Amerikai álom – és valóság

avagy a Millennium expressz 2. – A fogoly titkai

Jártál már New Yorkban? Mázlista! Én még sosem, de ha egyszer eljutok, tuti, hogy az első utam a Szabadság-szobor fejébe vezet majd, ami minden második amcsi katasztrófafilmben lerepül a helyéről... Ezért is jó, hogy hamarosan megjelenik a Millennium expressz-trilógia második kötete, A fogoly! A szerző, Dávid Ádám kalauzol Amerikába.

És ahhoz mit szólnál, ha Harry Houdini, minden idők legnagyobb bűvésze mutatná meg neked néhány trükkjét? Vagány lenne, mi? Annál már csak az lenne durvább, ha szemtanúja lehetnél egy vonatszerencsétlenségnek, ahol szándékosan ütköztettek össze két mozdonyt. Hiába, az USA-ban minden őrültség lehetséges. Na meg egy kalandregényben is. A Millennium expressz-trilógia második része, A fogoly a pörgős (meg romantikus) sztori közben felvillantja az amerikai álom legendás helyszíneit és figuráit – helyenként nagyon is valóságosan. Álljon itt három példa, egyenesen 1896-ból!

1. A Szabadság-szobor rabjai

millszab2.jpgAz első kötet budapesti léghajózása után az USA emblematikus szobrának fáklyájában látjuk viszont főhősünket:

„Mikor Zsiga résnyire nyitotta a szemét, úgy érezte, menten megvakul, mert a felkelő nap fényét visszaverte fölötte a Szabadság-szobor aranyozott fáklyalángja. „Képtelenség így aludni!” – gondolta a fiú, és fejére húzta szakadt plédjét. Bár szeretett a magasban, szabad ég alatt éjszakázni – pár éve épp ezért építette meg titokban a kuckót a Millennium expressz tetején –, de ez a magasság még neki is sok volt.

Zsiga az összes adatot fejből tudta az Újvilág leghíresebb emlékművéről, hiszen legalább százszor hallotta már az idegenvezetők monológját. Napról napra egyre jobban belejött az angolba, de egy hónapnyi raboskodás után teljesen hidegen hagyta, hogy a Szabadság-szobor teljes testhossza száztizenegy láb, az orra négy 6 láb és hat hüvelyk, a szája meg három. Eleinte kedve lett volna végigsétálni a szobor fején, hogy ellenőrizze az idegenvezetők bemagolt adatait, de minden lépését több őr figyelte, úgyhogy gyorsan elment a kedve az amúgy is nyaktörőnek ígérkező kirándulástól.”

A fiú a szobor foglyaként ismerkedik meg Lizzel, aki szökött rabszolgák leszármazottja. Egyből összebarátkoznak, és elhatározzák, hogy megszöknek a Szabadság szigetéről

Hajmeresztő tények

– a franciák ajándéka volt az USA függetlenségének századik évfordulójára

– 350 darabban szállították, 214 csomagban New Yorkba, és összeállítása négy hónapig tartott

– maga a szobor 46 méter, talapzattal együtt 93 méter magas

– tömege 204 tonna

2. Houdini, a szabadítóművész

Egy titokzatos fiatalember felajánlja Zsigáéknak, hogy segít nekik a szökésben. Ő a később világhírűvé vált Houdini, a „bilincsek királya”:

millhuo2.jpg
„Egyetlen őr volt csak, aki emberszámba vette őket. Luiginak hívták, és rajongott a bűvészekért. Egyik este büszkén mutogatta Liznek és Zsigának legújabb szerzeményét. A gyűrött plakáton egy fiatal pár mosolygott, akik azt állították magukról, hogy mindössze három másodperc alatt képesek úgy helyet cserélni egymással, hogy Harry összebilincselt kézzel egy lekötözött zsákba kerül, a zsákot meg egy lakatokkal zárt bőröndbe teszik. Luigi nagyon mulatságosan adta elő angol–olasz keveréknyelvén, hogy Bessie, ez az aprócska, filigrán teremtés valóban egy szemhunyásnyi idő múltán a zsákba került, Harry pedig könnyedén előugrott a függöny mögül.”

A függetlenség napján a két Houdini fel is lép a szigeten, Zsigáék pedig az ünnepi tűzijáték fényében megpróbálnak lemászni a szoborról…

Hajmeresztő tények

millhhuodini.jpg– Weisz Erik néven született egy magyar zsidó családban, de világéletében tagadta származási helyét

– apja rabbiként próbált szerencsét Amerikában, de felkopott az álluk. Harry volt cipőpucoló és újságkihordó is

– néhány hét udvarlás után vette feleségül Bessie-t, aki kb. 150 cm-es magasságával ideális partnere lett átváltozós számához

– Houdini minden idők legsikeresebb bűvésze és szabadulóművésze lett. Pár perc alatt bármilyen bilincsből ki tudott szabadulni

3. Ütközzünk Crushban!

A Millennium expressz Zsiga megmentésére indul, és a szálak egy Crush nevű helyen futnak össze, ahol a vasúttörténet leghíresebb ütközésére került sor:

millcrush.jpg
„Texas szívében, Dallastól nem messze egy pár hónap alatt a semmiből felépülő városban egészen őrült kísérlet előkészületei zajlanak. Egy Crush nevű utazási ügynökről kapta a nevét ez a település, ahol a fickó tervei szerint szándékosan össze fog ütközni két vasúti szerelvény. Az egyedülálló látványosság miatt óriási csődület volt várható a környékre.”

Vajon merre vezet tovább a mi vonatunk útja? És mi lesz a fogoly sorsa? Lesz-e felébredés az amerikai rémálomból? Minden (vagyis majdnem minden) kiderül a Millennium expressz második részéből!

Hajmeresztő tények

– Crushban az ütközés napjára negyvenezren jöttek össze, így Texas egyik legnagyobb városa lett

– a két vonat 45 mérföld/órás sebességgel ütközött össze

– az ütközés során felrobbant kazánok miatt több száz méterre is repültek alkatrészek

– legalább két ember halálát és számos sérülést okozott a látványos tragédia

Kapcsolódó termékek