"A Moirák rám osztották a könyvmoly karakterét"

Nyári interjú sorozat 2. - Szakács Eszter

Ismerd meg Szakács Esztert, A Szelek Tornya és a Babilon íróját, aki mindent tud a fantasy, a mitológia a végtelen fantázia világáról!

Hogy telik a nyarad?

Sajnos, elég egyhangúan: három hét kivételével a munkahelyemen dolgozom. Nem szoktam nyaralni, mert a hőségben nagyon szenvedek, és strandolni sem szeretek a tömeg miatt. Szóval évek óta leginkább a ventilátor előtt töltöm az időt a lakásban, és írok, ami az író testi állapotának cseppet sem tesz jót, a készülő műnek annál inkább.

Dolgozol valamin?babilon_borito_500px.jpg

Nemrég kezdtem el  A Szelek Tornya és a Babilon folytatását, remélem, sikerül vele haladnom a nyáron. Ezzel a harmadik regénnyel szeretném majd lezárni a grifflovasok trilógiáját.

Hogyan szoktál pihenni?

Írással, olvasással, sorozatozással. Régen az utazás is rajta volt a menün, de sajnos, az manapság egyre kevésbé opció.

Hogyhogy?

Külföldre már nem biztos, hogy valaha is eljutok. Általában a barátaimmal szoktam minden évben eltölteni egy hosszú hétvégét a Balatonon, úgyhogy a valós világban általában eddig terjed a fantáziám. A regényeimben viszont sokkal távolabbra elkalandozhatok, mint bármelyik földi turistaút kapcsán: jártam már az Olümposz, a Babilon, a Meótisz és a Moana nevű zsebuniverzumokban, és idén további érdekes világok is kilátásba vannak helyezve.

Hova vágynál még a valós világban?

Az európai országok közül első helyen talán Írországot választanám, oda mindig is vágytam, de Skandinávia is nagyon érdekelne. És ott van természetesen a számomra örök kedvenc görög szigetek, melyek közül néhányon már volt szerencsém megfordulni. A Babilon egyik földi helyszínét is az egyik ilyen szigetről mintáztam.

Mit olvasol nyáron?

Amit máskor. Főleg fantasyt, a kedvenc szórakoztató zsáneremet, és időnként gyerek- és ifjúsági könyveket is, hogy valamennyire képben maradjak, és mert szeretem őket.

Te miket szerettél gyerekkorodban nyáron olvasni?

Nem hiszem, hogy volt különbség a téli és nyári olvasmányaim között, de Gerald Durrell könyveit imádtam, a korfui történetei szerintem alapból a világ legjobb szünidős szórakozásai. Konrad Lorenz népszerű, etológiai könyveit is többször elolvastam, mint pl. a Salamon király gyűrűjét, vagy a kedvenc indiános regényemet, Az irokézek fiát.

Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?portre.jpg

Nem emlékszem ilyenre. Nekem az volt a legjobb, ha békén hagytak, és egész nap csak olvashattam, mivel a Moirák rám osztották a könyvmoly karakterét a családban. Tizenéves korom vége felé viszont sokszor nyaraltunk Orfűn anyám munkahelyének az üdülőjében, és azt nagyon szerettem. Kajakozni, fürödni, a kis gyerekvitorlázással körbevitorlázni a tavat…

Melyik fagyi a kedvenced?

Citrom és bourbon vanília.

Mi a kedvenc nyári recepted vagy ételed és hol lehet megkóstolni?

Kedvenc receptem az, amit nem nekem kell megcsinálni. Ebből következően az étel elkészítőjénél lehet sorban állni érte.

Melyik a kedvenc időszakod, évszakod az évben és miért?

A tavasz és az ősz. Sajnos, az éghajlatváltozás miatt mindkettőből alig maradt mára valami. És azért, mert számomra ilyenkor legkellemesebb a klíma és legszebb a vegetáció még a városban is: tavasszal a sok friss zöld levél dobogtatja meg a szívem, ősszel meg a festői szépségű lombhullás.

Ha nyár, akkor…

… dögvész kánikula. Sajnálom, ha illúzióromboló vagyok, de finoman szólva sem a nyár a kedvenc évszakom, annyira rosszul viselem az elmúlt években mind gyakoribbá váló tartós hőhullámokat az aszfaltdzsungelben. Persze nyilván árnyalná a képet, ha szabad lennék a nyár nagy részében, és mondjuk, egy vízre néző ház teraszán írhatnám a könyveimet, időnként néhány kellemes programmal megszakítva a munkát.

 

Kapcsolódó termékek