A peritonok bennünk élnek

Tasnádi István: A kőmajmok háza, Pagony, 2012

cimkék: #jó könyv #ismertető #Pagony #8-12

Megfigyelhető egyfajta hullámzás az írott műfajok között, így a gyerekirodalomban is, hol az ismeretterjesztő művek, hol a verseskötetek és van, amikor a regények ideje érkezik el. Ilyenkor a csúcsra került műfajban hirtelen sokkal több kötet jelenik meg, mint korábban. Most talán a regényekkel van így. Az a szép ebben, hogy mindig örülünk, bármelyik erősödik is meg éppen. A mennyiségi növekedés minőségi növekedéssel is jár, ugyanakkor nehezedik a választás is, természetesen a legjobbakat szeretnénk elolvasni.

Tasnádi István ifjúsági regénye garantáltan a legjobbak között van, ne hagyjátok ki!

Fekete András ajánlója.

Mint minden jó regénynek, A kőmajmok házának is több fajta értelmezési lehetősége van.

Ha egyszerűen kalandregényként olvassuk.

Egy budapesti bérházban két tíz év körüli kiskamasz, Kornél, az asztmás fiú és Iza nyári vakációját tölti, a fiú ott lakik a házban, aminek kapuját két faragott kőmajom díszíti, a lány pedig néhány hétig nagymamájánál vendégeskedik ugyanabban a házban. Kornélt asztmája miatt nehezen fogadják be a környékbeli fiúk, így többnyire magányosan tölti a napokat, de Izával hamar egymásra találnak, barátok lesznek. A lány különös viselkedése, érzékenysége, az a látásmód, ahogyan az embereket, a történéseket szemléli és értelmezi, először bosszantja Kornélt, de csakhamar minden furcsaság, amit Iza állít, kezd beigazolódni. Lassan elhiszi a lánynak, mint ahogy mi is, hogy a kőmajmok házának lakói mind kiválasztottak, az igazság és jóság birtokosai, akiket bizonyos rossz erők el akarnak pusztítani. Ellenük bizony fel kell venni a küzdelmet. És az izgalmas küzdelem elkezdődik, tele kalanddal, titokzatos, lesötétített üvegű furgonnal, üldözéssel és meneküléssel, rejtélyes tűzesettel… Lassan nem is tudjuk, ki a barát és ki az ellenség, mint ahogy egy izgalmas, olykor már-már félelmetes történetben kell. A végén persze minden kiderül és szerencsésen megoldódik.

 

Misztikus regény

Koncentrálhatunk arra a világra is, amit Iza teremt. A kőmajmos ház lakói a jók, ők a mágikók. Emberek is, de nem is. Ugyanígy a rosszak, ők a peritonok. Számtalan olyan felfogás, szekta van a világon, ami úgy gondolja, hogy az emberiséget valamilyen földön túli lények veszélyeztetik, akiknek képviselői ember képében már köztünk is lehetnek. Én is ismerek olyan embert (több diplomás, rendezett életet élő, intelligens ember), akinek szent meggyőződése, hogy a gonosz szíriusziak már itt vannak köztünk.

 

Egy kis családregény

Két idősíkban játszódik a regény. A már említett Kornél és Iza vonal mellett, egy másik szálon megismerjük Kornél apukájának gyerekkorát. Az 1980-as években járunk Budapesten. A tizenkét éves Gyurival (Kornél papája) szintén különös dolgok esnek meg. A két történet a könyv végén összekapcsolódik, az akkori események magyarázatot adnak a mostani titkokra is.

 

Egy kis mélylélektan

Nem feltétlenül fontos, hogy ebben az értelmezésben is hosszasan elmélyedjünk olvasás közben, hiszen a kalandregény e nélkül is teljes. De a könyv alkalmat ad rá, hogy elgondolkozzunk azon, a gyerekkori ártatlannak tűnő események, hogyan vezethetnek káros függőségekhez, bűnözéshez, családunk elvesztéséhez. Hogy megértsük, a peritonok bennünk élnek, és egyedül mi ismerhetjük fel és győzhetjük le őket.

 

Retro

Külön csemege a könyv azoknak, akik a nyolcvanas években voltak kamaszok. Úttörő nyakkendő, Lenin körút, tiki-taki, ostábla, Szikra mozi, jegyüzér, Poptarisznya, ABBA, Farkas Bertalan, kazettás magnó, gombfoci, 40 ezer néző két magyar focicsapat mérkőzésén. Tehát a szülők is élvezettel olvashatják. Én úgy belefeledkeztem, hogy nem hallottam meg, amikor a feleségem közölte, hogy elköltözik otthonról. Ez szerencsére most vicc volt, biztos, a bennem élő peritonok mondatták velem.

Az illusztráció Herbszt László munkája. Tökéletes összhangban van a szöveggel, és látszik, hogy látott már tiki-takit, és neki is volt Toshiba kazettás magnója.

 

 

Kapcsolódó cikkek