Az élet nagy kérdései

Gondolkodni gyerekjáték!

cimkék: #jó könyv #bátor könyvek

Emlékszem, nyolc éves korom körül szolfézs óráról hazafelé menet hasított belém először az, ami azóta is foglalkoztat: mi az élet értelme? Az ilyen és ehhez hasonló kérdések már nagyon korán felvetődnek a gyerekekben, amiket ha feltesznek nekünk, felnőtteknek, néha bajban vagyunk. Miért élünk? Miért kell mindig jól viselkedni? Miért kell szót fogadni? Miért halunk meg? Fogós és bonyolult felvetések egytől egyig.

Udvari Orsi írását olvasod.

Erre a mindennapi jelenségre ad izgalmas válaszlehetőséget Oscar Brenifier francia filozófus és író (TED-es előadásáért katt ide!) gyerekeknek szóló beszélgetőkönyv-sorozata, amelyből három már magyar nyelven is olvasható. A Móra Filóka sorozata segít abban, hogy a fenti kérdésekre ne tudjuk azt válaszolni, hogy „nem tudom”, és abban is, hogy ne egy mondatban zárjuk le a témát, valamint megmutatja, milyen módon tudunk izgalmas beszélgetést indítani egy problémafelvetésből.

Miután kézbe vettük, rájövünk, hogy beszélgetni és gondolkodni mennyire jó dolog!

A könyvek koncepciója nagyon hasonló: hat nagy kérdést járnak körül további sok-sok kérdés segítségével. Jön egy állítás és aztán a jó, jó, de.. A blokkok végén pedig rövid összefoglaló található arról, miért jó az adott témáról elmélkedni. Ezeknek a vitaindító mondatoknak nem célja konkrét válaszhoz juttatni minket, ahogy ezt a szerző előszavában is írja, hanem maga az „úton levés” a fontos: a gondolkodás. Gyerek és felnőtt együtt „filózhat” izgalmasabbnál izgalmasabb feladványokon. A három kötetet három különböző illusztrátor barátságos és üdítő rajzai színesítik.

Az élet, az vajon mi? (Jérộme Ruillier rajzaival)

Ki ne lenne kíváncsi a boldog élet titkára? Ebben a könyvben nem biztos, hogy megleled, de az biztos, hogy érdekes dolgokat fogsz hallani róla. Emellett az élet nehézségeiről sem feledkezhetünk meg. Mitől lehet nehéz? Mert néha senki sem ért meg, vagy ezért, mert bizonyos helyeken éheznek és van, ahol háborúk vannak. Miért van ez így? És miért lesz egyszer vége ennek a néha nehéz, néha boldog életnek? Tedd fel magadnak a kérdést!

A jó és a rossz, az vajon mi? (Clément Devaux rajzaival)

Lopni, csalni, hazudni bűn. Ezt mindenki elfogadja. Valóban? Mi van, ha én csak jót akarok, mégis rosszat teszek? Talán akkor is hibáztam? Miért kéne elhinnem mindent, amit mások mondanak? Például, amit a szüleim vagy a tanáraim mondanak. Mindig igazuk van csak azért, mert felnőttek? Néha azért tévedhetnek ők is, nem? Merülj el a jóval és rosszal kapcsolatos problémák sokaságában!

Ki vagyok én? (Aurélien Débat rajzaival)

Ez az a felvetés, amire talán a legkevesebben tudnak válaszolni. Egyáltalán mi vagyok? Talán állat? No meg mi tesz engem mássá a többieknél? Vagy azért hasonlítok rájuk? Megláthatom magam bennük? Vagy egy tükörben keressem magam? Keresd meg magad, és válaszd társadul ezt a könyvet!


A Móra Filóka sorozata egy olyan hiánypótló mű, ami segít megérteni az érthetetlent, vagy legalábbis elindít minket annak boncolgatásában és közös fejtegetésében. Nagyon fontosnak tartom az ilyen jellegű könyvek széleskörű megismerését, hiszen a magyar oktatásban már a kezdetektől háttérbe szorul a kritikai gondolkodásra való serkentés és a vitára való képességeink sem kiforrottak. Ezeknek fejlesztéséhez és érzékenyítéséhez óriási segítséget nyújt ez a sorozat, amellett, hogy beszédképességünk és kifejezésmódunk is gazdagodik.

Szívből ajánlom mindenkinek!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek