Adjuk kezükbe!

Hogy mit? Az Idődetektív-sorozatot

A gyerekek szeretnek olvasni, csak nem mindig a koruknak megfelelő olvasmányokat kapják kézbe. A felelősség a mienk. Lehetőleg válasszunk izgalmas, érdekes témát feldolgozó köteteket, ami könnyen kapcsolható a személyiségükhöz. Az Idődetektív-sorozat mindenkinek bátran ajánlható, aki szereti az izgalmas kalandokat és érdekli a történelem. A legfrissebb kötet megérkezett: a Mozart és a kottatolvajok 1768-ba repít vissza minket. Itt pedig játssz a könyvért!

Emlékszem arra, amikor 9 évesen kötelező olvasmányként - nem is, valószínűleg inkább büntetésből-, megkaptuk a Kincskereső kisködmönt. Annyit sem akkor, sem azóta nem szenvedtem könyvvel, minden oldal maga volt a poklok pokla, és erről sajnos maga Móra Ferenc és a tanító néni tehetett. Mellékesen jegyzem meg, ha véletlenül még ma is kötelező, a gyerekem a felmentés jogával élhet majd...

De vissza a gyerekkori olvasási szokásaimhoz: a Kincskereső után egy ideig nem volt kedvem könyvet lapozgatni vagy elmerülni egy-egy olvasmányban. Inkább játszottam, rohangáltam, csak a betűkkel ne kelljen foglalkozni. Valószínűleg, ha a megfelelő könyvek kerültek volna akkor a kezembe, minden másképp történik: ha lett volna Rumini-, Harry Potter- vagy épp Idődetektív-sorozat...

iddeteklogo.jpgAz Idődetektívek-sorozat egyértelműen az a fajta, ami nem elriasztja, hanem megszeretteti a könyveket és az olvasást a gyerekekkel. Aki még csak most ismerkedik a kötetekkel, annak néhány fontos részlet: az összes kötet fő motívuma, hogy a főhősök a múltba utaznak, ahol egy-egy megoldandó rejtély vár megfejtésre. A történet közben sok múltbéli ténnyel találkoznak az olvasók, melyek szerencsére nem történelemkönyv-szagúak, hanem színes, hihető apróságok – korabeli ruhák, eszközök, kifejezések stb. - melyek garantáltan berántják a történetbe a gyerekeket és felkeltik az érdeklődést ismeretlen vagy félig ismert korok iránt.

Minden kötet bevezetése ugyanaz: a főszereplők bemutatkoznak - három jó barát Kim, Julian, Leon és egy nagyon okos macska. Az ő birtokukban van a Szent Bertalan bencés kolostor régi könyvtárának kulcsa. Ez a könyvtár rejt egy titokzatos termet, a Tempuszt, a félelmetes idő-teret, ahonnan bárki a múltba utazhat. A Tempusz az idő ritmusában lüktet. Ezernyi ajtó létezik, melyek a világtörténelem egy-egy évébe nyílnak.

legfrissebb kötet 1768-ba repíti vissza a barátokat a múltba Bécsbe, ahol megismerkednek a 12 éves Wolfgang Amadeus Mozarttal, aki épp egy nagyon fontos versenyre készül, melyet II. József maga indítványozott. Mozart ugyanolyan egyszerű gyerekként jelenik meg, mint a három barát bármelyike: kedves, szeret nevetgélni és tiszta a szíve. Amiben egyértelműen különbözik, az a zenei tehetsége, elvarázsol mindenkit a játékával, és ő maga is belefeledkezik a dallamokba. Épp első buffáját írja, mikor megtörténik a tragédia: az Árnyak Fejedelme elrabolja Kimet, ezzel kényszerítve barátait, hogy szerezzék meg az ifjú Mozart kottáit. Megindul a hajsza a tolvaj után, és az idődetektíveken a sor, hogy ismét leleplezzék a gonoszt. Ez már a 17. kötet, de aki egyszer elkezdi, biztos nem tudja abbahagyni!

Ezt adjuk a kezükbe, ha szeretnénk rászoktatni 3-4. osztályosokat az élményszerű olvasásra!

Kapcsolódó termékek