A nádtenger apraja-nagyja

Hogyan olvasd a Lengemeséket?

Mitől működik annyira a Lengemesék? Mit rejtenek a könyvek? Mit adhatnak a lengék a városi gyerekeknek, és hogyan hat a mese a 21. században? Laura egy szuszra elolvasta az összeset, tudd meg, mit jelentettek számára a történetek!

Be kell vallanom őszintén, hogy eddig komoly Lengemesés elmaradásaim voltak. Berg Judit könyvének elolvasására - bármennyire is kedvelem a szerzőt - egyszerűen nem került sor, mert a sorozatot ajánlás nélkül is viszik a boltból, mint a cukrot. Míg a könyvek nagy része igényli az ajánlást, ezért amit tudunk, elolvasunk, addig Berg Judit egy pici támogatásra sem szorul. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem furdalt a kíváncsiság, hogy mitől is működik ennyire ez a mese, hogy mit is rejtenek ezek a könyvek. Most, hogy újabb kötet került a boltokba, és hamarosan a mozikban játsszák a Lengemesék 2-t, itt volt az ideje, hogy közelebbről megismerkedjek a nádtengeri népség apraja-nagyjával.

lengemesek1.jpgA városi ember egyre messzebb kerül a természettől. Ha belegondolok, hogy milyen bűvölettel bámulom reggelente a belvárosi ablakunkban reggeliző gerléket, vagy milyen izgalmas a kocsiablakból őzet látni a mezőn, és órákig tudjuk megbűvölten nézni, ahogy a kis halacskák úszkálnak egy balatoni stég tövében, nem csoda, ha ki vagyunk éhezve a természet közelségére... Berg Judit számomra ezt a hiányérzetet enyhíti a Lengemeséiben. Egy olyan félig mesés, félig valóságos világot teremtett, amivel nemcsak a gyerekek tudnak azonosulni, hanem a felnőttek is. Megteremti az illúziót, hogy mi is egy ilyen érintetlen természeti közeg részesei vagyunk. A mesék olvasása közben szinte hallani a víz locsogását vagy a békák kuruttyolását, érezni a békalencse illatát, és szinte fejbe kólintja az olvasót az az oxigéndús levegő, amiből nekünk, városiaknak már csak olyan kevés jut.

A Nádtenger egy tó és a tó körüli nádas, ahol rengeteg állat él. Berg Judit ezt a létező világot színesíti ki mesevilággá, melyben a lengék, ezek az apró kis lények a nádas nyugalmának őrzői és az ott élő állatok védelmezői.

lengemesek_tel.jpgEzek a zöld színű emberkék nádirigón lovagolva járőröznek, békákon rodeóznak, eveznek, és ha kell, harcolnak is, feltéve hogy már bebarnult a hajzatuk. Az ifjoncoknak, így a Lengemesék főhőseinek is még zöld a hajtás a fejükön. Füttyös Vilkó és barátai, Mocsári Miki, Gyékényes Geri, Borzas Füzi és Lille mind arra várnak, hogy végre bebarnuljon a hajuk, és ők is igazi őrzővé válhassanak. De ahogy megszokhattuk, Berg Judit hősei sosem a kitaposott utat járják. Ők mindig olyan dolgokba keverednek, amikbe nem volna szabad, de a csibészségük végül mindig jól sül el. Sokszor a felnőtteket megszégyenítő bátorsággal, fifikával oldanak meg helyzeteket, és védik meg a Locsogó-tó lakóit legfőbb ellenségeitől, a harácsoktól.

A Lengemesék-sorozat négy kötete négy évszakon át (itt találod sorban: tavasz, nyár, ősz, tél) kíséri a Lengék mesés életét, ugyanakkor végig követhetjük a természet valóságos változásait is. A négy kötet  kiegészül a Lengekalendáriummal, melyben hónapról hónapra meséli el a szerző, mi történik egy igazi nádas valóságos élővilágában, és ezzel párhuzamosan a lengék mesés életében is. Végigveszi a népi megfigyeléseket, és elmeséli a lengék hagyományait, szokásait, ünnepségeit. A könyvhöz DVD-melléklet tartozik a Lengemesék rajzfilmmel. A rajzfilmet, akárcsak a könyvek varázslatos illusztrációit Timkó Bíbor alkotta.
lengemesek.jpg

Töltsd a tavaszt, a nyarat, az őszt és a telet is a lengékkel!

A sorozat népszerűségén felbuzdulva született meg a Lengeszakácskönyv, melyben a nádi népség kedvenc eledelei szerepelnek olyan módon átalakítva, hogy bármely városi konyhában is megvalósíthatóak legyenek. Az izgalmas receptek között megtalálhatjuk például a zöldhaj-barnító falatkák leírását is.
Főzőcskézzetek együtt a lenkékkel, tedd kosárba itt!

Sőt, most már lapozó-formában is megismerkedhetnek a legkisebbek a történettel, a mini-köteteket itt találjátok!

img_7488.jpgÉs végül itt a legújabb kötet, a Nádtengeri rejtélyek, amely hét különböző izgalmas, vicces, fordulatos történetet foglal magában. A sztorik ebben a könyvben nem időrendben követik egymást, hanem időnként elágaznak, és az olvasó döntheti el, hogy merre, melyik felkínált oldalon folytatja a történetet, amitől a mesefolyam sokkal rejtélyesebb és izgalmasabb lesz. Ennél a kötetnél a természetből kicsit visszakanyarodunk a modern világba, hiszen bizonyos képeken Live-Print logók szerepelnek: ha egy okostelefonnal beolvassuk ezeket a képeket, mini rajzfilmjeleneteket nézhetünk meg az új rajzfilmből.

Itt találod a teljes sorozatot!

Kapcsolódó termékek