Aranykönyv-díjat nyert a Szeretem a kiskutyám!

Interjú a szerzővel, Pásztohy Pankával

Aranykönyv-díjat nyert Pásztohy Panka Pitypang és Lili sorozatának második kötete, a felelős kutyatartásról szóló Szeretem a kiskutyám! Pankát az elismerés kapcsán kérdeztük, és ő azt is elárulta, folytatódik-e még Pitypang és Lili története.

– Díjnyertes könyved, a Szeretem a kiskutyám! egy sorozat második kötete, melynek már a harmadik része is megjelent. Mi a közös a három könyvben?

– Mindhárom könyv az állatok szeretetére és a felelősségteljes gondozásukra tanít. Az első kötet, a Mentsük meg a kiskutyám! a menhelyek világát, a második, a most Aranykönyv-díjjal jutalmazott Szeretem a kiskutyám! a felelősségteljes állattartást bontja ki jobban, míg a harmadik, a Gyógyítsd meg a kiskutyám! az állategészségügyet mutatja be a gyerekeknek, és kicsit tovább is lép a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés felé.

pasztohy_panka_02_nagy_2.jpg
– Hogyan fogalmaznád meg a könyvsorozat célját?

– A sorozat célja, hogy mesébe szőve, egy kislány, Lili és a kutyája Pitypang történetén keresztül ismerkedhessenek meg a gyerekek az állatvédelemmel. Én is sokszor találkozom az olvasókkal, és mesélek a kicsiknek Pitypangról, Liliről, és arról, hogyan lehetünk jó gazdik.

– Bizonyára nagyon sok olvasói visszajelzést kapsz a könyvekre. Mesélnél ezekről? Ki tudnál emelni közülük egy-egy nagyon kedveset?

– Rengeteg visszajelzés kapok. Hihetetlen, de hiába lett meghatározva egy célkorosztály, szó szerint nullától a nagymamákig vannak rajongói. Hiába kislány a főszereplő, a kisfiúk ugyanúgy szeretik a mesét. Talán a két legmeghatóbb visszajelzés az volt, mikor egy anyuka arról írt, hogy még csak hónapok múlva születik majd meg a kisbabája, de a Szeretem a kiskutyám!-at fogja addig is mesélni neki, illetve egy egy éves kislány története, aki a Mentsük meg a kiskutyám! segítségével tanulta meg kimondani a "katica" szót. Mikor könyvtárosok dicsérik a könyvek szövegét, az pedig szakmailag ad nagyon fontos visszajelzést nekem.

– Az Aranykönyv-díj azt jelzi, hogy az olvasók nagyon-nagyon szeretik ezt a könyvet. Szerinted mi a titka, mivel tud olyan sok gyereket és szülőt megszólítani?

– A visszajelzések alapján a nagy, színes illusztrációk fogják meg az egészen piciket. Mikor magam olvasom fel író-olvasó találkozók alkalmából, akkor azt tapasztalom, hogy a történet fordulatossága, és a viccesebb jelenetek tetszenek legjobban a gyerekeknek. Aztán a mese végeztével mindenkinek van egy saját története amit meg szeretne osztani.

– Tervezel még további köteteket ebben a sorozatban? Ha igen, mit tudhatunk már ezekről?

– Azt gondolom, ebben a három részben a kutyatartásról mindent sikerült elmondanom, amit szerettem volna, így ezek a nagy könyvek nem folytatódnak, de tervezek kisebb meséket Pitypangról és Liliről, melyek már nem feltétlenül csak ezt a témát járják körül. Talán a Gyógyítsd meg a kiskutyám! el is indított valamit evvel kapcsolatban, mikor Lili lelkes környezetvédővé vált.

– Mint az már az első kötetből kiderül, Pitypangot, a könyvekben szereplő kiskutyát egy valódi kutyusról mintáztad. Róla mit lehet tudni?

– Igen, Pitypangot külsőre egy Marty nevű kutyusról mintáztam, de szerencsére ő sosem élt menhelyen. Pici kora óta csodálatos családja van, akikkel Amerikában,  Phoenix-ben él. A könyvhöz az alapötletet pedig az én Kacat nevű örökbefogadott kutyám adta. Ő egy mára 18 évét betöltött yorki.

szeretem_a_kiskutyam_illusztraci_-_copy_1.jpg