Abbahagyhatatlan társasok téli estékre

A legújabb 6+, 8+, 10+ társasjátékok

Nincs is jobb dolog, mint összegyűjteni a családot, és órákon át csak társasjátékozni, főleg ilyen vacak időben! Kemény Zsófi mesélte nekünk nemrég, hogy ők szenteste mindig lenyomnak egy parti Catant. Valószínűleg nem az ő családjuk az egyetlen, akiknél elsősorban karácsonykor kerülnek elő a társasjátékok, ezért összeszedtük nektek a legújabbakat, hogy nehogy társasjáték nélkül maradjatok az ünnepekre.

HAT ÉVES KORTÓL

Az ételt csak ide-oda tologatóknak: Kajacsata

24089.jpg
Az örök válogatósaknak ideális választás lehet a Kajacsata! Nem kell megijedni, ez a játék nem arról szól, hogy csülökkel csépeljük egymást a vacsoraasztalnál, annál sokkal jobb. A szabályok egyszerűek: forgasd meg a forgatható tárolót, ezzel kiosztod a kajakorongokat, ezután keress párokat a tányérodon és gyűjts össze minél több korongot.

A kétféle nehézségi szinten játszható játék – melynek mind a magyar, mind az angol neve (Snack Attack) telitalálat – remekül fejleszti a memóriát, az összehasonlítási és megfigyelési készségeket. Mi hat éves kortól ajánljuk, ám az ennél fiatalabbak is könnyedén boldogulhatnak vele. A szórakozás pedig az egész család számára garantált!

15 perc | 2-6 játékos
Mit fejleszt? Memória, megfigyelés, összehasonlítás-párosítás

A kis építészeknek:Csodapalota 

23140.jpg
Magyar fejlesztésű társasjáték a Csodapalota, ahol az aprócska tündérekhez hasonlóan most neked is palotákat kell építened a fa építőelemekből. Azonban ez csak elsőre tűnik könnyűnek, ugyanis nem alap- vagy homlokzati rajz alapján kell ezt megtenned, hanem egy-egy lélegzetelállító látványterv megvizsgálása után. A játék négy szinten játszható: építkezhetünk egyedül, párban, esetleg úgy, hogy csak szóban irányítjuk a társunkat, sőt, a legelvetemültebbek kipróbálhatják a legnehezebb verziót is, ahol úgy kell navigálnunk a párunkat, hogy előtte egy pillantást sem vethet a kártyára – így a játék nem csak a legkisebbek számára szórakoztató, de a felnőtteknek is igazi kihívást jelent.

A Csodapalotát a gyártók négy éves kortól ajánlják, ám a négyféle nehézségi szint miatt hamar nehézzé válhat. Mindenesetre a játék tökéletes a térlátás és a megfigyelési készségek fejlesztésére. Ha többet is olvasnátok a játékról, egy anyuka véleményét olvashatjátok ide kattintva.

5-10 perc | 1-8 játékos
Mit fejleszt? Térlátás, megfigyelés, koncentráció, koordináció-kézügyesség

A fiatal varázslótanoncoknak: Szunyókáló óriások

24091.jpg
Szintén a klasszikus tündérmesék világába vezet a Szunyókáló óriások társasjáték. Épp az óriások erdejében sétálsz a napsütésben, amikor apró neszekre leszel figyelmes: hamar kiderül, hogy a zajt az avarban rejtőzködő manók okozzák, akik csak akkor bújhatnak elő, ha az óriások álomba szenderültek. Te, varázslótanonc lévén, szerencsére tudsz egy remek varázsigét, amitől az óriások azonnal álomba szenderülnek: „Pókszőr ronda varangyon, minden óriás aludjon!”

A játék többféleképpen játszható: a kooperatív verzióban össze kell fognotok egymással, hogy a lehető legtöbb manót megmentsétek, a kompetitívben viszont az a lényeg, hogy te találd meg a legtöbb manót. Mindkét változatnak van egy nehezített szintje is, így a szórakozás garantált!

20 perc | 2-4 játékos
Mit fejleszt? Együttműködés, memória, kézügyesség

A folyton eltévedőknek:Amaze

24923.jpg
Gyerekként teljesen odavoltam a keresztrejtvényes újságok oldalain itt-ott megbúvó labirintusos feladványokért, így azonnal tudtam, hogy ez a zseniális, 16 pályát tartalmazó labirintusos játék tetszeni fog, de az Amaze jóval többet nyújt, mint papíralapú társai. Egyrészt elfér a tenyeredben, így gyakorlatilag bárhol elő lehet kapni és a különleges kis tollacska segítségével nekiállni a helyes út megtalálásának. Másrészt itt mozgatható akadályok is vannak, amik mögött azonban könnyen zsákutcákba vagy végtelen körutakba futhatsz…

10 perc | 1-1 játékos
Mit fejleszt? Logikai készségek, megfigyelés

A halandzsázóknak:Sztorikocka - Batman

24941.jpg
Mindig jó látni, amikor két szuper ötlet vagy téma találkozik: a Sztorikockák batmanes verziója is egy ilyen dolog. A játék egyszerű: dobj a kockákkal, hagyd, hogy magával ragadjon a fantáziád és mesélj kedvedre társaidnak a kockákon lévő 54 kép segítségével, melyek a képregény világának legapróbb részleteiből merítkeznek. A batmanes változattal teljesen megkavarhatod Gotham történetét, hiszen most te alakítod az eseményeket! Kötelező beszereznie minden Batman- vagy Sztorikocka-rajongónak, de akkor is nagyon vicces és őrült sztorikat tudsz kreálni, ha nem vagy beteges Batman-fan.

20 perc | 1-20 játékos
Mit fejleszt? Kreativitás, kommunikációs készségek

NYOLC ÉVES KORTÓL

Az örök álmodozóknak:A Dixit 5. - Álmodozások

23129.jpg
A számos díjat nyert Dixitet aligha kell bemutatnunk bárkinek is. A játék most újabb 84, az eddigiek hangulatától kissé eltérő, de hasonlóan lélegzetelállító kártyával bővült, így aki már rongyosra játszotta eredeti készletét, és egy-egy kártyáról már hosszú ideje csak ugyanaz a három dolog jut az eszébe, az mindenképpen szerezze be ezt a legújabb, gyönyörű képeket tartalmazó kiegészítést.

30-60 perc | 3-6 játékos
Mit fejleszt? Kreativitás, kommunikációs készségek

A közlekedés szerelmeseinek:Rush Hour Shift

24239.jpg
Megjelent a Rush Hour kétszemélyes verziója! A cél az, ami eddig is: minél előbb kikerülni a csúcsforgalomból, a Shift verzóban azonban nem csak az autók, de a pálya is mozgatható, ami feje tetejére állíthatja a legegyértelműbbnek tűnő helyzetet is. Juttasd át az autódat a túlsó oldalra az akciókártyák segítségével, ám vigyázz: előfordulhat, hogy ahelyett, hogy a saját autódat mozdítod előre, jobban jársz, ha az ellenfelet hátráltatod.

5 perc | 2 játékos
Mit fejleszt? Logikai- és problémamegoldási készségek, térlátás

TÍZ ÉVES KORTÓL

A túlélőművészeknek: Evolúció

24937.jpg
Végül pedig lássunk egy igazi partitársast! Az Evolúció neve elég sugalmazó: a cél az, hogy ki-ki fenntartsa a maga faját azáltal, hogy ellátja őket olyan tulajdonságokkal, melyek nélkülözhetetlenek a túléléshez. Alkalmazkodnod kell az egyre fogyatkozó élelmiszerkészlethez, a ragadozók támadásaihoz, de figyelned kell a saját csordáddal való együttműködésre is. A helyzet körről-körre változik, ettől lesz rendkívül izgalmas és fordulatokkal teli a játék. Éld bele magad a fajod szerepébe és küzdj a túlélésért!

60-120 perc | 2-6 játékos
Mit fejleszt? Taktikai- és alkalmazkodókészség