Örök kedvenceink

A Tilos Az Á legmenőbb könyvei

Iskolai zaklatás, illegális bokszmeccsek, gyerekeket összezáró reality show, két New York-i könyvmoly levelezgetései egy piros füzet lapjain, egy alternatív irodalomtankönyv, egy Tarantino filmre emlékeztető ámokfutás... És persze három sorozat, az Időfutár, a Lucky Girls és Tallér Edina új kötete. Ízelítő a Tilos az Á könyveiből!

Anna Woltz:Black Box, 16+

24752.jpgEgy százezredik valóságshow, mi ebben az érdekes? Hát az, hogy ide gyerekeket zárnak be. Kiskamaszokat és nagyobbakat, akik vagy Ticket-őrültek vagy Ticket-ellenesek. Hogy mi az a Ticket? Egy közösségi oldal, ami lázban tartja a holland gyerekeket: a profilod megmondja, mennyit érsz. 57%-ot vagy 94-et esetleg? Számít a külső, az egészség, az ész, a pénz és a vonzerő, hogy mások mennyire szeretnek. Ennyi, és semmi más. És egész Hollandia, majd az egész világ azt lesi, hogy hogyan ugranak egymás torkának a gyerekek. Mi a szerkesztőség szemével látjuk őket és a felnőttek és a gyerekek párhuzamos ámokfutását. Finoman fordul át a gátlástalanság erkölcstelenségbe, és csak sejtjük a tragikus végkimenetelt. Hátborzongató, elgondolkodtató és tűpontos kép a társadalomról.

Markus Zusak:Az ellenfél – Underdog 2., 14+

24949.jpgA vér nem válik vízzé. Nem számít, mennyit veszekednek egymással testvérek, a kapocs, amely közöttük van, egy életre szól. Ruben és Cameron gondolatai továbbra sem a szörfözés vagy a mobiltelefonok körül forognak, kemény világ az övék, kutyaviadalokkal, nélkülözéssel és gyanús bokszmeccsekkel. Mindketten tudják, hogy a család az egyetlen menedék, ezért bevállalnak pár tiltott mérkőzést, hogy az így szerzett pénzzel besegítsenek a szülőknek. Már ha nyernek... Harcuk mégsem pár dollárról szól. Minden ökölcsapással egy-egy kérdésre próbálnak felelni: ki vagyok én? Ki van velem, és ki ellenem? Mit lehet nyerni és mit lehet veszíteni valójában? Kit kell legyőzni, és milyen áron? És vajon ki a valódi ellenfél?

Eve Ainsworth: 7 nap, 14+

25063.jpgEve Ainsworth első regénye egy hét története hétfőtől vasárnapig egy angol kisváros középiskolájában. Jessnek elég baja van: a helyi lakótelep egyik zsebkendőnyi lakásában szinte nyomorog húgával és anyjával, aki – amióta férje elhagyta – takarításból igyekszik megélni, és eltartani a gyerekeit. Ezzel szemben Keznek látszólag semmi gondja a szép, mindig patyolattiszta kertvárosi házukban, ahol hármasban él szüleivel. Mi vonzza Kezt mégis a lakótelepre? Miért kell bebizonyítania, hogy ő a menő csaj? Miért nem látja senki, sem a tanárok, sem a szülők, mi folyik az iskolában a két lány között? És a barátnők, osztálytársak, az igazi tanúk, miért állnak szótlanul és tétlenül?

Rachel Cohn és David Levithan:Dash és Lily – Kihívások könyve, 14+

25064.jpg„...ha az ember már egy könyváruházban sem bízhat meg, akkor kiben?” – teszi fel a költői kérdést a könyv egyik szereplője. Egy hatalmas New York-i könyvesbolt útvesztőjében találkozik egymással Lily és Dash. De nem akárhogyan: az egyik könyvespolcon hagyott piros notesz segítségével kezdenek el levelezni egymással. A notesz rejtjeles feladatokat rejt, és csodabogár rokonok és ismerősök segítségével passzolgatják egymásnak. A fiatalok tizenhat évesek és könyvmolyok, akik szeretetre, szerelemre vágynak. Az egyikük rajong a karácsonyért, a másikat a hideg kirázza tőle. Az idén mindketten szülők nélkül maradnak karácsonyra: szóval az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? Aki tudni szeretné, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el az ünnepi forgatagban!

Jeli Viktória–Tasnádi István–Vészits Andrea:Időfutár 6. – A Holnap ostroma (befejező rész), 12+

25073.jpgHőseink számára lassan világossá válik, miféle sötét erők kapcsolják össze az ókori Rómát a tizennyolcadik századi Béccsel és a Nagy Háború utáni jövendővel. Mi több, a sötét erők egyesítése és a végső visszaszámlálás már el is kezdődött. Innentől világunk sorsa néhány randevún múlik. Azon, hogy sikerül-e odaérni időben vagy sikerül-e elszalasztani. Ezért aztán jelentősen megnő a kereslet az időgépek iránt. Egyesek még pokolra is hajlandók menni érte. Az események szédítő sebességgel követik egymást és mindenkit a végsőkig próbára tesznek. Rómából csak Róma pusztulása árán menekülhetnének el hőseink, s Tibi királynak is döntenie kell, hogy Búravárost áldozza fel vagy Zsófit. Hanna még nehezebb választás elé kerül…

Tallér Edina:Holnaptól minden rendben, 14+

25067.jpgÚgy kezdődött, hogy Eszter elment New Yorkba. A lány hiányát semmi sem pótolhatja, de nem is ez a cél. Még mindig naponta beszélgetnek, hiszen mindkettejüknek van mivel megbirkóznia. Benit a közelgő felvételi mellett legjobb barátja, Fedor sorsa aggasztja: az ukrán származású fiú szülei válófélben vannak. Fedor elveszettnek és elfelejtettnek érzi magát ebben az érzelmi és történelmi viharban, így Beni és Andris helyett új „barátok” felé sodródik. Eszternek sem könnyű: nagyon hiányzik neki Budapest, az otthoni barátok és a szerelem, de feltűnik a színen egy amerikai srác, aki eltereli a gondolatait. A kérdés csak az, hogy mi legyen ezután. Hol van ilyenkor Beni? Rendbe lehet még ez az egészet hozni, és ha igen, vajon érdemes-e? Mi a jó döntés: kitartani a másik mellett, vagy elengedni egymás kezét?

Nényei Pál:Az irodalom visszavág I. – Léda tojásaitól az Aranyszamárig, 14+
Baranyai András illusztrációival

25147.jpgEz a könyv azoknak szól, akiknek gyöngybetűkkel teleírt füzetében különböző színekkel alá vannak húzva a címek, és kiemelő filccel jelölve a megtanulandó fogalmak. Akik a kötelező olvasmány kifejezés elhangzásakor heveny undort éreznek, és azonnal internetes összefoglalások, meg Kötelezők röviden című kiadványok után néznek, akik a memoriterek magolása közben szitkozódnak, és a költő meg a tanár édesanyját emlegetik. Nényei Pál középiskolai tanár és drámaíró épp az irodalom történetét írja: kamaszoknak! De nemcsak azoknak, akiknek már eddig is fontosak voltak a regények, versek, színmûvek. Sôt, nem is csak kamaszoknak, hanem bárkinek! A szerző szerint ugyanis az irodalom nem tantárgy, hanem az, amitől… ember az ember. A jó tanulók per­sze használhatják „segédtankönyvként” is, a többiek viszont csak élvezzék a könyv humorát, és nézzenek menő és életbe vágó dolog­ként az irodalomra! Ez az első kötet, de hamarosan jön a folytatás!

Fekete András–Grancsa Gergely:Kalasnyikov és rózsafüzér, 16+

25069.jpgKala Gábor és Nyikov Vera osztálytársak, tizenhét évesek és szerelmesek egymásba. Egy olyan filmet szeretnének készíteni, ami látszólag marhaság, röhögsz rajta, miközben az élet nagy kérdéseket feszegeti. Rózsa Bíborka és Füzér Richárd szintén osztálytársak, szintén tizenegyedikesek és szintén szerelmesek egymásba. Tudatosan készülnek az életre, minden vágyuk, hogy sikeres felnőttek legyenek egy olyan munkával, amivel sokat tehetnek az emberiségért. Dicsőítik Istent és az életet, és hosszabb távú tervük, hogy egy filmet is készítenek, amivel jó irányba terelhetik a tévelygőket. A két pár nem ismeri egymást, de egyik forgatásukra ugyanazt a helyszínt nézik ki maguknak. Egy bankot. Fatális véletlenként egy rablóbanda is ugyanakkor jelenik meg ott. Az egész olyan, mintha magyarul írt volna regényt Tarantino…

Marion Van De Coolwijk: Lucky Girls 2.: Paparazzók hálójában, 14+

25203.jpgMost, hogy a hármas ikrek, Hanna, Tanja és Joan megtalálták apjukat Parrot személyében, itt az idő, hogy jobban összeismerkedjenek vele. Ám a lányok kénytelenek azzal szembesülni, hogy nem mindig könnyű a sztárok és lányai élete: rajongók tömegén átverekedve is alig tudnak bejutni zenész apjuk hotelébe, és csak egy álruhás apukával mutatkozhatnak az utcán. Az újságírók és a lesifotósok még így is megneszelik, hogy a világhírű énekes három tizenhat éves lánnyal flangál, és mindenféle hazugságot kezdenek el terjeszteni róluk, mert a nyilvánosság még nem tudja, hogy Parrot a lányok apja...

Kapcsolódó termékek