Akkor szakítsunk!

ajánló Leiner Laura könyvéhez

Mit csinálsz, ha két év után pont karácsonykor szakítottatok a pasiddal? Telezokogod a párnádat, a közös fotóitokat és eszedbe se jut a szilveszterre gondolni. Igen ám, de mindent átértékelsz, ha azt látod, hogy míg Te a fájdalomtól szenvedsz, a volt barátod ott folytatja, ahol előtted abbahagyta. Ezt nem nézheted tétlenül, hát Te is beleveted magad a szilveszter éjszakába. Faragó Nóri ajánlója Leiner Laura könyvéhez.

Lia (17) és Norbi (18) azonban ugyanabba a buliba, Szánkó bulijába hivatalosak, amiről egy héttel ezelőtt még azt hitték, hogy együtt mennek. Most Norbinak ott lesz randija egy másik lánnyal, így hát Liának is ki kell találnia valamit. De mi kell ahhoz, hogy a lehető legjobban jöjjön ki a dologból?
Íme Lia receptje:
Szilkó, az antiszociális báty, aki igazi testvérként viselkedik, mikor nem mond nemet, arra, hogy ő  vigyen el abba a bizonyos buliba. A deal: elvisz, kirak és érted jön.
Miklós, az álrandi, aki Szilkó barátja és beleegyezik abba, hogy a buliban legyen az első randitok. 
(Ez elengedhetetlen, ha már állítólag Norbi is találkozik egy lánnyal.)
Eszti és Csabi a legjobb baráraitok, akik látszólag egy tökéletes, stabil párkapcsolat, és akik elhitték, hogy már mindketten túl vagytok a szakításon és így semmi gáz nem lehet abból, ha együtt buliztok.
Egy autó, ami Szilkóé és ami biztonságban eljuttat a buliba, mindenkit.
És nem utolsósorban egy út, ami Árpádföldtől Budatétényig tart.
Az út persze nem zajlik zökkenőmentesen. Lia már attól megrémül, hogy nem elég, hogy együtt fognak bulizni, Esztin és Csabin kívül Norbit is ők viszik. Egyikőjük sem tudja, hogyan viselkedjen a másikkal. Norbi a laza, mosolygós figurát választja, míg Lia a kötekedőt. Végigcivakodják az utat, ki üljön előre, ki nem fér el a másiktól a hátsó ülésen, milyen zene szóljon, ki kitől kap smst, stb. A buli helyszín iszonyú messzinek tűnik, útközben még belefér egy kis Mekis kajacsata is, aztán kiderül, hogy a neheze még csak most jön, rossz címre mentek és egy másik buliba csöppentek, az útnak még korántsincs vége, tovább kell menniük... Mindenki meg van róla győződve, hogy ha végre odaérnek, akkor minden könnyebb lesz és fesztelenebb, így mindennél jobban hajtják a célt, hogy megtalálják A bulit. Az éjfél végül a Vörösmarty téri tömegben éri őket, ahol Lia Miklós helyett mégis Norbi ölelő karjaiba rohan. Közben még egy szál fonódik a történetbe, ugyanis Csabi kezdi azt hinni, hogy Eszti valamiben nem őszinte., ami hatalmas feszültséget szül. A véletlen folytán a kocsijuk keresése közben egy céges szilveszteri buliba is belecsöppenek, ahol Szilkó exe és egy aranyos új lány is a színre lép. Szánkó bulijának megtalalálása egyre lehetetlenebbnek tűnik, végül mégis odaérnek. Már Eszti nélkül, egy halálosan  megbántott Csabi, egy összezavarodott Szilkó, Norbi és Lia. 
Norbi és Lia kapcsolatát az útközben egymás fejéhez vágott mondatokból, valamint egy tavalyi és egy két évvel ezelőtti szilveszter sztori fedi fel. Kapcsolatuk éltetője már korábban is a másokkal és egymással való trollkodás, vitatkozás volt, miközben feltétel nélkül megbíztak egymásban és fogadták el a másikat.
És A buli, végre. Ahol bár ott a lehetőség az ismerkedésre, flörtölésre új emberekkel, mégis végig azt figyelik, hogy mit tesz, kivel beszél a másik, kinek mi a reakciója. Végül egyikőjük sem tud ezen szó nélkül továbblépni, és mindketten beleszólnak a másik ismerkedési kísérletébe. 
Nincsenek még túl egymáson.
A kérdés már csak az, hogy nem késő-e rádöbbenni, hogy egy félreértés miatt szakítottak és rendbe lehet-e még hozni a kapcsolatot, elfelejteni a rossz dolgokat és ott folytatni mindent, ahol 8 nappal ezelőtt abbahagyták.
Ne felejtsük el megemlíteni Ákost sem, a távoli ismerőst, aki mindig feltűník a színen, legyen szó Budatétényről vagy az Astoriáról és mindig rettentően igyekszik valahova, valahova máshova, mint a többiek, ezzel kicsit kizökkentve a szereplőket és az olvasót is a történetből, valamint egyfajta könnyebbséget ad a feszült helyzeteknek.

Leiner Laura Akkor szakítsunk című könyve jó nosztalgia azoknak a fiataloknak, akik már elmúltak 17 évesek, de szeretnék feleveníteni, hogy mit éltek át a kamaszkori szerelmekkel, vagy azoknak a 15 éveseknek, akik pont most élik át ezt.