Anyák és lányaik

Anya-lánya kapcsolatok, túl a tradíciókon

Az anya-lánya kapcsolat különleges bensőségessége, ereje és mély komplexitása nem magyarázható egyféleképpen, a tradicionális családkép megbomlásával elkerülhetetlenül változik ez a kapcsolat is. Ez a kötelék semmihez nem hasonlítható, nem múlandó, de egyre több élethelyzettel találkozunk, ahol ennek fenntartása kilép a klasszikus élethelyzetekből.

A tradicionális családkép elengedhetetlen része az anya mint a gondoskodás és nevelés fő forrása, akinek a jelenlétével a segítség mindig egy karnyújtásnyira van. Az elmúlt évtizedekben nagyobb fókusz helyeződött a családok felépítésére, annak esetenkénti egyediségére, változásaira. Ennek a változásnak a magja a társadalom alakulása mellett lehet személyes ambíció, anyagi döntés, sőt akár egy nem várt tragédia is. Ma már nem kapjuk fel a fejünket a kétkeresős családmodell, az egyszülős családok vagy a „hétvégi apa” fogalmára, ezért az is fontos, hogy ezek a modellek is visszaköszönjenek a gyerekkönyvekben, és segítsék a navigációt az életben, akármilyen családszerkezetről legyen is szó.

Rendhagyó, mégis mély és őszinte anya-lánya kapcsolattal találkozhatunk az Abszolút Könyvek két legújabb regényében is.

cseresznyeliget_titka_borito_300px.jpgWéber Anikó, Az osztály vesztese szerzőjének új regényében Kittinek a nyarat nagynénjénél, Cseresznyeligeten kell töltenie, mert édesanyja egyedülállóként, munkája miatt sokat utazik. A 9-12 éveseknek szóló történet megmutatja, hogy a képzelet ereje milyen hatalmas: a helyszín egy ízig-vérig magyar település, aminek íratlan történelme beindítja Kitti fantáziáját, és a lány nyomozásba kezd.

A könyvben sokszor találkozunk a „mi lenne, ha…” érzéssel: a képzelet világa tökéletesen kiegészíti egy átlagos, kissé unalmas, kissé túl csendes magyar település mindennapjait.

A regény több társadalmi problémát is érint, mint a szegénység vagy a közösségi média nyomása a fiatalokra. Kitti, aki kicsit magányos, és nem találja a helyét, új barátokra lel, új felfedezéseket tesz, és mindezt édesanyjának levelekben meséli el. Kitti anyukája nemcsak végtelenül humoros és megértő, de szinte a lány legjobb barátja is, fél szavakból is megérti és jótanácsokkal látja el őt. Azt viszont mindketten tudják, hogy ez nem helyettesíti a kortárs kapcsolatokat.

Tedd kosárba itt!

hogyan_irtam.jpegDe van, amikor az anya-lánya kapcsolat már csak emlékekben tud megjelenni, ami Annet Huizing Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? című regényének fő vonulatát adja. A 13 éves Katinka 10 éve veszítette el édesanyját, és éppen írói leckéket vesz szomszédjától.

A könyv olvasása során részleteket láthatunk Katinka írásgyakorlásaiból, jó tanácsokat olvashatunk a folyamathoz, és a könyv végén lehetőség van saját történetünk megírására is, segítségként kigyűjtve a tanácsokat a történetből.

Ebben a regényben az írás terápiás folyamatként is értelmezhető: az anya hiányának megértése, tudatosítása folyamatosan bontakozik ki Katinka történetében. Katinka a regény során édesanyja korai elvesztésétől a hiány feldolgozásáig és anyukája (újra)megismeréséig jut el.

Tedd a kosaradba itt!

Az Abszolút könyvek sorozatnak ez a két része megmutatja, hogy anyák és lányaik között elszakíthatatlan, sokszínű, érzelmekkel teli kapcsolat húzódik, emellett pedig mindkét regény szuper példa arra, hogy a kreatív gondolkodás és alkotás minden gyerek számára felszabadulás, és az önkifejezés leghatékonyabb módja.

Pálóczi Bence írását olvastad.

Kapcsolódó termékek