Aprólékos Európa

Baranyai (b) András: Európai böngésző, Pagony, 2014

Nem tagadom, hogy ez az írás lesz eddigi legelfogódottabb könyvajánlóim egyike, hiszen ez a könyv párhuzamosan készült az Amíg zötyögünkkel, ezért a színfalak mögött végigkísértem a rajzok készülését. A boldogságom tárgya tehát a tény, hogy Baranyai (b) András Európai böngészője végre nyomdába került! Gyerekpezsgő pukkanás a háttérben, Európa immár a mienk (is)! - Gévai Csilla ajánlója

De mielőtt vadul elkezdeném dicsérni Baranyai B. András legelső böngészőjét, előtte egy kicsit elmélázok azon, hogy egyáltalán mire jók ezek a nagyalakú képeskönyvek. Mert ugye minden sasszemű apuka, szemfüles anyuka és rutinos nagyi találkozott mar ezzel az óriás műfajjal! Akik most rázzák a fejüket a monitor előtt, azoknak pár szóban megemlíteném, hogy a böngészők olyan vastag papírra nyomott, jellemzően nagy alakú könyvek, melyek tele vannak nagy részletességgel megrajzolt, színes képekkel. Van például évszakos böngésző, lásd Rotraut Susanne Berner német illusztrátor sorozatát, ahol egy kisváros mindennapjai elevenednek meg hol hóban, hol napsütésben. Aztán van olyan böngésző típus is, ahol az illusztrátorok művészi tökélyre fejlesztik a zsúfoltságot, lásd az angol Martin Handford: Hova tűnt Vili? című nagysikerű könyvét, ahol egy kisfiút, Vilit kell kiszúrni az őt körülölelő embertömegből. Én nem csak azért szeretem nagyon a böngészőket, mert itt az illusztrátorok is végre főszerephez juthatnak, hanem azért is, mert végre átadhatom a szót a gyermekeimnek, ők mesélnek! Baranyai böngészője rengeteg ilyen mini-történetet mutat meg, ne csodálkozzunk, ha a gyerekek felkiáltanak:

- Nézd anya, ott repül a Mary Poppins! Rómában nem félnek, hogy ki fognak esni az ablakon? Te melyik várost választanád? Mi az, hogy főváros?

Szeretem ezt a tanulási formát, amikor nekem csak a kérdésekre kell válaszolnom, a látvány a gyerekben érik kérdéssé.

S most végre jöhet a szerző ajnározása! Baranyai (b) András böngészője nagyon-nagyon vagány és egyedi. Humorosak a karakterek, érdekesek azok a dolgok, amiket a szerző jellemzőnek tart egy-egy európai fővárosról kiemelni, rengeteg apróság vár felfedezésre, amelyeket csak többszöri nézegetésre fogunk megtalálni! András tablóiban van kritika és önkritika is jócskán (lásd az utóbbira a budapesti értetlen rendőröket).

Ha én külföldön járnék, legyek mondjuk épp Hamburgban, és egy ottani könyvesbolt kirakatában megpillantanám az Európai böngészőt, akkor engem büszkeség töltene el, hogy ez a könyv magyar gyártmányú! S igen, arra vágyom, hogy a hazai kortárs illusztráció is minimum olyan vagány és érdekes legyen, mint ez a könyv. HAJRÁ!

A könyvhöz egy kiegészítő kvízoldalis tartozik, amivel még nagyobb élmény használni!