A sokszínűséget ünneplő novelláskötet

Kamaszkritika a Budapest OFFról

A Budapest OFF novelláskötet a főváros ezer arcát mutatja be. A novellák szereplői úgy élnek benne, ahogy tudnak, ahogy a fiatalok élnek, de egy pillanatban szétválaszthatatlanul összekapcsolódnak a várossal. A novellákban hol megelevenedik a főváros története, hol eltévedünk benne, hol otthonosnak látjuk, hol folyton változónak, hol sírunk, hol nevetünk - olvasd el erről a különleges kötetről kamaszkritikusunk, Boukydis Anna véleményét!

budapest_off_borito_500px.jpg

Ha sétáltál már Budapest utcáin, és igazán körbenéztél, akkor bizonyára feltűntek az épületek. Pontosabban az épületek sokszínűsége. Évszázados múltra visszatekintő bérházak sorai után hirtelen modern lakótelepi lakások magasodnak. Szürke irodaházak között egy színes falfestményekkel ellátott épület tűnik fel. Egy lepukkant ház szomszédságában friss felújítások zajlanak. Ahogy sétálsz a történelem és színek kavalkádjában a látottak érzelmekkel töltenek el. Egy épület megtetszik, mert kellemes emlékeket ébreszt, esetleg építészeti szempontból tűnik ki. Egy történelmi helyszínen megállsz, és szinte érzed a múlt erejét. Egy most épülő ház előtt elképzeled, hogy milyen lesz a végeredmény.

A Budapest OFF - kötet novellái is olyanok, mint egy-egy ház Budapest utcáin. Teljesen különbözőek, de valami mégis összekapcsolja őket. Mindegyiknek Budapest ad otthont.

Az antológia novelláinak számomra kiemelkedő tulajdonsága, hogy egy történet sem szeretné lefedni az egész város területét. Tíz-húsz oldal nem képes magába foglalni mindazt, ami Budapestet jelenti. A könyv nem útikalauz próbál lenni, hanem olyan novellák gyűjteménye, amik őszinte képet festenek a városról, és annak lakóiról. Ez a törekvése sikerrel is járt.

Sokkal valódibb képet kapunk Budapestről, úgy, hogy mindegyik történet csak egy területet jár (kör)be. Ami tovább fokozza ezt az őszinteséget, hogy nemcsak körbejárunk egy városrészt, hanem egy ott élő kamasz szemével látjuk azt, és az ő történetébe is bepillantást nyerünk.

Kissé tartottam a rövid történetektől, hiszen olyan olvasó vagyok, aki szeret elmerülni, és több időt tölteni egy fiktív világban. Hosszú fejezeteken keresztül ismerkedni a szereplőkkel, és látni, ahogy kibontakozik az adott világ. Azt feltételeztem, hogy novellák esetén, éppen akkor fogok belemerülni a történetbe, amikor vége lesz. Mekkorát tévedtem.

Pont a rövidségük miatt voltak jók ezek a történetek. A szerzők rögtön a lényegre térnek, és kerek történetet nyújtanak az olvasónak.

Frissítő volt jobban megismerkedni ezzel a műfajjal.
Szerezd be itt a kötetet!

A novellák rövidebb terjedelme, és váltakozása miatt kiemelten felfigyeltem a különböző írók egyedi stílusára. Regények egymás utáni olvasása során, bár érzékelhető, hogy minden szerzőnek mennyire egyedi a stílusa, mégis másképp tűnik ez fel, mint a novellák olvasása során. Egy rövid történetben az író stílusának esszenciája jelenik meg. Közvetlen egymás utáni olvasásuk során tanultam meg jobban tisztelni ezt az egyediséget az írói stílusokban.

Azt is érdekes volt látni, hogy egy ennyire tág témát, mint Budapest mennyi irányba vittek el az írók. Mindegyik ötlet és kivitelezés eltért a többitől. Mindegyik másért volt különleges. Hol a múlt, hol a jelen, hol pedig a jövő kapott nagyobb szerepet.

Szerintem budapesti olvasóknak nyújtja a legtöbbet ez a könyv. Ismerős helyszínek, emlékek, akár a saját környékük is megjelenik.

Természetesen mindenki találhat benne valami olyat, ami ismerős. Ha nem is egy helyszín, akkor egy szereplő érzelmei, vagy a viszonya városához.

A Budapest OFF egy olyan novelláskötet, ami ünnepli Budapest sokszínűségét, és a kamaszok sokszínűségét. Ezért megérdemli, hogy mi is ünnepeljük a könyvet - olvasd el te is!