmi traumával kellett szembenézniük. A könyvek olyan verses levelekből születtek, amiket a szerzőnő a gyermekeknek és családjuknak küldött egy-egy terápia után. Tehát mind a négy könyvnek megvan a maga valós előzménye, amely valamilyen valós probléma megoldására született. A versek, Varró Dániel ismét zseniális fordításai, valamint Agócs Írisz érzelmekkel teli, elragadó állatos illusztrációi lehetőséget teremtenek a gyerekeknek arra, hogy megtalálják azokat a szavakat, amelyekkel el/ki tudnak mondani olyan bonyolult érzéséket, amikről talán még soha nem bészelgettek. Mindemellett megoldási stratégiákat és magyarázotokat is adnak az adott problémákra, például, mit lehet tenni, ha valaki bánt minket a játszótéren, vagy ha csalódunk a barátunkban. A sorozat angol címe: Big Hug Books. És valóban: olyanok, mint egy-egy szeretetteli nagy ölelés.

23638.jpgA barátság olyan, mint a mérleghinta című kötet segít annak tudatosításában, hogy természetes, hogy minden kapcsolatnak megvannak a maga hullámhegyei és -völgyei. Még a legjobb és legegészségesebb barátságokban is lehetnek borús időszakok, és sajnos ilyenkor létjogosultsága van a fájdalomnak, amivel a gyermeknek szembe kell néznie. Lehet, hogy egy barát a lelkünkbe gázol, vagy kihagy egy játékból, esetleg parancsolgat. Ilyenkor felborul a barátság egyensúlya, de van több megoldás is, amitől újra helyrebillenhet. Például: megmondjuk a barátunknak, hogy mi nyomja a szívünket, vagy belátjuk a saját tévedésünket, vagy tartunk egy kis jótékony szünetet. A könyv segít megtanítani, hogy milyen lehetőségeink vannak, hogy rendezzünk egy megromlott kapcsolatot, hogy tanulni kell a hibáinkból, és le kell vonni a következtetéseket.

23640.jpgAz élet olyan, mint a szél a legdrámaibb tapasztalatot segít feldolgozni, amit egy gyermek átélhet: egy szeretett személy elvesztését, halálát és a gyászt. A szemléletes állatos rajzok és a kedves versek jó kiindulási alapot nyújtanak elindítani azt a beszélgetést, amelyre mindenképpen szüksége van a gyermeknek gyász idején, hiszen kérdései vannak. “Amikor az élet tovaszáll, / nem mozdul semmi. Minden áll. / Hova megy a szél, mikor nem látjuk, / hogy mozog, zizeg tőle minden? / Olyankor máshová megy innen. / Mikor az élet tovaszáll, / a test sem mozdul soha már. / Az élet olyan, mint a szél.” A gyász megélésének nincs egységes módja, mindenki másképp reagál a veszteségre, épp ezért más-más módon tudjuk feldolgozni. A könyvben szereplő egérke például imádsággal él, a maci közös képeket nézeget, a teknősbéka virágot ültet, az elefánt másokon segít, a koala inkább egyedül szeretne az élet értékén merengeni, nekik ez segít. Az ő segítségükkel (és persze a szülőkével) pedig a gyermekek is könnyebben dolgozhatják fel a fájdalmat.

23641.jpgAz internet olyan, mint a pocsolya egy érdekes és találó hasonlattal hívja fel a figyelmet az internet gyermekeket érintő veszélyeire. Az internet azért olyan, mint a pocsolya, mert vannak pocsolyák, amik remek lehetőséget adnak a mókára. Lehet bennük játszani, pancsolni, fröcskölni, ahogy az interneten is sok hasznos és örömteli élményt lehet szerezni. Azonban vannak megtévesztő pocsolyák is, amik első ránézésre tiszták, de a mélyükön piszkosak, vagy mélyebbek, mint hinnénk és elsüllyedhetünk bennük: “Vigyázva kell, hogy lépjen ott a láb, / mert nagyon sok a csalafintaság. / Egy rossz kattintás olyan helyre visz be, / ahonnan aztán nem találunk vissza.” A fejlődésben lévő kis személyiségek találkozhatnak olyan felnőtteknek szóló tartalmakkal, ami összezavarhatja őket, vagy egészséges módon még nem értelmezhető számukra. A könyv azt tanítja meg a gyerekeknek, hogy miért fontos, hogy legyen mellettük egy “megbízható illető”, aki a helyes irányba tereli a kíváncsiságukat.

23639.jpgA játszótér olyan, mint a dzsungel célja az, hogy megmutassa a gyerekeknek, hogy milyen sokféle személyiség létezik a világon. Ezekkel ők szemtől szemben először a bölcsiben, az oviban, a játszótéren fognak találkozni. Az itt szerzett élmények, akár életre szóló szocializációs tapasztalatok lehetnek. Találkozni fognak kis diktátorokkal, heccelkedőkkel, gonosz zavarkodókkal, nemtörődömökkel és még ki tudja, milyen személyiségekkel. De lesznek ott olyanok is, akik félénkebbek, először segítségre van szükségük az érdekérvényesítés terén, hogy tudjanak egyedül boldogulni a játszótéri dzsungelben. A többi kortárssal való együttlét kiemelten fontos része a személyiség fejlődésének. Ez a könyv arra biztatja a gyermekeket, hogy toleránsak legyenek a különböző személyiségekkel, és felismerjék, elfogadják mások igényeit.

A KönyvTÁRS sorozat köteteit 4-5 éves kortól ajánljuk.