A Nagy Lehetőség?

Leiner Laura: Késtél, Gabo, 2014

A Késtél a Bexi-sorozat első kötete, amelyben Leiner Laura számomra teljesen újszerű komolysággal és a már megszokott iróniával ír a tehetségkutatók korántsem őszinte világáról. Egy hazug, fényűző, csillogó világról.

A könyv két főszereplője Nagy Márk és Budai Rebeka: egy fiú, egy lány. Mindketten sztárok lesznek, de egész más okból. Erről a hirtlene jött sztárságról, meg persze kettejük kapcsolatáról szól a regény. - Faragó Nóra, a Bartók Pagony vezetőjének ajánlója

A Késtél a Bexi-sorozat első kötete, amelyben Leiner Laura számomra teljesen újszerű komolysággal és a már megszokott iróniával ír a tehetségkutatók korántsem őszinte világáról. Egy hazug, fényűző, csillogó világról.

A könyv két főszereplője Nagy Márk és Budai Rebeka: egy fiú, egy lány. Mindketten sztárok lesznek, de egész más okból.

Nagy Márk egy igazi nyálgép. Beválogatták egy tehetségkutató műsorba, felkapták, ahogy annak lennie kell. A tinimagazinok és -műsorok sztárja, a tinilányok bálványa, még a csapból is ő folyik… legalábbis MÉG ezen a héten, mert a hírnév nem mindig tart sokáig.

Budai Rebeka az élő példája annak, hogy milyen ereje van a közösségi oldalaknak. Zenei karrierjét egy internetre feltöltött, dühét a mindig késő barátján levezető dal indította be. Csendes, szerény lány, aki a szakadék fölött egyensúlyozik, és még nem szippantotta be a sztárcsináló gépezet. Népszerűségére önerőből tett szert, az igaznak hitt barátait és a Nagy Ő-t elvesztette, mert a kapcsolatai fölött győzött az irigység. A családja látszólag tökéletes. A szülei ugyan elváltak (OFF: ti olvastatok mostanában olyan könyvet, ahol a szülők boldog házasságban élnek együtt?), a családja mégis úgy-ahogy, de hibátlan és támogató: egy baromi jó arc, de mégis minden helyzetben felnőttként viselkedő, a lánya karrierjét támogató anya, egy kishúg, aki nem mellesleg Nagy Márk-rajongó és egy überlaza menedzser.

Eddig minden szép és jó. De mi történik, ha a két különböző természet, a két teljesen más elképzelés a sztárságról kénytelen elviselni egymást? Mi köze lehet ennek a két embernek egymáshoz? Valószínűleg soha semmi nem lenne, ha nem lennének egymás partnerei a Duettben. A Duettben, ami a héten esedékes, és amin mindkettejük karrierje múlhat, még ha erről fogalmuk sincs. Hat napjuk maradt, hogy egymásra hangolódjanak, elválaszthatatlan barátokká váljanak a kamerák előtt, és mindkettőjük karrierjét felfuttassák egyetlenegy tökéletesre sikerült duettel. Persze semmi nem megy simán, mindenhol buktatók vannak, az olvasó meg izgulhat.

A készülés kimerítő: korán kelések, kemény próbák, állandó megjelenések a médiában, sok-sok műmosoly. Mind teher, de édes teher, egy közös cél érdekében. Egy nátha, ami senkinek sem hiányzott.

Rebeka empátiája, amit Nagy(képű) Márk felé tanúsít, egyre közelebb viszi őket egymáshoz és a célhoz. A kettejük közt lassan kialakuló barátság (vagy valami több?) segít nekik túlélni a felkészülés hetét. Mindenki tanul és próbálkozik és küzd, de a világot, a képet, a műmosolyt, amit rájuk húznak a műsorkészítők, nem tudják egy pillanat alatt levetkőzni.

A kérdés az, hogy lehet-e egy hetet úgy a média börtönébe zárva tölteni, hogy a „rabtársad” az igaz barátoddá váljon? Főleg, ha annyira különbözik tőled, hogy a menzán akkor se ülnél mellé, ha mellette lenne az egyetlen üres hely? Mennyire lehet tudatosan kezelni a tényt, hogy a tehetség nem minden, a folyamatosan pörgő sztárgépezetben egy szempillantás alatt elfelejtik a neved, ha találnak helyetted egy jobbat?

Ezeket a kérdéseket (és még persze sok mást is) boncolgat a könyv, miközben az egész történet kifigurázza a Magyarországon zajló tehetségkutató dömpinget.

Nem könnyeztem meg, nem rágtam le az összes körmöm az olvasás közben, nem hahotáztam végig, mégis együtt éltem olvasás közben a könyvvel.

Várom a folytatást!