A nagy utazás

Paulovkin Boglárka új könyvéről

Paulovkin Boglárka könyve, a Róka és Egér új otthont keres, már klasszikus Pagony könyvnek számít. Végre itt az új kötet,  A nagy utazás, amiben Róka, Egér és Andris rengeteg helyen jár. A könyvben öt történet található, melyből az első a már korábban kiadott mese. Munkácsi Anna ajánlója

Két kis főszereplőnk története ott nem érhetett véget, hogy megismerkednek Andrissal és Pali bácsival! Ott kezdődik csak a móka! A Róka és Egér nagyon jól érzik magukat a Nefelejcs utcában, és minden gondoskodást megkapnak barátaiktól. A nagyvárosi hőség elől Pali bácsi elviszi őket egy idilli balatoni nyaralásra, majd télen síelni is megtanulnak. A történetekből jó, hogy nem maradtak ki a nyaralásokkal járó hosszú utazások sem, amik önmagukban is lehetek izgalmasak, ha az ablakon nézelődünk, és egymással játszunk (és nem a mobilunkkal!). És jó, hogy a dorgálások sem maradnak el a nyári játékok felelőtlenségénél. 

varosban.jpgBudapestes mesékből pedig sosem elég. Róka és Egér is megnézi a fővárost, és persze sok izgalmas járművet is megismernek - lehet, hogy a BKV a legjobb városnéző cég? Andris nagyfiú módjára, felelősségteljesen végzi az idegenvezető szerepét, de egy ilyen nagyvárosban különösen oda kell figyelni egymásra!

Pali bácsiék és Andrisék jó, hogy ilyen közel laknak egymáshoz, sok közös programot tudnak így szervezni, még kirándulni is együtt mennek, mint egy nagy család. A friss levegő, a várrom és a patakmenti játék mindenkit jó kedvre derített, és felejthetetlen nappá vált.

sielo.jpgAz első kötethez képest most világosabbak az illusztrációk. Így könnyebb közelebb kerülni a karakterekhez, a történetek kedvessége nem is indokolná a borongós színeket. A képek minden meséhez még egy egyedi látásmódot, új perspektívát adnak, kimondottan jó rajtuk elidőzni. A belvárostól kezdve a síelő és fürdőző alakokon keresztül egészen a száguldozó Pali bácsiig van mit böngészni. A képek stílusában is van számomra változatosság: hol részletesen kidolgozottak, hol nagyvonalúan ránk hagyja az illusztrátor az álmodozást.

A gondoskodó Róka és a félénk Egér alakja most már igazán kiforrott személyiségek, barátságuk igazi örök barátság. Még inkább szerethetőek lettek számomra, és ha meglátnám őket, biztos megölelgetném mindkettejüket. Van is valahol egy plüss rókám, megyek és megkeresem...